Με... πενταροδεκάρες οι συναλλαγές στο Χ.Α., καθώς ο τζίρος δεν ξεπέρασε καν τα 15 εκατ. ευρώ. Στην τελική ευθεία προς την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, εν μέσω πολιτικών σκιαμαχιών, με τους ξένους παίκτες να απέχουν εμφαντικά.
Στις διεθνείς αγορές διατηρείται η αβεβαιότητα και λόγω της κινεζικής κρίσης, με το ΔΝΤ να εκτιμά τις συνέπειες από την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας σημαντικότερες απ' ό,τι αρχικά προβλέπονταν.
Στασιμότητα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη διατήρηση του DAX οριακά στην περιοχή των 10.050 μονάδων.
Στο Χ.Α. οι συναλλαγές μόλις 63,7 εκατ. μετοχών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για την παρερμηνεία των όσων διαδραματίστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση, για πολλοστή φορά, με ένα ποσοστό κοντά στο 30% να περιορίζεται στις τράπεζες.
Για ακόμη μία συνεδρίαση, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε μη τραπεζικές μετοχές/εισηγμένες ,με τον ΟΤΕ -για ακόμη μία φορά- στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Στα 2,937 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, που κυμαίνεται στα 7,75-8,12 ευρώ, με τη χθεσινή τοπική κορυφή να θεωρείται βραχυπρόθεσμη αντίσταση.
Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης με βάση την αποτίμηση των 3,872 δισ. ευρώ, μία θέση χαμηλότερα της Coca Cola (6,635 δισ. ευρώ) αλλά υψηλότερα του ΟΠΑΠ (2,233), της Εθνικής Τράπεζας 1,755) και της Τράπεζας Κύπρου, που με αποτίμηση 1,668 δισ. ευρώ παραμένει στην πέμπτη θέση.
Ενδεικτική της εικόνας των εισηγμένων και δη της λεγόμενης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θεωρείται το γεγονός πως για μόλις 11 εταιρείες/ομίλους η αποτίμηση ξεπερνά το όριο του ενός δισ. ευρώ, με τη ΔΕΗ (των 983 εκατ. ευρώ) να "απειλεί" την ολιγομελή ομάδα των έντεκα εισηγμένων.
Πάνω από το όριο των 200 μονάδων παραμένει ο Δείκτης Τραπεζών, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να σημειώνει πως από το τραπεζικό ταμπλό ασφαλώς και απογοήτευσαν Eurobank (-2,7%) και Πειραιώς (0%), ενώ αντίθετα ο τίτλος της Alpha Bank (+11,11%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα αποφάσισε να δώσει ανοδική αντίδραση, κλείνοντας και στα υψηλά ημέρας.
Στην περίπτωση της μετοχής της Alpha Bank και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η υπέρβαση του 0,1020 ευρώ θεωρείται μία πρώτη ένδειξη ότι κάτι αλλάζει. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στο 0,078 και στο 0,065 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος ήταν ο μοναδικός από το τραπεζικό ταμπλό που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ 0,082 (+1,23%) και 0,09 ευρώ (+11,11%).
Ομως, πέραν των τραπεζικών, αρχίζει και προβληματίζει μία ομάδα μετοχών/εισηγμένων από άλλους κλάδους και τομείς, με ενδεικτική την περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Στα 6,30 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 1,56% και άμεσες στηρίξεις πέριξ των 5,80 ευρώ.
Για εκτίναξη ζημιών στον τραπεζικό κλάδο κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος, σημειώνοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν επιβαρυνθεί στο 41%, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.
"Ρηχή" αγορά παραμένουν τα Παράγωγα, με ελάχιστες συναλλαγές τόσο σε Συμβόλαια του FT 25 όσο σε ΣΜΕ επί μετοχών.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 62%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 3 μόλις δικαιώματα (2 αγοράς και 1 πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC, καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (34.382.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).
Τεχνικά, όπως εκτιμάται από τον φίλο (Cornelsen), ο Γ.Δ. παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ 615-635 μονάδων για επτά ημέρες.
Ακόμη κι αν κινηθεί πάνω από τις 635 (όπου υπάρχουν τρεις τεχνικοί λόγοι για να αποτελούν ισχυρή αντίσταση), ακολουθεί στη συνέχεια η αντίσταση πλέον της περιοχής των 650-670 μονάδων.
Η εν λόγω περιοχή, για άλλους λίγο υψηλότερα -προς τις 680 μονάδες-, αποτελεί καταληκτικό στόχο της κίνησης που ενεργοποιήθηκε μετά τα "ελάχιστα" των 562,87 μονάδων στη συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου.