Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος και τζίρος ημιαργίας

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, με εναλλαγές προσήμων και τον ΓΔ στην περιοχή των 645 μονάδων. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ. Κέρδη καταγράφουν Alpha, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις σε Coca Cola, Eθνική Τράπεζα, Eurobank. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα macro των ΗΠΑ. Οριακές διακυμάνσεις στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να περνά για λίγο, μετά τις 12:40, σε θετικό έδαφος, την ώρα που στα Παράγωγα επικρατεί... άπνοια.

Αποκλιμάκωση στην απόδοση όλων των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, μικρή υποχώρηση για τα μεσοπρόθεσμα ελληνικά, αποτέλεσμα των χθεσινών δηλώσεων Ντράγκι.

Στο Χ.Α. εμφανής η προσπάθεια διατήρησης πέριξ των 640-650 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη στο στενό εύρος των 642,13-649,51 μονάδων, με τον FT 25 στις 188-190 μονάδες, με αρωγό κυρίως το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου και τη μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola.

Ωστόσο με συναλλαγές στο... μισό των χθεσινών και μετρημένο τζίρο που μετά βίας ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ, μόνο αντιπροσωπευτική δεν μπορεί να θεωρηθεί και η σημερινή εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως τις τελευταίες ημέρες μέτριες συναλλαγές/τζίροι πραγματοποιούνται και στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, συμπληρώνοντας πως στη Φρανκφούρτη η τελευταία ανοδική αντίδραση του DAX (προς τις 10.350 μονάδες) υποστηρίχθηκε με το 40% της προηγούμενης κίνησης (μόλις τον Ιούλιο), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γενικότερα για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Βέβαια στο Χ.Α. από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση μετά την επαναλειτουργία της αγοράς, συναλλαγές/τζίροι καθηλώθηκαν σε μέτρια-χαμηλά επίπεδα, με τον μέσο όρο έως 50%-60% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (3/8-31/8), λόγω του «παγώματος» των Ελλήνων παικτών και της κάθετης μείωσης της συμμετοχής των ξένων διαχειριστών.

Συγκριτικά ικανοποιητική και σήμερα η συμπεριφορά του Δείκτη Τραπεζών, με «γύρισμα» από τις 224,38 προς τις 233,24 μονάδες, με τις 250 ως σημείο αναφοράς.

Και σήμερα η διαφορά για τον κλάδο γίνεται από την υπεραπόδοση των Alpha Bank και Εθνικής, με την Πειραιώς σταθερή και τη Eurobank σε ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση. Στο 0,038 ευρώ η μετοχή της τελευταίας, εγκλωβισμένη στα χαμηλά του 0,032, σημειώνοντας πως στο 0,040 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Attica Bank.

Αντιθέτως, για Alpha Bank και ΕΤΕ συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη προσπάθεια αποκόλλησης από τα ιστορικά ελάχιστα. Και στις δύο μετοχές τις τελευταίες ημέρες υλοποιούνται αρκετές συναλλαγές/αγορές από ισχυρά χέρια (κυρίως αμερικανικά κεφάλαια), με το 0,115 και το 0,55 ευρώ αντίστοιχα ως κύριες αντιστάσεις για τους δύο τίτλους.

Μικτές τάσεις για Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, με αγοραστές έως τα 4,70 ευρώ στην πρώτη και πωλητές μέχρι τα 9,20 ευρώ στη δεύτερη. Στα υπόψη η έρευνα του ΙΟΒΕ που αναφέρεται στην κατά 2,2% υποχώρηση των πωλήσεων για τον κλάδο των πετρελαιοειδών το 2014. Να σημειωθεί πως τα ΕΛΠΕ, με αποτίμηση 1,4 δισ. ευρώ και η Motor Oil με 1,03 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται στη 12άδα των ομίλων με μέγεθος μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ.

Με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με πωλητές στη ΔΕΗ. Για τη μεν μετοχή της ΔΕΗ, στα 4,67 ευρώ, η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 11,46%, για τον ΟΠΑΠ στα 7,38 ευρώ φτάνει το 3,85%, ενώ για τον ΟΤΕ στα 8,01 ευρώ σημειώνονται απώλειες 4,53% σε διάστημα εβδομάδας.

Μεταξύ αυτών των 3 μετοχών συνεχίζεται εδώ και ημέρες μία ιδιότυπη μετακύλιση ρευστότητας/θέσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εγγράφονται υπεραξίες και σε μηνιαία μέτρηση. Ειδικότερα, μέσω αυτού του rotation, η απόδοση μηνός για τη μετοχή της ΔΕΗ φτάνει το 21,35%, για τον ΟΤΕ στο 10,34% και για τον ΟΠΑΠ στο 8,58% κατά το ίδιο διάστημα. Για αυτονόητες κινήσεις «επενδυτικής αυτοάμυνας» κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, καθώς με αυτό τον τρόπο εγγράφονται υπεραξίες σε μία περίοδο ευρύτερης απαξίας και αυξημένης πολιτικής ρευστότητας/αβεβαιότητας.

Πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ανάλογες κινήσεις καταγράφονται σε μετοχές όπως λ.χ. της Viohalco, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Grivalia, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των ΕΛΠΕ, της ΕΧΑΕ, της Lamda Development, της Motor Oil, της Jumbo, του ΟΛΠ, αλλά και ορισμένων από τον FT Mid Cap.

Σημειωτέον πως από τη μεσαία κατηγορία, για 14 από τις 20 μετοχές σημειώνονται τόσο εβδομαδιαία όσο και μηνιαία κέρδη. Ενδεικτικά τα υψηλά ποσοστά για τις μετοχές της Τεχνικής Ολυμπιακής (55,07% σε διάστημα μηνός), του Υγεία (21%), των Σωληνουργείων Κορίνθου (31,95%), της Kleemann (10,55%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v