Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προεκλογικό τέμπο το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο άνοιγμα για τον Γενικό Δείκτη. Οι επιλεκτικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν εν μέσω αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα της κάλπης την επόμενη Κυριακή. «Κλειδί» για την τάση παραμένουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Οι καταλύτες της εβδομάδας και τα μηνύματα από τα παράγωγα.

Με μετρημένες προσδοκίες εισέρχεται (και) το Χ.Α. στην προτελευταία στροφή πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου.

Με την αγορά στα επίπεδα των 650 μονάδων, τις τράπεζες πάνω από τις 230 μονάδες και με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οριακά χαμηλότερα των 190 μονάδων.

Η νέα μείωση των συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα δεν προοιωνίζεται θεαματική αλλαγή στη στάση κυρίως των ξένων επενδυτών, δευτερευόντως όσων Ελλήνων δραστηριοποιούνται σε αυτή τη φάση του χρηματιστηρίου.

Σε τακτική επιλεκτικών κινήσεων αναφερόταν το Euro2day.gr στο σχόλιο με το stock picking να αναδεικνύεται στην καλύτερη δυνατή στάση όσων παραμένουν εντός παιδιάς, αυτή την περίοδο.

Εν μέσω γενικότερης ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, με την κινεζική κρίση πολύ ψηλά στην ατζέντα των G20, το Χ.Α. έχει να αντιμετωπίσει και το προεκλογικό κλίμα, τη σκιαμαχία των πολιτικών αρχηγών, με τις «αγορές» να μην κρύβουν τις βουλές τους για το μετεκλογικό σκηνικό. Συνεργασία προκειμένου να υπάρξει λειτουργικός κυβερνητικός σχηματισμός, ο οποίος θα προχωρήσει... παρακάτω την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στις φτηνές, κερδοφόρες και με γεμάτα ταμεία εισηγμένες, σε μία φάση της αγοράς που η προσεκτική επιλογή μετοχών/εισηγμένων θεωρείται ως η ενδεδειγμένη λύση.

«Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες, με τον ΔΤΡ στις 234 μονάδες, την Alpha Bank με εμφανή βραχυπρόθεσμη τάση, δευτερευόντως την Εθνική προς το 0,60 ευρώ, και τις Πειραιώς, Eurobank σε διατήρηση δυνάμεων.

Συνεχής η μετακύλιση θέσεων σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και με τις τρεις εισηγμένες να παραμένουν από τις κύριες επιλογές κυρίως των ξένων παικτών. Ανάλογες κινήσεις σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, που επιλέγονται και με μετεκλογική προοπτική.

Λιγοστές οι προσδοκίες και με ορίζοντα το Road Show του Λονδίνου, προς το τέλος της εβδομάδας, με τα 22 εκατ. ευρώ της Παρασκευής να είναι χαμηλός τζίρος ενόψει μίας τέτοιας διημερίδας.

Άπνοια και στα Παράγωγα, θυμίζοντας πως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου λήγει το triple witching (τρίτο για το 2015), αλλά με το ενδιαφέρον να παραμένει υποτονικό.

Ειδικότερα αυξημένες, στα 8.066 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 928, 571 για τον Σεπτέμβριο και 357 για τον Οκτώβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 190) κινήθηκε μεταξύ 186,75 και 192 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,64%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με κυριότερες σε Alpha Bank (5.650), Εθνική (4.322), Πειραιώς (11.538), Eurobank (9.317), ΟΠΑΠ (117), Μυτιληναίο (310), ΟΤΕ (196), ΔΕΗ (399), Intralot (141), MIG (2.061).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, για ακόμη μία συνεδρίαση οι επενδυτές αγνόησαν την αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές (0 τμχ.), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υπολογίζεται στο 68%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (34.882.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Τεχνικά ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση των 630 μονάδων, προκειμένου να παραμείνει ενεργή η βραχυπρόθεσμη φορά του Γ.Δ. από τα χαμηλά των 562,87 μονάδων προς τις 680, με ενδιάμεσο στόχο τις καθοριστικές 666 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v