Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αιφνίδιο «πάρτι» στον τραπεζικό κλάδο

Με αιχμή τις τράπεζες και σύμμαχο τις ξένες αγορές, το ΧΑ (ξανα)βλέπει επίπεδα κοντά στις 675 μονάδες. Διψήφια άνοδος για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Kέρδη υψηλότερα του 6% για Εθνική, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Lamda, Follie.

O στόχος επιτεύχθηκε, καθώς νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης "σκαρφάλωσε" στο εύρος των 670-680 μονάδων.

Μέτριων μεν συναλλαγών/τζίρου, πλην όμως ικανών για να συντηρήσουν τη σταθερή αντίδραση της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά των 562,87 μονάδων.

Με αιχμή τον υπερ-πιεσμένο τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ ακολουθεί τη σχεδόν νομοτελειακή -τεχνικά- κίνησή του προς αυτή τη σημαντική, βραχυπρόθεσμη περιοχή.

Με σύμμαχο το καλό κλίμα στις ξένες αγορές, με αρωγό την εκτίμηση πως μετά την αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου θα σχηματιστεί ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και οδηγό -για ακόμη μία ημέρα- τον τραπεζικό κλάδο, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση καλύπτει το σύνολο των απωλειών που είχαν διαμορφωθεί μετά τη μεγάλη διόρθωση (έως τα χαμηλά της Δευτέρας 24 Αυγούστου).

Πλήρης κάλυψη του «στόχου» των 280 μονάδων για τις τράπεζες, με τον ΔΤΡ σε απόλυτο χρονισμό με ανάλογη κίνηση των περισσότερων χρηματιστηρίων, καθώς στην Ευρώπη ποντάρουν στα μάκρο (και στις ΗΠΑ στις ενέργειες της Fed), αλλά και στην προεξόφληση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει στα 80 δισ. ευρώ το μηναίο όριο του QE, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τις αγορές ομολόγων και μετοχών. Σημειώνουν δε, πως ΕΚΤ και Βερολίνο έχουν εύλογο ενδιαφέρον να υποστηρίξουν "φιλικές κυβερνήσεις" σε μία σειρά επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων (ενδεικτικά Καταλονία, Πορτογαλία, Ισπανία).

Σημαντική η προοπτική ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών-μελών της ευρωζώνης, του ευρώ του Νότου από την ΕΚΤ, κάτι που αποτυπώνεται και στην απόδοση των τίτλων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ωστόσο, εκτός από το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε σύμμαχο της εγχώριας αντίδρασης τείνει να αναδειχθεί η αίσθηση που διαμορφώνεται σταδιακά πως από το αποτέλεσμα της 20/9 θα προκύψει "κυβερνήσιμο σχήμα".

Προοπτική που είναι γνωστό πως αρέσει στις "αγορές", χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία ήπιας μόχλευσης και λόγω του Road Show στο Λονδίνο αλλά και της στάσης του οίκου FTSE.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της μη περαιτέρω περιθωριοποίησης του ΧΑ, με ενδεχόμενη παραμονή του στην υφιστάμενη κατηγορία να δικαιολογεί και περιορισμένης έκτασης εισροές κεφαλαίων. Αλλωστε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία Αυγούστου και όπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, οι... ξένοι τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να "τσιμπολογούν".

Διψήφια σε ποσοστό απόδοση για τις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank (που είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες τρεις), με την Εθνική στο 0,60 ευρώ (απόλυτη επιβεβαίωση του στόχου).

Στο 52% το ποσοστό τζίρου, που έχει αλλάξει χέρια στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, ενώ όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας κάτι κινείται από χθες και σε warrants, Συμβόλαια των ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Το premium που σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιό μας συντηρείται έως 4-5% υψηλότερα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

Ο τζίρος σε απόλυτο μέγεθος μέτριος, όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με την πολύ χαμηλή αποτίμηση πλέον των εισηγμένων, τη συνολική συναλλακτικότητα (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) και την πρότερη εικόνα στη διάρκεια της διόρθωσης μέχρι τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου. Αλλωστε, όπως συμπλήρωνε ο αναλυτής Ηλίας Ζαχαράκης, ο τζίρος της τρέχουσας αντίδρασης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το μ.ο. της περιόδου από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου (επαναλειτουργία του ΧΑ, μετά την επιβολή των capital controls).

Επιπλέον πρόκειται για στοχευμένες κινήσεις κυρίως ξένων (ειδικότερα αμερικανικών κεφαλαίων) αλλά και όσων Ελλήνων ενεργούν μέσω ξένων αγορών/πλατφορμών.

Στο 76,55% πλέον η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank, στο 50% για την Πειραιώς, στο 21,54% για τη μετοχή της Εθνικής και στο 16,22% για τη Eurobank.

Αλλο στοιχείο άξιο αναφοράς που σχετίζεται με τη σύγκλιση των αποτιμήσεων, καθώς μετά την εβδομαδιαία αντίδραση των τραπεζών η Εθνική έχει πλησιάσει στα 446 τον τρίτο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank έχει περάσει στην τέταρτη θέση.

Κινητικότητα και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά πιο περιορισμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς εδώ και 2-4 ημέρες έχει ξαναπεράσει στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος.

Συγκριτικά αυξημένη η ταχύτητα κυκλοφορίας (εισροών/εκροών) για μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΟΗ αλλά και μετοχών από τον δείκτη FT Mid Cap.

Να σημειωθεί πως τα... μάλα στη στήριξη της αντίδρασης συμβάλλει και το έως 3,50% της Coca Cola, που επανέρχεται προς τα 18,25 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί ότι βάσει της τρέχουσας τιμής/διασποράς η στάθμιση της Coca Cola στη διαμόρφωση του FT 25 φτάνει το 24%, έναντι 13% του ΟΤΕ και περίπου 10% που "βαραίνει" η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Οπως επίσης το γεγονός πως η ΕΤΕ, με αποτίμηση και πάλι πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ, "βαραίνει" σχεδόν 42% στη διαμόρφωση του Δείκτη Τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v