Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο στα όρια των 650 μονάδων

Μικρή ανοδική κίνηση για το ΓΔ, με τον τζίρο να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Υπεραποδίδει η Πειραιώς με κέρδη σχεδόν 10%, αλλά και ο ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Coca Cola, Grivalia, Folli. Κλειστή η Wall.

Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 μηνών (*) το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στα "αβαθή" των 645/650 μονάδων.

Χωρίς ουσιαστικά ερείσματα, η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων επενδυτών επιλέγει την αποχή αντί της "ψήφου" σε οποιαδήποτε μετοχή/εισηγμένη. Αποτέλεσμα, οι λιγοστές αγορές σε τραπεζικές μετοχές να συμβάλουν λίγο μετά τις 13:40 σε "γύρισμα" της αγοράς σε θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη στις 650 από τις 644,25 μονάδες.

Στην περιοχή των 237 από το χαμηλό ημέρας των 227 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών είναι "υπαίτιος" για την ήπια μεταστροφή της τάσης.

Ωστόσο η νέα αυτή προσπάθεια αφύπνισης των τραπεζών, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δεν αποφέρει και σημαντικά αποτελέσματα καθώς το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε κινήσεις/αγορές-πωλήσεις σε πολύ στενό εύρος, που δεν διευκολύνει ιδιαίτερα καν το intraday.

Τηρουμένων των αναλογιών, "χαλαρή εικόνα" διαμορφώνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η επιφυλακτικότητα των επενδυτών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, και λόγω Κίνας και λόγω απουσίας ουσιαστικών ειδήσεων/εξελίξεων. Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι που προβληματίζονται (και) από την τεχνική εικόνα των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών, θεωρώντας ενδεικτική την αδυναμία του DAX. Νωρίτερα το γερμανικό χρηματιστήριο είχε διολισθήσει και πάλι προς τις 10.080 από τις 10.190 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, το αποθαρρυντικό είναι πως το ΧΑ δεν αντιδρά ούτε στο επικείμενο Road Show της Πέμπτης- Παρασκευής, στο Λονδίνο, ούτε στην ενδεχόμενη αξιολόγηση από τον S&P, ούτε καν στην προγραμματισμένη από τον οίκο FTSE (για τον κίνδυνο περαιτέρω περιθωριοποίησης ή όχι του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ξεχωριστή/ειδική κατηγορία αγορών).

Το αποθαρρυντικό, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, έγκειται στην παντελή απουσία δέλεαρ, κινήτρων που θα οδηγούσαν στην έστω τυπική, ενεργότερη συμμετοχή ξένων παικτών, μόλις 10 συνεδριάσεις πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου. Ούτε προεκλογική μόχλευση, ούτε πονταρίσματα σε μετοχές εταιρειών που θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο την "επόμενη ημέρα". Βέβαια η σημερινή συνεδρίαση δεν προσφερόταν ούτως ή άλλως και λόγω της αργίας στη Wall Street. Παρατηρημένο είναι πως ακόμη και σε καλύτερες περιόδους για το χρηματιστήριο, το ΧΑ υπολειτουργούσε τις ημέρες που παρέμενε κλειστό το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή ακόμη του Λονδίνου.

Σταδιακή αφύπνιση στον τραπεζικό κλάδο, με τις 3 συστημικές να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος και με τη Eurobank να καλύπτει όλες τις αρχικές απώλειές της.

Στο 0,547 από το αρχικό 0,532 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,12 από το 0,113 της Alpha Bank, στο 0,102 από το 0,993 της Πειραιώς, ενώ στο 0,038 ευρώ της Eurobank. Νωρίτερα, στις 14:04, εντολή πώλησης στη Eurobank πίεσε και πάλι χαμηλότερα τον τραπεζικό τίτλο, για να ενεργοποιηθεί σχεδόν αντανακλαστικά εντολή αγοράς που τον επανέφερε στο 0,038 ευρώ.

Είναι προφανές πως με λίγες συναλλαγές -είτε πωλήσεις, είτε αγορές- μπορεί να γυρίσει καθοδικά ή ανοδικά ακόμη και ένας τραπεζικός τίτλος, μία δεικτοβαρής μετοχή του FT 25.

Το ενδιαφέρον είναι πως συντηρείται το όποιο ενδιαφέρον σε μετοχές-ρυθμιστές της τάσης και αυτό γιατί ένας παίκτης μπορεί μέσω ενός καλαθιού μόλις 3 μετοχών να έχει έκθεση σχεδόν 48% στη συνολική στάθμιση του δείκτη.

Πρακτικά, βάσει της τρέχουσας αποτίμησης/διασποράς, η στάθμιση της μετοχής της Coca Cola διαμορφώνεται στο σχεδόν 24%, του ΟΤΕ στο 13% και περίπου 10% του ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Coca Cola κυμαίνεται στα 17,70-18,06 με τρέχουσα τιμή στα 17,75 ευρώ, δηλαδή κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Στη μετοχή του ΟΤΕ οι συναλλαγές γίνονται στα 7,85-8,14 ευρώ, με ζητούμενο το κλείσιμο έστω οριακά πάνω από τα 8 ευρώ.

Στον τίτλο του ΟΠΑΠ κινήσεις πραγματοποιούνται στα 7,33-7,62 ευρώ, με τα 7,60 ευρώ μία ζητούμενη τιμή για τη συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης.

(*) βάσει των στοιχείων και με την εικόνα της αγοράς μέχρι τις 13:55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v