Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημάδια αφύπνισης για τον Γ.Δ.

Εντονα ανοδικά και στην περιοχή των 675 μονάδων κινείται το ΧΑ, με τοποθετήσεις (κυρίως) στις τράπεζες. Διψήφια άνοδος για Πειραιώς, Alpha. Κέρδη άνω του 4% για Eθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ. Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ, Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος.

Στον ανοδικό ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συνεχίζει υψηλότερα από τις 675 μονάδες και το ελληνικό.

Κυρίως λόγω μάκρο, τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης συνεχίζουν την αντίδρασή τους, με ενδεικτική την επαναπροσέγγιση των 10.300 μονάδων για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο Χ.Α., αδιάλειπτη αν και με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο η πλαγιοανοδική συνέχεια προς την πρώτη περιοχή σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων. Νωρίτερα ο Γ.Δ. "δοκίμασε" οριακά πάνω από τις 660, με τον FT 25 να "ακουμπά" ακριβώς στις 193 μονάδες, καθώς ο τραπεζικός με 3,53% επανήλθε προς τη ζώνη των 260 μονάδων.

Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών επιχειρούνται κάποια "χτυπήματα" προεξόφλησης, λιγοστά μεν πλην όμως εμφανή κυρίως σε Alpha Bank, ETE από χθες, στην Πειραιώς με την Eurobank να "ανεβάζει" τις περισσότερες συναλλαγές από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Διψήφια κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ κέρδη άνω του 5% καταγράφουν Εθνική και Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, που ενισχύουν την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας λειτουργεί υπέρ της αγοράς. Βέβαια μένει να φανεί στις 20 Σεπτεμβρίου και από την επομένη εάν και πώς θα αποτιμήσουν οι λεγόμενες "αγορές" το νέο πολιτικό σκηνικό.

Εύγλωττη η αποτύπωση αυτής της περιορισμένης προεξόφλησης στις τραπεζικές μετοχές, με τον ΔΤΡ να σημειώνει ήδη θετική απόδοση 28% σε διάστημα εβδομάδας. Αναλυτικότερα για την Alpha Bank φτάνει πλέον το 60% (!), για την Εθνική στο 20%, ενώ 37% μετρά η Πειραιώς. Στο 10% φθάνει η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Eurobank. Σημειώνεται πως από χθες υπάρχει μια περιορισμένης έκτασης κίνηση στα warrants των 3 τραπεζικών, με το ΑΛΦΑ τπ να προηγείται.

Για τον κλάδο ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναλύει διεξοδικά ο Χρήστος Κίτσιος.

Μικρή αύξηση σημειώθηκε και στη λήψη θέσεων σε Συμβόλαια επί των 4 τραπεζικών μετοχών, με την απόκλιση/premium να προοιωνίζεται λίγο υψηλότερες τιμές.

Με τις τράπεζες σε βραχυπρόθεσμο κανάλι επαναφοράς (προς τις 260 μονάδες), ακολουθούν σταθερά και η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί και εισηγμένες blue chips. Το ενδεχόμενο κάποιων λιγοστών προ-τοποθετήσεων με αφορμή την παρουσίαση στο Λονδίνο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αλλωστε σε μία τόσο αβαθή αγορά αρκούν χαμηλές συναλλαγές/τζίροι για να δοκιμαστούν χαμηλότερες στηρίξεις ή υψηλότερες αντιστάσεις.

Σε αυτή τη συγκυρία διευκολύνει η εικόνα των ξένων αγορών, ο προεκλογικός ρυθμός και οι συνεχόμενες διαβεβαιώσεις κυρίως ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, πως την επομένη της 20ής Σεπτεμβρίου η χώρα θα έχει κυβερνών σχήμα. Σενάριο που ως γνωστόν αρέσει στις "αγορές" και μεθοδικά προωθείται από τους δανειστές.

Σταθερές και σήμερα οι επιλεκτικές εισροές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, καθώς μετά τη μετοχή της Επιχείρησης που κερδίζει 19% σε διάστημα εβδομάδας και 12% για τον ΟΠΑΠ, σε θετικό πρόσημο επιστρέφει και ο ΟΤΕ.

Στον ΟΤΕ οι αγοραστές σταθεροποιούνται πάνω από τα 8 ευρώ, στον ΟΠΑΠ συνεχίζουν μέχρι την αντίσταση των 7,84-7,95 ευρώ (όπως αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), ενώ η ΔΕΗ υπερέβη νωρίτερα έστω και οριακά τον πήχη των 5 ευρώ.

Συγχρονισμένη και τεχνικά η κίνηση της αγοράς, θυμίζοντας προς πρόκειται για την αντίδραση από τα χαμηλά των 562,87 προς τις 670/680, με ενδιάμεσο σημείο αναφοράς τις σημαντικές 666 μονάδες.

Εκτός από τις τραπεζικές και τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος είχε γίνει στους τίτλους των ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group αλλά και Frigoglass, Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.

Στα υπόψη η αύξηση των τιμών-στόχου από τη UBS για Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Αμφότερες συμμετέχουν στο Road Show της Πέμπτης-Παρασκευής.

Λίγο μετά τις 12.50 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 146 εκατ. μετοχές, αξίας 16 εκατ. ευρώ. Περίπου το 52% από αυτά στις 4 συστημικές τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v