Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει βοήθειες από τη… Γηραιά Αλβιώνα

Στη σκιά του Roadshow η συνεδρίαση, αν και χρηματιστηριακοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι τα «σημαντικά» θα έρθουν την επόμενη Κυριακή. Συνεχίζεται το stock picking στα blue chips. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων.

Στον ρυθμό του Road Show, σήμερα και αύριο στο Λονδίνο. Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πολιτικό κύκλο αλλά και με τον αέρα διόρθωσης από Wall Street και ασιατικές αγορές.

Στον απόηχο της χθεσινής τηλεμαχίας ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο το 10ο Road Show, με περισσότερους από 140 fund managers. Ούτως ή άλλως ,σε make or break σημείο -κυρίως τεχνικά- βρίσκεται το Χ.Α., σε στροφή-καμπή και το εγχώριο σκηνικό λίγες μέρες πριν από την αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου και με τους δανειστές να υπενθυμίζουν προειδοποιώντας όσα έχει ήδη υπογράψει η Αθήνα, στο πλαίσιο του Γ' Μνημονίου.

Απλά πράγματα, την ώρα που οι ασιατικές αγορές «κοκκινίζουν» σε βαθιά διόρθωση, με τον Dow να υποχωρεί κατά 239 μονάδες και την Ευρώπη σε εύθραυστη ισορροπία να επιχειρεί να προλάβει τα επερχόμενα.

Στην Αθήνα συνεχίζεται η σκιαμαχία των πολιτικών αρχηγών, αν και το ζητούμενο είναι το μετεκλογικό σκηνικό και ο αγώνας δρόμου που θα πρέπει να κάνει η όποια επόμενη κυβέρνηση, για να προλάβει να υλοποιήσει την πρώτη δέσμη μέτρων. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως χωρίς απτά βήματα και συγκεκριμένες ενέργειες, η αξιολόγηση θα τραβήξει σε μάκρος, η επόμενη δόση των απαραίτητων δανεικών θα καθυστερήσει κ.ο.κ.

Ελάχιστα τα περιθώρια ευελιξίας απ' όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου, κάτι που το γνωρίζουν εξίσου καλά οι πολιτικοί όσο και η αγορά, η πραγματική οικονομία και βεβαίως το Χ.Α.

Το διορθωτικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, εν αναμονή και των κινήσεων της Fed για τα επιτόκια, έρχεται σε μία πονηρή συγκυρία και για το Χ.Α. Αυτό γιατί ο ανοδικός σχηματισμός που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 24ης/8 δοκιμάζει τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις τις αντοχές του έως τις 670/680 μονάδες, και για τα περαιτέρω απαιτούνται κι άλλα νέα, εξελίξεις και επιπλέον καύσιμα. Διανομή στα τοπικά υψηλά φαίνεται πως επιχειρήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση, μία ικανοποιητική κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων που ειδικά στις τράπεζες αποδεδειγμένα σημειώθηκε στη χθεσινή.

Και σήμερα μένει να φανεί εάν το Χ.Α. θα δοκιμαστεί εκ νέου στα τελευταία τοπικά υψηλά και στη συνέχεια να ακολουθήσει την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αναλόγως, είτε για την προσπάθεια υπέρβασης των 705, είτε για τη δοκιμασία και πιθανή επιβεβαίωση των 650 μονάδων.

Τεχνικά η μη διάσπαση των 200 μονάδων για τον FT 25 θέτει εκ των πραγμάτων σε δοκιμασία τη φορά κίνησης από τις 24/8 έως και τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Για τον ΔΤΡ οι 282-285 μονάδες αποτελούν εξίσου σημαντικό σημείο αναφοράς και ενδεχόμενης δοκιμασίας, μετά από μία σημαντική αντίδραση που διαμορφώνεται στο 13,26% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Συνεπώς, άμυνα και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v