Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος

Κίνηση πάνω από τις 670 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αρωγό το θετικό διεθνές κλίμα. Υπεραποδίδουν και σήμερα οι τράπεζες, με αύξηση τζίρου και αιχμή την Πειραιώς. Κινητικότητα και στα warrants. Κέρδη και για Motor Oil, Follie, Ελλάκτωρ.

Με ουρά αγοραστών συνεχίζεται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού. Μετά το «πάρτι» στις ασιατικές αγορές, οι ευρωπαϊκές ακολουθούν με υπεραπόδοση δεικτών και μετοχών από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα.

Με αρωγό τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και αφορμή την επαναφορά του DAX πάνω από τις 10.500 μονάδες, η συνεδρίαση στο Χ.Α. δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά. Αρχικά με μετρημένες εντολές αγορών στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς του FT 25, στη συνέχεια με κινήσεις και σε άλλα blue chips. Ούτως ή άλλως, σε ένα αβαθές χρηματιστήριο όπως το ελληνικό αρκούν μόλις λίγες συναλλαγές/χαμηλοί τζίροι για να εξελιχθεί μία κίνηση (είτε υψηλότερα, είτε χαμηλότερα).

Θυμίζοντας πως -ουσιαστικά- πρόκειται για ανοδική διόρθωση μετά τη «βύθιση» έως τις 562,87 μονάδες (24/8), και η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται παρακολούθηση και προσοχή. Να σημειώσω πως από τα χαμηλά της 24ης/8 η αγορά «μετρά» 9 ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις 3 πτωτικές, αν και αυτές με μικρές απώλειες και μάλλον σταθεροποιητικού χαρακτήρα.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, πρόκειται για μία κλασική κίνηση επαναφοράς, με σύμμαχο το «γύρισμα» των ξένων χρηματιστηρίων, την αντίδραση του DAX από τις 9.990 νωρίτερα πάνω από τις 10.500 μονάδες, αλλά και με 3-4 ισχυρά στοιχήματα σχεδόν αποκλειστικά ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου και η εκτίμηση της αγοράς για τις εξελίξεις από τη Δευτέρα 21/9 και μετά (διαφωτιστική η συνέντευξη Γ. Δραγασάκη στην Π. Κούτρα), η αξιολόγηση του S&P, η ετυμηγορία του FTSE, το Road Show του Λονδίνου (10-11/9) αλλά και το triple witching της Παρασκευής 18/9 (τελευταίας συνεδρίασης, πριν από τις εκλογές), είναι παράμετροι που διαμορφώνουν τάση.

Τεχνικά η επιβεβαίωση των 670-680 μονάδων και με τον Γ.Δ. να ανέρχεται νωρίτερα έως τις 677,18 μονάδες, κρίσιμη θεωρείται πλέον (για σήμερα) η πιθανότητα δοκιμασίας των 687 μονάδων, όπου σύμφωνα με αναλυτές εντοπίζεται ο τελευταίος, εβδομαδιαίος, τοπικός βυθός.

Οι συναλλαγές στο γνώριμο χαμηλό μέτρο της περιόδου 3 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου, με διαφοροποιό στοιχείο τη στροφή ενδιαφέροντος και ρευστότητας προς τον τραπεζικό κλάδο.

Με τον κλαδικό δείκτη σχεδόν 35% υψηλότερα σε διάστημα εβδομάδας και συγκριτικά μετριότερη απόδοση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, φαίνεται η στροφή των διαχειριστών προς τους τίτλους Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Η κινητικότητα και στα warrants αλλά και η «αφύπνιση» των αντίστοιχων Συμβολαίων παραπέμπει σε βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα ορισμένων, κυρίως ξένων, σε έναν κλάδο που είχε υπερπιεστεί και παρουσίαζε δραματική απόκλιση από το μεγαλύτερο μέρος του FT 25.

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν το «τρέξιμο» των μετοχών του τραπεζικού κλάδου και στην ανακεφαλαιοποίηση που ακολουθεί, στους όρους συμμετοχής του ΤΧΣ, των ιδιωτών επενδυτών, των Αμερικανών διαχειριστών, ενώ γίνεται λόγος και για την περίοδο διαμόρφωσης του μέσου όρου τιμών (όπου πιθανολογείται ότι θα χρειαστεί να γίνουν οι ΑΜΚ).

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος είχε υποχωρήσει δραματικά. Αλλωστε είχε διορθώσει με αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα μέχρι τον «πυθμένα» των 159,82 μονάδων, απ' όπου και αντιδρά.

Πέραν των τραπεζικών, κινήσεις διατήρησης δυνάμεων πραγματοποιούνται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, και με τις 3 μετοχές να έχουν πιάσει τις τιμές-στόχους. Σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ οι συναλλαγές στον ΟΤΕ, στα 7,80+ ευρώ στον ΟΠΑΠ, επαναφορά της ΔΕΗ υψηλότερα των 5 ευρώ. Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, που από τα 3,30 ευρώ της 3ης/8 ενισχύεται σταθερά χάρη στις τοποθετήσεις κυρίως ξένων παικτών.

Μικτές τάσεις για τις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στόχος το 1,60 ευρώ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (τα 2,80 ευρώ), Motor Oil (τα υψηλά των 9,40 ευρώ, στις 3/9), F.F. Group (επαναφορά πάνω από τα 20 ευρώ, θυμίζοντας την κορυφή των 32,22 ευρώ από τις 5/12/2014).

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 48 χιλιάδες μετοχές, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ. Το 46% στις τράπεζες, με πρώτη τη Eurobank (1,5 εκατ. ευρώ) και από τις μη τραπεζικές, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, F.F. Group, Jumbo, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, Intralot.

Ζητούμενη για τη συνέχεια η επιβεβαίωση ή όχι των 670-668 μονάδων για τον Γ.Δ., των 196-195 για τον FT 25 και των 270 μονάδες -σε κάθε περίπτωση- για τον ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v