Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

Στα επίπεδα των 665 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να γυρνούν αρνητικά. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, EYΔΑΠ, Μυτιληναίος, Μότορ Oil. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Στο παιχνίδι της προεξόφλησης των μετεκλογικών συνεργασιών και των ευνοϊκότερων όρων ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών συνεχίζει το Χ.Α. στην περιοχή των 665 μονάδων.

Θετικό κλίμα επικρατεί από νωρίς το πρωί στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ καλή είναι η εικόνα και στις περισσότερες αγορές ομολόγων και δη της περιφέρειας.

Ενθαρρυντικά μηνύματα και από τα ελληνικά ομόλογα (ενδεικτική η υποχώρηση του 2ετούς στο 10,19%), λίγη ώρα μετά την επιτυχή δημοπρασία των 3μηνων εντόκων που συγκέντρωσε 1,3 δισ. ευρώ.

Στο Χ.Α. κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα οι περισσότερες κινήσεις, με τους εκτός συνόρων παίκτες να έχουν θεαματικό προβάδισμα έναντι όσων κινούνται από το εσωτερικό. Χρηματιστηριακή πηγή υποστήριζε πως το 90% των συναλλαγών/τζίρου πραγματοποιείται καθημερινά μέσω κωδικών εκτός Ελλάδος (και μέσω λογαριασμών που δεν εμποδίζονται από τα capital controls), και ένα μόλις 10% από εγχώριες δυνάμεις.

Να συνεκτιμηθεί πως νωρίτερα η απόδοση όλων των χρονικών σειρών τίτλων παρουσίαζε σημαντική αποκλιμάκωση, ενώ το επιτόκιο της δημοπρασίας παρέμεινε σταθερό στο 2,7%, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Τεχνικά η προσέγγιση σημαντικών περιοχών αντίστασης έχει ενεργοποιήσει από χθες αρκετές εντολές ρευστοποίησης στο πλαίσιο της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Σημαντικά τα εβδομαδιαία κέρδη, δικαιολογούν μερική κατοχύρωση θέσεων, συνεκτιμώντας ότι για τον ΔΤΡ η απόδοση έχει φτάσει στο 32,22% σε μέτρηση εβδομάδος, για την Alpha Bank τα οφέλη ξεπέρασαν το 57%, για την Πειραιώς το 48%, για την Εθνική το 21% και το 22% για τη μετοχή της Eurobank.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν γυρίσει αρνητικά, με την Πειραιώς στο -8%, την Alpha στο -4,3% και τη Eurobank στο -2,5%.

Στα επίπεδα αυτά των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων είχε προεξοφληθεί (από το προσυνεδριακό σχόλιο) πως θα επιχειρηθεί μία καταρχήν ανασυγκρότηση δυνάμεων, προτού η αγορά κινηθεί είτε υψηλότερα για την υπέρβαση των 700 είτε χαμηλότερα με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) των 650 μονάδων.

Αναλυτικά τεχνικά στοιχεία και διάγραμμα του FT 25 έχει αναρτηθεί νωρίτερα στον Εκηβόλο, θυμίζοντας πως πρώτος στόχος για τον 25άρη είναι οι 202 μονάδες.

Σημαντική και σήμερα η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς στην αγορά προεξοφλούνται οι μετεκλογικές εξελίξεις αλλά και όροι ανακεφαλαιοποίησης που θα διευκόλυναν την είσοδο ξένων επενδυτών. Περισσότερα αναφέρονται στο θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, με αφορμή και τη χθεσινή συνάντηση Γ. Χουλιαράκη - Γ. Στουρνάρα.

Στις 268-282 μονάδες το εύρος διακύμανσης του ΔΤΡ, με τη διεύρυνση αυτή να παρατηρείται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης εκτιμάται πως διευκολύνει και κάποιες πρώτες κινήσεις που επιχειρούνται εδώ και 1-3 ημέρες στα Παράγωγα.

Συγκεκριμένα, τα ΣΜΕ της Eurobank έχουν αυξηθεί σε 13.236, στην Πειραιώς για 7.932, στην ΕΤΕ για 3.145 και 6.875 Συμβόλαια στη μετοχή της Alpha Bank. Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές/τζίρος και στα warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank. Στα ΠΕΙΡ τπ έχει πραγματοποιηθεί η υψηλότερη αξία, σχεδόν 140 χιλιάδων ευρώ.

Συναλλακτικά έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 100 εκατ. μετοχές, που θεωρείται ικανοποιητικό μέγεθος, αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως οι συναλλαγές είναι αυξημένες σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων λόγω της στροφής του... παιχνιδιού σε μετοχές των τραπεζών (που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλές απόλυτες τιμές).

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες συνεδριάσεις, που μέρος του ενδιαφέροντος/ρευστότητας έχει στραφεί από τις πιο "ακριβές" μετοχές-σηματωρούς και τα blue chips στις πιο "φθηνές" τραπεζικές, έχει αυξηθεί η συναλλακτικότητα και ο ρυθμός κυκλοφορίας των εντολών.

Ενδεικτικό πως λίγο πριν τις 16:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 78 εκατ. μετοχές της Eurobank, περισσότερα από 21 στην Πειραιώς, σχεδόν 11 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank και πάνω από 150 χιλιάδες ΠΕΙΡ τπ. Στη μετοχή της ΕΤΕ είχαν περάσει 1,1 εκατ. μετοχές.

Το 41% παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες (και στα warrants), ενώ σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ-ΟΤΕ αλλά και FF Group, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ έχουν πραγματοποιηθεί επίσης (συγκριτικά) ικανοποιητικές συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v