Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί το Χρηματιστήριο

Εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ μετά τα αρχικά κέρδη, με τον ΓΔ να κινείται στη ζώνη των 665-677 μονάδων. Γύρισαν πτωτικά οι τράπεζες. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Κέρδη για Coca Cola, EYΔΑΠ, ΟΛΠ. Ενισχυμένος ο τζίρος.

H προειδοποίηση Γιούνκερ πως "εάν η Ελλάδα δεν σεβαστεί αυτή τη φορά τους κανόνες, η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική", θεωρήθηκε πρώτης τάξεως αφορμή για τη φυσιολογική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Το βραχύβιο ανοδικό σερί, με 4 στις 5 θετικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη, φαίνεται πως ανακόπτεται στα όρια των βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων.

Την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντηρείται η ισχυρή ανοδική φορά, στο ΧΑ η ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων σταδιακά μετά τις 15:45-15:50 είχε ως συνέπεια την απώλεια όλων των αρχικών κερδών, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 665,83 από το υψηλό ημέρας των 677,74 μονάδων.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως πρόκειται για κατάληξη ενός ανοδικού σχηματισμού, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα με πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, δηλαδή του κλάδου που μόνο την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε απόδοση έως 32%, για να κυμανθεί νωρίτερα στην περιοχή των 255/257 μονάδες.

Οι συναλλαγές ικανοποιητικές, ο τζίρος χαμηλός, καθώς το 42% αλλάζει χέρια στις μετοχές των συστημικών ομίλων (και δευτερευόντως στα warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank).

Την ίδια ώρα, στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως μέχρι τώρα ΔΕΝ υπάρχουν ενδείξεις πως είτε ο S&P είτε ο FTSE θα προχωρήσουν σε κινήσεις που θα δικαιολογούσαν επιβάρυνση του κλίματος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ωστόσο, η προειδοποίηση Γιούνκερ και η αναφορά Μέρκελ ξαναθυμίζουν (και) στο ΧΑ πως η "ελληνική περίπτωση" παραμένει πάντα σταθερά ψηλά στην ατζέντα των ξένων. Μάλιστα η βολή του επικεφαλής της Κομισιόν εκλήφθηκε ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως στην Αθήνα και στο πολιτικό προσωπικό.

Ούτως ή άλλως, στο ΧΑ τις τελευταίες συνεδριάσεις προεξοφλείται η προοπτική μετεκλογικών εξελίξεων που "αρέσουν" στις "αγορές", αλλά και πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όρους που θα διευκόλυναν τη συμμετοχή ξένων ιδιωτών επενδυτών. Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υπο-αποδώσει μέχρι τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου, ήταν θέμα συγκυρίας η αντίδρασή του στις 280/290 μονάδες, η οποία είχε οριστεί περιοχή-στόχος για τον ΔΤΡ, με την επίτευξή του να οδηγεί σε κινήσεις κατοχύρωσης υπεραξιών.

Οι βολές του επικεφαλής της Κομισιόν ήταν μία καλή υπενθύμιση όλων των ανοιχτών ουσιαστικών εκκρεμοτήτων και μετώπων, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν εδώ και 30'-45'.

Ωστόσο, η μικρή υποχώρηση των βασικών δεικτών σε συνδυασμό με τις λιγοστές αγορές που έγιναν μετά τις 16:00 σε δεικτοβαρείς τίτλους, ειδικότερα δε στην Coca Cola, εξισορρόπησαν την κατάσταση.

Στο εύρος των 194,62 έως 198,88 μονάδων ο FT 25, στις 195 προ ολίγου με οριακή διακύμανση.

Η απουσία νέων σημαντικών εντολών πώλησης μέχρι τις 16:00 σε συνδυασμό με τις λιγοστές αγορές παραπέμπουν στη διάθεση των ενεργών παικτών να κρατήσουν το ΧΑ πάνω από τις σημαντικές 666 μονάδες. Η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των βραχυπρόθεσμων κερδών, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις και σε κλείσιμο, θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Εκτιμάται πως εάν "δεθούν" οι 650 μον. για τον ΓΔ και με την προϋπόθεση πως τα νεότερα από τους S&P και FTSE δεν θα είναι αρνητικά, τότε η κίνηση της αγοράς μπορεί να έχει συνέχεια προς την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Μετοχή-κλειδί σε αυτή τη φάση, που κατοχυρώνονται υπεραξίες κυρίως στις τράπεζες, είναι η Coca Cola, θυμίζοντας πως η στάθμισή της φτάνει το 23% στο σύνολο του FT 25. Ακολουθούν με 13% ο ΟΤΕ, με 10% ο ΟΠΑΠ και σχεδόν 6% η μετοχή της Εθνικής.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι οι συναλλαγές είναι αυξημένες σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων λόγω της στροφής του... παιχνιδιού σε μετοχές των τραπεζών (που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλές απόλυτες τιμές).

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες συνεδριάσεις, που μέρος του ενδιαφέροντος/ρευστότητας έχει στραφεί από τις πιο "ακριβές" μετοχές-σηματωρούς και τα blue chips στις πιο "φθηνές" τραπεζικές, έχει αυξηθεί η συναλλακτικότητα και ο ρυθμός κυκλοφορίας των εντολών.

Ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 16:20 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 87 εκατ. μετοχές της Eurobank, περισσότερα από 23 εκατ. στην Πειραιώς, σχεδόν 13 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank και πάνω από 8,7 εκατ. ΠΕΙΡ τπ.

Στη μετοχή της ΕΤΕ είχαν περάσει 2,4 εκατ. μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v