Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναμπήκαν στο «ασανσέρ» οι τραπεζικές μετοχές

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες. Στο -7% η Πειραιώς Απώλειες για Alpha Bank, Εurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola. Κινητικότητα στα παράγωγα.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης, εκμεταλλευόμενος το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον για λίγους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους να εξασφάλισε το θετικό τελικό πρόσημο, συμπληρώνοντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως η τελική επίγευση της σημερινής συνεδρίασης δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευχάριστη.

Αντίθετα, το "κουδούνι" της λήξης βρήκε την "μεγάλη εικόνα", στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, να μην έχει καμία σχέση με την αρχική, τις πτωτικές μετοχές σαφώς περισσότερες από τις ανοδικές (παρά το ανοδικό ξεκίνημα) και το τζίρο να επιστρέφει στα γνωστά, απολύτως απαράδεκτα, επίπεδα.

Αντίθετα συνεχίστηκε η σχετική κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων και λόγω μετακύλισης θέσεων (επέρχεται το triple witching Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή 18/9), αλλά και μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 8,99%, 5ετες 8,89% και 10ετες 7,99%).

Επιστρέφοντας στην spot Αγορά, το σαφώς εμφανέστερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η επιστροφή της έντονης μεταβλητότητας στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Όπως αποδείχθηκε, τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη του Τραπεζικού δείκτη (5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 32,72%), σε συνδυασμό την αποδεδειγμένη «βραχυθεσμοπάθεια» των περισσότερων ενεργών παικτών, αποδείχθηκαν σαφώς δυνατότεροι καταλύτες από το θετικό διεθνές κλίμα και έτσι το σημερινό ανοδικό ξεκίνημα αποδείχθηκε "bull trap" για όσους επιχείρησαν να "κυνηγήσουν" τις τιμές στους Τραπεζικούς τίτλους.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο τίτλος της Εθνικής που έκλεισε στα 0,5910 ευρώ (+1,2%) και ήταν ο μοναδικός Δεικτοβαρής Τραπεζικός τίτλος που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, κινήθηκε μεταξύ 0,6170 (+5,65%) και 0,577 ευρώ (-1,2%).

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 0,1360 ευρώ (-1,45%), όμως έκανε ένα σημαντικό "ταξίδι" μεταξύ 0,1470 (+6,52%) και 0,1320 ευρώ (-4,35%).

Ακόμα μεγαλύτερες ακρότητες σημειώθηκαν σε Πειραιώς και Eurobank.

Ο τίτλος της πρώτης κινήθηκε μεταξύ 0,132 (+7,32%) και 0,111 ευρώ (-9,76%) για να κλείσει στα 0,114 ευρώ (-7,32%), ενώ η μετοχή της δεύτερης έκλεισε στα 0,041 ευρώ (-6,82%), έχοντας περάσει από τα 0,047 (+6,82%) και 0,04 ευρώ (-9,09%).

Σε επικίνδυνο "τραμπολίνο" και τα Τραπεζικά warrants, ενώ και τα τρία έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο: ΕΤΕΤΠ (-1,47%), ΑΛΦΑΤΠ (-13,64%) και ΠΕΙΡΤΠ (-15,79%). Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μεταξύ 0,073 (+7,35%) και 0,062 ευρώ (-5,88%), της Alpha Bank μεταξύ 0,047 (+6,82%) και 0,037 ευρώ (-15,91%) και της Πειραιώς μεταξύ 0,021 (+10,53%) και 0,016 ευρώ (-15,79%).

Με αυτά τα δεδομένα μένει να αποδειχθεί αν ο Τραπεζικός κλάδος επιστρέφει στο "θερμοκήπιο" της μεταβλητότητας και σε περίπτωση μίας τέτοιας επιστροφής τι επίπτωση θα υπάρχει στους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα οι 283 μονάδες παραμένουν ο βραχυπρόθεσμος "σηματωρός" για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, αν θέλει να ελπίζει σε κίνηση προς τις 320 - 330 μονάδες.

Για τους άλλους βασικούς δείκτες, οι 199 μονάδες για τον FTSE25 και οι 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη είναι αποφασιστικές περιοχές που χρειάζονται αυξημένο τζίρο προκειμένου να υπερκεραστούν.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 192 μονάδες, ενώ για τον Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες.

Η Αγορά θα παραμείνει με επικεντρωμένη την προσοχή στα επόμενα δημοσκοπικά ευρήματα, στις αξιολογήσεις των S&P (για την Ελληνική Οικονομία) και FTSE (για το Χ.Α.), ενώ η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία πριν τις Βουλευτικές εκλογές και πριν το triple witching Σεπτεμβρίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ημέρα του debate των πολιτικών αρχηγών σήμερα, 11 ημέρες πριν την Εθνική εκλογική αναμέτρηση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται, τουλάχιστον από την πορεία του στις τελευταίες συνεδριάσεις, να προεξοφλεί ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα (από τους επενδυτές που σπεύδουν να πάρουν την ανάλογη θέση πριν το αποτέλεσμα), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Προς αυτή την κατεύθυνση βέβαια έχει βοηθήσει και η άμβλυνση των πιέσεων στις ξένες Αγορές, με το ενδιαφέρον πλέον να μεταφέρεται στο τι θα πράξει η FED με τα επιτόκια στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο πριν του σημαντικού αυτού γεγονότος στις ξένες Αγορές, οι οποίες κινούνται ως επί το πλείστο με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς απομένουν τρεις εβδομάδες πριν την λήξη του γ΄3μήνου, το ενδιαφέρον στο εσωτερικό εστιάζεται στην ανακοίνωση του οίκου FTSE στις 12:00 τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, όπου θα ανακοινωθεί αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει στις ανεπτυγμένες Αγορές, ή θα υποβαθμιστεί στις αναδυόμενες Αγορές (advanced emerging), όπου βρίσκονται οι Βραζιλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Μαλαισία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Πολωνία και Ταϊβάν (με τις δύο τελευταίες να είναι στη λίστα για πιθανή αντίθετη κίνηση από την Ελλάδα).

Η εφαρμογή και η ισχύ των capital controls προφανώς και δε συνάδει με εικόνα ανεπτυγμένης Αγοράς και για το λόγο αυτό δε μπορεί κατηγορηθεί κανείς αν λάβει μια επιφυλακτική θέση ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης. Ωστόσο, άξια αναφοράς είναι τα ακόλουθα: Την ίδια μέρα, δηλαδή την επαύριον, η S&P θα ανακοινώσει, αν θα μεταβάλλει ή όχι, την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας, την οποία όμως πρόσφατα (στις 22/7) αναβάθμισε σε "CCC+" με "Σταθερή" προοπτική και μετά τα capital controls.

Τέλος, αύριο ξεκινά και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, το 10ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, στο οποίο συμμετέχουν 29 εισηγμένες εταιρείες με ξένα funds και επενδυτές, στους οποίους θα απευθυνθεί και ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, κ. Γ. Χουλιαράκης.

"Από τεχνικής απόψεως, η αντίσταση για τον ΓΔ βρίσκεται στις 708 μονάδες, με τη στήριξη να εντοπίζεται στις 637 μονάδες" αναφέρει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Την απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" έδωσε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές όπου ξεχώρισε το +7,71% για τον δείκτη Nikkei (η μεγαλύτερη άνοδος της 4ετιας).

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, ενώ πιέζονται ευρώ και ακόμα περισσότερο χρυσός και πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από της Ασία, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζει το τριμηνιαίο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της, προκειμένου να βελτιώσει την ακρίβεια των δεδομένων και να τα ευθυγραμμίσει με τα παγκόσμια πρότυπα.

Ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ θα υπολογίζεται βάσει της οικονομικής δραστηριότητας της περιόδου. Αντίθετα, προηγούμενα προερχόταν από αθροιστικά δεδομένα που αφορούσαν στο εν λόγω χρονικό διάστημα αντί την οικονομική δραστηριότητα εντός του τριμήνου.

Πιθανότητα 55% για μια νέα Παγκόσμια ύφεση, τα επόμενα δύο χρόνια, βλέπει η Citigroup. Σε αντίθεση με την βουτιά του 2008, η οποία προκλήθηκε από την Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, η ύφεση για την οποία προειδοποιεί ο οίκος θα προέλθει από την μείωση της ζήτησης από τις αναδυόμενες Αγορές και ειδικά την Κίνα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε είναι η εκτίμηση του ότι η ανάπτυξη της Κίνας βρίσκεται ήδη πιο κοντά στο 4% παρά στον στόχο της Κυβέρνησης για 7% το 2015. Επιπλέον, αναδυόμενες Οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Ν. Αφρική και η Ρωσία είναι ήδη σε δύσκολη θέση, ενώ η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες Οικονομίες παραμένει χαμηλή.

Ειδικότερα για την Κίνα, ο οίκος εκτιμά ότι είναι αντιμέτωπη "με ένα υψηλό και γρήγορα αυξανόμενο κίνδυνο μιας κυκλικής ανώμαλης προσγείωσης, δεδομένων των χρεών σε τομείς κλειδιά και των διορθώσεων στο Χρηματιστήριο και το Real Estate. Εν τω μεταξύ, αν το Πεκίνο "ξεφόρτωνε" ένα μέρος από τα 6 τρισ. δολάρια σε ξένα στοιχεία ενεργητικού, θα προκαλούσε σοβαρή αναταραχή στις Παγκόσμιες Αγορές.

Η παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν χαλάρωναν οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά σύμφωνα με τον οίκο τα περισσότερα πλούσια Κράτη έχουν ξεμείνει από "πυρομαχικά" είτε γιατί τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είτε γιατί οι πολιτικοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ρολάροντας προηγούμενη έκδοση. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,7% (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία).

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων, υποστηρίζει η JP Morgan σε ανάλυσή της: α) της επιθυμίας να επιβεβαιώσει τη θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, β) να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητά του και γ) να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό αυτή η στρατηγική να γυρίσει μπούμερανγκ. Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ έχει μειωθεί και η δημοτικότητα του τέως Πρωθυπουργού έχει μειωθεί και συγκρίνεται με αυτή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τα μόνα "καλά νέα" για το κόμμα φαίνεται πως είναι ότι αν και το ποσοστό του μειώθηκε, αυτές οι απώλειες περισσότερο αντιπροσωπεύονται σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους παρά σε στήριξη στη ΝΔ.

Στα 5,6 ευρώ από 6,8 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Alpha Finance, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "outperform". H χρηματιστηριακή περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή τόσο φέτος όσο και το 2016-2017. Με βάση τις νέες προβλέψεις της χρηματιστηριακής τα EPS θα ανέλθουν στα 0,13 το 2015 και στα 0,27 το 2016.

Στα 8,80 ευρώ από 11,1 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". Η χρηματιστηριακή αποδίδει την μείωση της τιμής-στόχου στο θέμα των VLTs αλλά και των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα. 

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος σε ένα εύρος μεταξύ 282,54 (+6,04%) και 255,5 μονάδων (-4,07%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 261,33 μονάδες με απώλειες 1,88%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 28,8 εκατ. από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΧΑΕ). Ο συνολικός όγκος συναλλαγών στα 161130212 τεμ. από τα οποία τα 144004920 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Grivalia.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει πλαγιοανοδικά ο Fourlis, όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια της Centric να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Τέλος από σήμερα οι μετοχές της Χαϊδεμένος, μετά και την μείωση του Μ.Κ., ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 1,18 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,02 ανά μετοχή. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,41.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, όμως παρά την συνεχιζόμενη μετακύλιση θέσεων (οι "long" ρολάρουν θέσεις επιθετικότερα στον επόμενο μήνα), οι συναλλαγές παρουσίασαν αξιοπρόσεκτη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.721 συμβόλαια).

Αυξήθηκαν στα 8.190 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.558, 1.431 για τον Σεπτέμβριο και 1.127 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 197) κινήθηκε μεταξύ 193 και 200,5 μονάδων μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.900 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.523), Εθνική (7.986), Πειραιώς (14.811), Eurobank (28.546), ΟΠΑΠ (462), Μυτιληναίο (177), ΟΤΕ (392), ΔΕΗ (476), MIG (793), Μέτκα (139), Frigoglass (138), ΕΧΑΕ (116), Τέρνα Ενεργειακή (1.563).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 59%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 196 δικαιώματα (166 αγοράς και 30 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (33.382.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v