Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές απώλειες για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπια πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Η αγορά κινείται στον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου αλλά και της αξιολόγησης από τον οίκο FTSE. Η εικόνα στα παράγωγα. Τι εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Πέντε και σήμερα για το Χ.Α., που μετρά αντίστροφα για την 20ή Σεπτεμβρίου. Με ένα μικρό σερί 4x4, καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν μία σειρά ενδεχόμενων, συμπεριλαμβανόμενων των άμεσων μετεκλογικών εξελίξεων, με βάση το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής.

Με ικανοποιητικά εβδομαδιαία κέρδη για τον Γενικό Δείκτη στο 4,40%, με αιχμή το 17,48% του ΔΤΡ, η αγορά έχει φτάσει στα όρια των σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων και περιμένει τη συνέχεια.

Στην περιοχή των 670-680 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 195-200 ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 275 μονάδες. Με αυξημένες προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα χθες, όπως άλλωστε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο Roadshow στο Λονδίνο.

Το κλίμα στις ξένες αγορές λίγο έως πολύ αναμενόμενο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν, τον DAX να δοκιμάζει τη σημαντική στήριξη των 10.185 μονάδων, αλλά στη συνέχεια η Wall Street να ωθείται από τον ενεργειακό κλάδο. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με τη νέα «βουτιά» της βραζιλιάνικης οικονομίας να επηρεάζει όχι μόνο τη συνολικότερη εικόνα των εύθραυστων πλέον BRICKs αλλά και περιφερειακών αγορών με κυριότερη την πορτογαλική.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον το Χ.Α. ζει τον δικό του προεκλογικό «πυρετό», με τους δανειστές να έχουν καταστήσει πολύ ξεκάθαρες τις βουλές τους για την «επόμενη ημέρα», την ώρα που στην πολιτική «αρένα» κορυφώνεται η σκιαμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Εύλογα το Χ.Α. θα εξακολουθήσει να κινείται στον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου, με τα πονταρίσματα να αυξάνονται ανάλογα (και) με τις δημοσκοπήσεις, αλλά και ενδιάμεσα με εξελίξεις που αφορούν το ίδιο το ελληνικό χρηματιστήριο, τις εισηγμένες εταιρίες.

Τεχνικά η κρίσιμη περιοχή των 666 μονάδων θεωρείται πλέον μία αρκετά ασφαλής στήριξη (σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση), με ζητούμενη την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιβεβαίωση των 680-685 μονάδων, σημειώνοντας ότι χθες ο Γ.Δ. αντέδρασε έως τις 678,74 μονάδες.

Με την πειστική κατάκτηση των 680 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 200 για τον FT 25 ενισχύεται το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης, με καταληκτικό στόχο την ευρύτερη ζώνη τιμών των 750 και των (περίπου) 225 μονάδων για τον FT 25. Για την επιβεβαίωση αυτού του θετικού σεναρίου, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αποτελεί η πειστική υπέρβαση των 340-350 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Σήμερα η αγορά περιμένει τα νεότερα από το Λονδίνο αλλά και από τον FTSE, με σχετικό θέμα του Euro2day.gr να αναφέρεται στη συγκρατημένη αισιοδοξία των ανθρώπων της αγοράς πως ο ξένος οίκος θα λάβει τη δέουσα απόφαση.

Παράλληλα κινούνται και προεκλογικά, καθώς καθημερινά δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να επιχειρεί μία πρώτη αποτίμηση για το τι ψηφίζει η αγορά στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι «αγορές» είναι γνωστό πως επιθυμούν μία λειτουργική κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, κάτι ανάλογο... συνιστούν και οι δανειστές, με τους δύο κύριους πολιτικούς αντιπάλους να ανοίγουν τα τελευταία χαρτιά τους.

Εύλογη συνεπώς η στάση αναμονής από την πλειονότητα των ενεργών παικτών, οι οποίοι ωστόσο «τσιμπολογούν» κυρίως τράπεζες αλλά και επιλεγμένες μετοχές-σηματωρούς και blue chips κυρίως από τον FT 25.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν νωρίτερα πως η συνεδρίαση θα κινηθεί σύμφωνα με τα νεότερα από το Λονδίνο, επιχειρώντας να προεξοφλήσουν την όποια απόφαση του FTSE, σε συνδυασμό με το κλίμα που θα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Για τα ξένα χρηματιστήρια ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση της δυνατότητας αναστροφής για τον DAX, έστω και βραχυπρόθεσμα, για το ελληνικό πιθανότατα θα δοκιμαστεί εκ νέου η περιοχή αντίστασης των 680 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 200 για τον FT 25.

Η εικόνα στα Παράγωγα μικτή, καθώς χθες σημειώθηκε και νέα καθίζηση στα Συμβόλαια του δείκτη, ενώ η απόκλιση διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα/μικρό discount.

Πιθανότατα στην αρχή της συνεδρίασης να δοκιμαστούν το άνω και το κάτω όριο του δείκτη, δηλαδή τόσο οι 200 όσο και οι 194-195 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v