Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια για τις 680 μονάδες

Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με οδηγό για άλλη μια φορά τις τραπεζικές μετοχές. «Βαρίδι» η πίεση στην Coca Cola. Σε ανοδική φορά Βιοχάλκο, Grivalia και Jumbo. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών. Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το Λονδίνο.

Ξαναδοκιμάζει τις 680 μονάδες το ΧΑ, με αιχμή τις τράπεζες, με συνδρομή από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και με γνώμονα τη μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τη δεικτοβαρή Coca Cola.

Για ακόμη μία φορά τίθεται σε δοκιμασία η περιοχή των 200 μονάδων, θυμίζοντας πως η χθεσινή ανεπιτυχής προσπάθεια υπέρβασης είχε ως συνέπεια την ενεργοποίηση λίγων εντολών πώλησης, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές που βραχυπρόθεσμα είχαν υπεραποδώσει.

Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευκολύνει το χαμηλού κόστους(*) εγχείρημα της συντήρησης της ανοδικής φοράς δεικτών, μετοχών, με ενδεικτικό το προ ολίγου «γύρισμα» του DAX στη Φρανκφούρτη. Από τις 10.210 έως τις 10.320 μονάδες ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, που τεχνικά εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Μία παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί όσον αφορά μία από τις χώρες της ευρω-περιφέρειας (Πορτογαλία) είναι η δραματική υποβάθμιση της Βραζιλίας από τον S&P. «Σκουπίδι» τα ομόλογα, αρνητική η πρόβλεψη για την προοπτική της οικονομίας της χώρας-μέλους των BRICKs, την ώρα που τα νεότερα από την Κίνα παραμένουν αρνητικά.

Ωστόσο στο ΧΑ αυτά δεν μας πτοούν, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στον προεκλογικό ρυθμό, στα νεότερα από το Roadshow στο Λονδίνο, τις συνεχείς νουθεσίες των δανειστών για το μετεκλογικό σκηνικό κ.ο.κ.

Παράλληλα στην αγορά περιμένουν τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν λ.χ. από το «μέτωπο του FTSE» για την κατάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, ή την έκθεση που πιθανολογείται ότι θα εκδώσει η S&P για την ελληνική οικονομία.

Τα μηνύματα που έρχονται από το Λονδίνο είναι συγκρατημένα ενθαρρυντικά. Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται καταρχήν αναφορά, με τους ανθρώπους της αγοράς να μεταφέρουν την ίδια, μονότονη αναφορά των ξένων για μετεκλογική σταθερότητα.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι λιγοστές κινήσεις συντήρησης δυνάμεων, με «οροφή» μέχρι τώρα τις 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Τεχνικά, όσο για τον ΓΔ δεν χάνονται (σε κλείσιμο) οι 666 μονάδες, τόσο ενισχύεται το ενδεχόμενο της περαιτέρω αντίδρασης, με επόμενο στόχο την ευρύτερη ζώνη τιμών πέριξ των 705/710 μονάδων.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών/τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ή και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips του FT 25.

Η στροφή του ενδιαφέροντος, που συνοδεύεται από μεταφορά ρευστότητας, αποτυπώνεται και σήμερα στην αυξημένη συναλλακτικότητα (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) θυμίζοντας πως οι σε απόλυτο μέγεθος χαμηλότερες τιμές των τραπεζικών μετοχών (έναντι των άλλων) δικαιολογεί αυτή την αλλαγή σε συναλλαγές/τζίρους.

Στο εύρος των 256-271 μονάδων ο ΔΤΡ, που με πειστική υπέρβαση και των 280 θα ισχυροποιούσε το σενάριο ακόμη ενός ανοδικού γύρου για τον κλάδο και τις επιμέρους μετοχές. Να σημειωθεί πως για Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς έχει επιτευχθεί ο πρώτος στόχος της υπέρβασης της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης. Για την ΕΤΕ, η έστω οριακή υπέρβαση του 0,60 ευρώ καλό θα ήταν να συντηρηθεί και σε κλείσιμο, ενώ πάνω από το 0,15 η Alpha Bank αποκτά επιπλέον δυναμική.

Αυτά με την προϋπόθεση πως εάν στη συνέχεια δοκιμαστούν οι 200 μονάδες για τον FT 25 και επιβεβαιωθούν, τότε το ανοδικό σενάριο θα έχει κερδίσει περισσότερους πόντους.

Συνεπώς σε αναμονή, με τις επιλεκτικές κινήσεις να συνεχίζονται και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ. Στη μετοχή της ΔΕΗ όλες οι συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 5 ευρώ (5-5,25 ευρώ), γεγονός που «δένει» περισσότερο τη συγκεκριμένη τιμή των 5 ευρώ. Μένει να φανεί εάν θα αποτελέσει εκ νέου στήριξη, από αντίσταση που θεωρείται μέχρι σήμερα.

Από τα 18,20 στα 18,50 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που λόγω της αυξημένης βαρύτητάς της (περίπου 23%) επηρεάζει αρκετά τη διακύμανση του δείκτη. Αρκεί μία μικρή μεταβολή 0,30/μετοχή, για να διευκολυνθεί η άνοδος του FT 25 από τις 194 προς τις 198 μονάδες.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές οι περισσότερες μετοχές εταιρειών που συμμετέχουν στη διημερίδα του Λονδίνου, με Μυτιληναίο, FF Group, EXAE, METKA, Motor Oil, TITAN κ.ά. να ξεχωρίζουν.

Σε αντίθεση με τον FT 25, λίγα πράγματα για τις μετοχές του FT Mid Cap, απ' όπου ξεχωρίζουν Fourlis, Frigoglass, Intralot, MIG, Autohellas.

(*) Στις 13:50 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 60 εκατ. μετοχές, αξίας σχεδόν 19 εκατ. ευρώ. Είχαν αλλάξει χέρια δύο πακέτα, ένα για 389.315 μετοχές του ΟΤΕ στα 8,10 ευρώ και ένα για 21.015 των FF Group στα 19 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v