Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάζεψαν τις απώλειες στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ΧΑ μετά την πρωινή πτώση. «Κλειδώνουν» θέσεις οι βραχυπρόθεσμοι μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, με το βλέμμα στο Roadshow αλλά και στις κρίσιμες αποφάσεις του FTSE. Περιορισμένος ο τζίρος. Πτωτικά οι τράπεζες πλην Alpha. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Συνεχίζεται η πλαγιολίσθηση στο ΧΑ, την ώρα που στην Φρανκφούρτη οι απώλειες για τον DAX διευρύνονται και αρκετοί ξένοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν την όποια κίνηση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Σημειωτέον, πως βραχυπρόθεσμα Wall Street και Φρανκφούρτη παρουσιάζουν αποκλίνουσα πορεία, με τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου να επηρεάζονται σαφώς λιγότερο απ΄ότι του γερμανικού αλλά και των άλλων κύριων ευρωπαϊκών. Στα υπόψη, πως ενδεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται, πως θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από Νέα Υόρκη, μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και Αθήνα.

Στο ΧΑ οι πωλητές εξακολουθούν να διατηρούν ελαφρύ προβάδισμα αν και η εικόνα της συνεδρίασης δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική για το τι προοιωνίζεται να ακολουθήσει από Δευτέρα. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εστιάζει στον κλάδο-κλειδί σημειώνοντας πως είναι αυτός, που κυρίως θα επηρεαστεί ανάλογα από την απόφαση του οίκου FTSE. Μέχρι τώρα ο ΔΤΡ κυμαίνεται στο εύρος των 270,43-280,69 πρακτικά κοντά στα βραχυπρόθεσμα σημεία αναφοράς (άνω/αντίσταση- κάτω/στήριξη - όριο) με την τάση να "λύνεται" ανάλογα με το τι θα ανακοινώσει ο ξένος οίκος σήμερα, αργά το βράδυ.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, που δεν αλλάξει την στάση του και το ΧΑ παραμείνει στην κατηγορία του ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανή την περαιτέρω αντίδραση του ΔΤΡ προς τις 350 μονάδες (καταληκτικός στόχος οι 380 μον.). Στο ενδεχόμενο όμως, που υποβιβάσει και άλλο το ελληνικό χρηματιστήριο τότε ο κλάδος θα βρεθεί υπό πίεση, παρασύροντας και την πλειονότητα των μετοχών/εισηγμένων του FT25.

Για τον ΔΤΡ στήριξη, σε εβδομαδιαία μέτρηση, είναι οι 260 μονάδες, θυμίζοντας το ιστορικό χαμηλό του στις 159,82 μονάδες από τις 24 Αυγούστου.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις των ξένων στις τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικές με το 45% να αλλάζει χέρια στις 4 συστημικές και τους πωλητές να υπερτερούν σταδιακά μετά τις 13.25-13.30' . Ο ΔΤΡ ιδιαίτερα ευπαθής στις εξελίξεις "γύρισε" αρνητικά έως 2,25% αν και στο διάστημα 11.00-11.30 είχε ενισχυθεί μέχρι 1,25% προς τις 280 μονάδες.

Η Alpha Bank κρατάει τα 0,148 ευρώ (2,78%) αν και για να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση απαιτείται κλείσιμο στα 0,15 ευρώ. Αντιθέτως σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank οι πωλητές έχουν εύκολο έργο. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Eurobank, που χάνει και πάλι τα 0,044 του ευρώ, ενώ για την ΕΤΕ χάνονται τα σημαντικά 0,60 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν, πως η αδυναμία- για ακόμη μία φορά- υπέρβασης των 680 μονάδων για τον ΓΔ και των 200 για τον FT25 σε συνδυασμό με την προεκλογική ρευστότητα και την ανησυχητική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών υποχρέωσε αρκετούς παίκτες να κλειδώσουν τα κέρδη του 4ημέρου. Εν όψει Σ.Κ και περιμένοντας την απόφαση του FTSE κυρίως όσοι είχαν γράψει υπεραξίες από τις τραπεζικές τοποθετήσεις τους περνούν από το ταμείο.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως συναλλαγές/τζίροι και πακέτα παραμένουν χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας, με την κυκλοφορία μετοχών (κυρίως τραπεζικών ) να έχει περιορισθεί σημαντικά. Κάτι, που αποτυπώνεται και στα warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank αλλά και στο ΧΠΑ όπου μόνο τα ΣΜΕ της Alpha Bank (6.910) κινούνται σε υψηλότερη τιμή/premium έναντι του discount για τα 2.948 της Eurobank, των 2.040 της ΕΤΕ και των 1,284 ΣΜΕ της Πειραιώς.

Πάντως το ΧΠΑ σε τίποτε δεν θυμίζει αγορά παραγώγων, μία εβδομάδα πριν το τρίτο triple witching για φέτος, με τζίρους και απόλυτο αριθμό Συμβολαίων σε μέτρια επίπεδα.

Ενα θέμα, που θα ανοίξει μετά τις εκλογές και θα επηρεάσει ανάλογα (και )το χρηματιστήριο αφορά στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος, όπως αποκαλύπτει σχετικά η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Αυτά για την επομένη κιόλας των εκλογών γιατί μέχρι τότε οι αγορές έχουν μπροστά τους την συνεδρίαση της Fed (17/9), την λήξη "τριπλής σειρά" στα Παράγωγα (18/9).

Σε κατοχύρωση θέσεων όμως προχωρούν και όσοι είχαν τοποθετηθεί σε μη τραπεζικές μετοχές με εμφανή την πίεση που δέχονται, σταδιακά μετά τις 13.45΄, και οι τίτλοι των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σημειώνονται και σε ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίο, Jumbo, TITAN, Grivalia, FF Group κ.α.

Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή του ΟΤΕ, που υποχωρώντας στα 7,87 χάνει τα κρίσιμα 8 ευρώ και πλέον μετρά απώλειες 1,78% σε διάστημα εβδομάδας.

Εως τα 7,66 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που δύσκολα θα κρατήσει σε κλείσιμο τα 7,80 ευρώ αλλά κρατά κέρδη 4,91% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Εως τα 5,11 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας από το αρχικό των 5,20 ευρώ. Κρατά κέρδη 7,91% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Λίγο πριν τις 14.00 είχαν αλλάξει χέρια 64 εκατ. μετοχές, αξίας μόλις 14,2 εκατ. ευρώ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v