Χωρίς καύσιμα το Χρηματιστήριο

Απώλειες για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 670 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες για Εθνική, ΟΠΑΠ, Τιτάνα. Χαμηλός ο τζίρος. Τα βλέμματα (και) στο Λονδίνο.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με μεγαλύτερες συνέχισε, για να δοκιμαστούν λίγο πριν από τις 11:00 οι κρίσιμες 666 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Με απώλειες έως 1,35% υποχωρούσαν οι βασικοί δείκτες, μετά τα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης, καθώς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμενε ο προβληματισμός, ενώ στο ελληνικό λείπουν -προσώρας- τα «καύσιμα» για την υπέρβαση των 680 μονάδων.

Έως την περιοχή των 675 μονάδων κινήθηκε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, για να διολισθήσει στη συνέχεια, συνέπεια των προληπτικών ρευστοποιήσεων κυρίως στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι για παράδειγμα η δεικτοβαρής Coca Cola.

Το Χ.Α. δύσκολα θα κινηθεί υψηλότερα των 700 μονάδων χωρίς ισχυρά κίνητρα και σταθερό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων ο οποίος συμμετέχει στο Roadshow του Λονδίνου.

Οι συναλλαγές χαμηλές, καθώς έχει μειωθεί αισθητά στις τράπεζες (δείγμα πως το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έχουν «χτιστεί» τις προηγούμενες 3-5 συνεδριάσεις δεν ρευστοποιείται), ο τζίρος χαμηλότερος, καθώς είναι εμφανής η απουσία κινήτρων, τουλάχιστον μέχρι αυτό το διάστημα της ημέρας.

Η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX παραμένει ελαφρώς χαμηλότερα των 10.200 μονάδων, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 10.185 μονάδων, που θεωρείται χαμηλό κομβικό σημείο του εύρους μηνιαίας διακύμανσης του δείκτη.

Στις αγορές της ευρωπεριφέρειας η Λισσαβώνα είναι αυτή που τελευταία συγκεντρώνει μέρος της δημοσιότητας, με τον PSI 20 να υποχωρεί με μικρές απώλειες στην περιοχή των 5.055 μονάδων. Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βραζιλίας από τον οίκο S&P προκάλεσε τριγμούς και στο εύθραυστο πορτογαλικό χρηματιστήριο, που με τη σειρά του προβλημάτισε εν μέρει και το ισπανικό.

Στο Χ.Α., η προεκλογική αντιπαράθεση είναι αυτή που κυριαρχεί στα περισσότερα χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, καθώς είναι κοινή πεποίθηση πως από το αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου, κυρίως όμως από τις μετεκλογικές εξελίξεις, θα κριθούν πολλά -βραχυπρόθεσμα αλλά και βραχυμεσοπρόθεσμα.

Προσώρας η αγορά αποτιμά (και) τον «πάγο» στην όποια εικοτολογία περί χαλάρωσης των capital controls, όπως σχετικά αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής υποστήριζε πως αυτή η εξέλιξη ήταν μία από τις αφορμές που λειτούργησαν για να ξεκινήσει η ρευστοποίηση μερικών θέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Με απόδοση 19,85% σε εβδομαδιαία μέτρηση, ο ΔΤΡ αποφέρει ήδη σημαντικά διψήφια ποσοστά, που και λόγω Σαββατοκύριακου είναι φυσιολογικό να οδηγούν ορισμένους στη μερική κατοχύρωση υπεραξιών. Ωστόσο, ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο -και προφανώς μετεκλογικά περισσότερο-, με αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια (κυρίως αμερικανικά) να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα θέσεις σε μετοχές και των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Αυτό δημιουργεί μία βάση στήριξης για τον ΔΤΡ πάνω από τις 260-265 μονάδες, με τον δείκτη να υποχωρεί νωρίτερα έως τις 270, για να συνεχίσει αντιδρώντας προς τις 280 μονάδες λίγο μετά τις 11:15. Στο «γύρισμα» των τραπεζών αποδίδεται η αισθητή μείωση των απωλειών που ενδοσυνεδριακά (στις 11:00) έφτασαν στη μεγαλύτερη έκτασή τους.

Κυρίως σε Alpha Bank και Πειραιώς ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, σταδιακά μετά τις 11:10, με αποτέλεσμα η μετοχή της Alpha Bank να ενισχυθεί έως το 0,152 ευρώ και της Πειραιώς έως το 0,129 ευρώ. Η μετοχή της ΕΤΕ διατηρείται με ελαφρές πωλήσεις πάνω από το 0,60 ευρώ, ενώ η Eurobank σταθεροποιείται στο 0,044 του ευρώ. Κυρίως η επαναφορά της Alpha Bank σε επίπεδα αρχών Σεπτεμβρίου είναι αυτή που «λύνει» και τους υπόλοιπους σε Πειραιώς, ΕΤΕ και Eurobank.

Συντηρητικές κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον τίτλο του Οργανισμού να χάνει τα 8 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ γίνονται πωλήσεις μέχρι τα 7,71 ευρώ. Περισσότερο σε κατοχύρωση υπεραξιών αποδίδονται οι πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ όπως και στη ΔΕΗ, που στα 5,14 ευρώ μετρά απόδοση 8,44% σε διάστημα εβδομάδας.

Με το... σταγονόμετρο τα νεότερα από το Λονδίνο, με τον CEO του Χ.Α. να εκτιμά (νωρίτερα στο Bloomberg) πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη σειρά συναντήσεων επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων με ξένους διαχειριστές, με εμφανή την επιφυλακτικότητα των funds, όπως σημειώνεται και σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, F.F. Group και λιγότερο σε Μυτιληναίο, Grivalia, Motor Oil κ.ά.

Στις 11:35 οριακές οι απώλειες, 0,05% για τον Γ.Δ. στις 675 μονάδες, τον ΔΤΡ έως 1,45% υψηλότερα στις 279 μονάδες, αλλά με την Coca Cola σταθερά 2,05% χαμηλότερα, στα 17,97 ευρώ, να λειτουργεί σαν φρένο για τον FT 25.

Στα 24,8 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 6,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Το 39% στις τράπεζες, αυξημένος κυρίως στον ΟΤΕ, όπου νωρίτερα άλλαξαν χέρια δύο πακέτα των 75.000 και των 108.000 τεμαχίων στα 7,96 και στα 7,945 ευρώ αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v