Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στον «αστερισμό» της υποβάθμισης

Απώλειες στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τις πρώτες αντιδράσεις ξένων και εγχώριων παικτών μετά την «τσεκουριά» από τον FTSE αναμένει στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά. Η συναλλακτική απαξίωση, το Roadshow στο Λονδίνο, οι κινήσεις της Fed και τα πολιτικά ρίσκα.

Μπορεί η αξιολόγηση της S&P για την Ελληνική Οικονομία να μην εμπεριείχε αρνητικές εκπλήξεις, όμως η "τσεκουριά" ήλθε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τον οίκο αξιολόγησης FTSE, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μία απόφαση που δεν ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι έπιασε εξ απήνης αρκετούς από τους εμπλεκόμενους φορείς, παρά το γεγονός ότι οι τζίροι απελπισίας που έχουν καθιερωθεί στο Χ.Α. συνηγορούσαν για μία τέτοια απόφαση.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής, τις αξιολογήσεις "CCC+" και "C" για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, διατηρώντας σταθερό outlook. Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 3% για φέτος.

Με σχετική χρονοκαθυστέρηση και περίπου στις 0:40 ώρα Ελλάδος, ήλθαν τα άσχημα μηνύματα από τον οίκο FTSE. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον οίκο, στην κατηγορία των "advanced emerging" Αγορών θα ανήκει από τον Μάρτιο του 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την απόφαση του FTSE να υποβαθμίσει την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Απόλυτα βασανιστικό το ερώτημα που προκύπτει μετά από αυτή την εξέλιξη:

Το πρόσφατο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο σε ποια κατηγορία διαχειριστών απευθυνόταν; Σε αυτούς που τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο στις Ανεπτυγμένες Αγορές και οι οποίοι καλούνται, και λόγω καταστατικού τους, μέχρι τον Μάρτιο να μας έχουν αποχαιρετήσει, ή σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στις Αναπτυσσόμενες Αγορές (με σαφώς επιθετικότερες κινήσεις) και οι οποίοι ελπίζουμε να ακολουθήσουν τις υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις των πρώτων;

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία εξέλιξη δημιουργεί στο Χ.Α. νέο κύμα εν δυνάμει πωλητών, με ζητούμενο το αν οι υποχρεωτικές πωλήσεις (ευτυχώς μέχρι τον Μάρτιο) θα δημιουργήσουν νέο "συνωστισμό στη θύρα εξόδου", σε μία Αγορά όπου οι αγοραστές "μακράς πνοής" έχουν εξελιχθεί σε "σπάνιο είδος". Μάλιστα οι αναλυτές στις πρώτες εκτιμήσεις τους μιλάνε για υποχρεωτικές εκροές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραμένει ζητούμενο το ύψος των εισροών που θα ακολουθήσουν, αλλά και ο χρόνος που θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις του "νέου χρήματος" από τα ξένα funds που δραστηριοποιούνται σε χαμηλότερης "αξιολόγησης" Αγορές.

Ακόμα και αν η εξέλιξη αυτή κάνει περισσότερο "ευδιάκριτα" τα πλεονεκτήματα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς (π.χ. σταθερό νομισματικό περιβάλλον) έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων Αγορών, αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί σε πρώτο χρόνο. Μάλιστα δεν αποκλείεται η συμμετοχή του Χ.Α. στον δείκτη των αναδυόμενων Αγορών να έχει μεγαλύτερη στάθμιση από αυτή στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών, κάτι που θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο.

Και επειδή στις Αγορές "κανείς δεν χαρίζει λεφτά", ίσως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι επόμενοι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν να δουν τις πολιτικές εξελίξεις και το πώς θα εξελιχθεί το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζών, ενώ θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις αφού έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βαίνει προς εκτόνωση το μεγαλύτερο κύμα υποχρεωτικών πωλήσεων.

Για όσους έχουν απομείνει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Χ.Α. "day by day" και αναλόγως να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς η εγχώρια Αγορά παραμένει "ρηχή" και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί "φούσκωμα" των τιμών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις, σενάριο που απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και προϊδεάζει για αυξημένη μεταβλητότητα (!).

Από την άλλη, η υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE δυσκολεύει έτι περαιτέρω το εγχείρημα των επικείμενων Τραπεζικών ΑΜΚ, όσον αφορά τη συμμετοχή "σοβαρών" χαρτοφυλακίων εξωτερικού.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι οι λίγοι ενεργοί traders στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα πλήξουν, καθώς δείχνει πλούσια η ατζέντα την εβδομάδα που ξεκίνησε.

Για την Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα, πηγή ανησυχιών (πλην Κίνας) θεωρείται η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed (16-17/9) που θα αποφασίσει την αμερικανική επιτοκιακή πολιτική, στο τέλος της εβδομάδας (18/9), σε διεθνείς Αγορές και Χ.Α. υπάρχει το triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εβδομάδας ακολουθούν οι Εθνικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση για αρκετές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ο πολιτικός παράγοντας θα συνεχίσει να αυξάνει σταθερά την επιρροή του στις προσδοκίες της επόμενης ημέρας, με την Αγορά να επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης: α) την επομένη των εκλογών, β) με τη μεγαλύτερη δυνατή κομματική συναίνεση.

Κοντολογίς, η διαμόρφωση κυβερνητικού σχηματισμού, θεωρητικά "φιλικού" για τις "απαιτήσεις" της Αγοράς, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προαπαιτούμενο για την ανάκτηση του ενδιαφέροντος σε κάθε χρηματιστηριακό κλάδο και δη των Τραπεζών.

Στα παραπάνω σενάρια δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλεκτικά πονταρίσματα, όσον πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης, από όσους θα πάρουν το στοίχημα πιθανότητας εκλογής κυβέρνησης "φιλικής" προς την Αγορά.

Εννοείται ότι αυτή η κίνηση εμπεριέχει τεράστια δόση ρίσκου και μεταβλητότητας (και λόγων διεθνών Αγορών) και η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα ευρήματα των αμέσως επόμενων δημοσκοπήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που "κινούνται με αργά αντανακλαστικά" (!).

Όσον αφορά στους διεθνείς δείκτες, με σημαντική υπεροπλία του "κόκκινου" δείχνει να ολοκληρώνεται η πρώτη συνεδρίασης της εβδομάδας για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (λόγω των κινεζικών μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και του Χ.Α.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v