Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πληκτική ατμόσφαιρα» στο Χρηματιστήριο

Αποκαρδιωτικές οι συναλλαγές για μία ακόμη συνεδρίαση, στον απόηχο της υποβάθμισης από τον FTSE. Πτωτική κίνηση για τις τράπεζες, εξισορροπούν την τάση ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Θετικά πρόσημα για Aegean, Lamda, Τιτάνα.

Μικτά είναι πλέον τα πρόσημα που χαρακτηρίζουν την πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ επιμένει στο "κόκκινο" το σύνολο των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να υπεραποδίδει σε απώλειες.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, είναι κοινό μυστικό ότι το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα επικεντρώσει την προσοχή του στα κινεζικά μάκρο που συνεχίζουν να δημιουργούν προβληματισμό και πολύ περισσότερο στη διήμερη συνεδρίαση της Fed (16-17/9), με κυρίαρχο θέμα την αύξηση, ή μη, των αμερικανικών επιτοκίων.

Αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους θεωρούνται αρκετά προκειμένου να επιτείνουν τη μεταβλητότητα και η οποία αναμένεται να διατηρηθεί όλη την εβδομάδα και λόγω επερχόμενου triple witching.

Ερχόμενοι στα δικά μας, συνεχίζονται με ήπιους ρυθμούς οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, λίγοι περισσότεροι είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές στο ταμπλό του 25άρη, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε απόλυτα απογοητευτικό επίπεδο, ενώ σχετικά βελτιωμένη δείχνει και η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 2.

Χαμηλοί οι συναλλακτικοί ρυθμοί και στην Αγορά Παραγώγων, όπου ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι παραμένει το ευδιάκριτο premium για τα συμβόλαια του δεύτερου μήνα (Οκτώβριος).

Με δεδομένη τη συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην των Centric, Fourli και Αττικής, που πιέζονται με σχετικά αξιοσημείωτες συναλλαγές, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ταμπλό του FTSE 25, όπου, όπως προαναφέρθηκε, μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων προσπαθεί να "σιγοντάρει" τη θετική κίνηση της ΕΕΕ (+0,38%).

Έτσι σε θετικό πρόσημο έχουν γυρίσει οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,58%), Lamda Development (+0,65%), Τιτάν (+0,72%), ενώ σημαντικότερες βοήθειες σε 25άρη και Γενικό Δείκτη δίνουν ο ΟΤΕ (+0,76%) και ο ΟΠΑΠ (+0,65%).

ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των αρχικών απωλειών στον τραπεζικό κλάδο, είναι οι αφορμές απομάκρυνσης του Δείκτη από το μέχρι στιγμής χαμηλό των 665,85 μονάδων (-1,19%).

Η συμπλήρωση των τριών πρώτων ωρών συνεδρίασης βρίσκει τον τζίρο κοντά στα 9,5 εκατ., από τα οποία το 0,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα σε επιμέρους τίτλους, ακόμα και στο ταμπλό του 25άρη, παραμένει αποκαρδιωτική.

Στα 688 τεμάχια που έχει διακινήσει ο ΟΛΠ και στα 1.044 της ΕΥΔΑΠ αξίζει να αναφερθούν τα 3.969 για τη Viohalco, τα 3591 της Μέτκα, τα 3.894 για την Τέρνα Ενεργειακή, τα 4.366 για τον Τιτάνα και τα 1.675 για τη Folli Follie Group.

Λίγο περισσότερα από 6.000 τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στην Grivalia, ενώ με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται μόνο οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και δεν αποκλείεται όλα να κριθούν μετά τις 16:30, όταν θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές και στη Wall Street.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v