Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί «τρέχουν» οι τράπεζες

Υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών η εγχώρια αγορά, με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού. Ανοδος 4,5% για τον κλαδικό δείκτη, κέρδη άνω του 7% για Πειραιώς, κινητικότητα στα warrants. Αυξημένος ο τζίρος. Υψηλότερα κινούνται ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola.

Εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προεξοφλώντας τις μετεκλογικές εξελίξεις το Χ.Α.

Μικρά κέρδη στα περισσότερα ευρω-χρηματιστήρια, μεγαλύτερα για το ελληνικό καθώς τα στοιχήματα για το αποτέλεσμα της Κυριακής και τα σενάρια της επομένης δίνουν και παίρνουν.

Συν τω χρόνω οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Βίτορ Κοστάντσιο, η εκτίμηση της HSBC αλλά και η προτροπή του ΟΟΣΑ προς τις ΗΠΑ διευκολύνουν το έργο των αγοραστών/long παικτών στο Χ.Α., που νωρίτερα ώθησαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 692,21 μονάδες.

Ωστόσο, κυρίως η εκτίμηση της HSBC πως με αφορμή την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τον οίκο FTSE στην κατηγορία των αναδυόμενων μπορεί να ενεργοποιηθούν εισροές κεφαλαίων έως 130 εκατ. δολάρια, φαίνεται πως επενεργεί θετικά καθώς αίρει αρκετές επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Προφανώς η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων σε ορίζοντα 6μήνου θα επιφέρει εκροές-εισροές δεκάδων εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και τα blue chips, πλην όμως είναι η πρώτη έκθεση ξένου οίκου (με έκθεση στην ελληνική αγορά) που προσεγγίζει πιο ψύχραιμα την απόφαση του οίκου FTSE (*).

Η στροφή στο Χ.Α. από μη τραπεζικές σε μετοχές του κλάδου επιχειρείται από τα πρώτα 45' και μετά και αφού στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 240 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. Δεδομένου ότι μεθαύριο "κλείνει" το triple witching, η μεταφορά ρευστότητας από τις μη τραπεζικές μετοχές που υπεραποδίδουν (σε μέτρηση μηνός και εβδομάδας) προς τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς θεωρείται φυσιολογική καθώς θα πρέπει να κλείσει η "ψαλίδα" και στις μετοχές του κλάδου.

Συγκεκριμένα, με βάση την τρέχουσα εικόνα, η μετοχή του ΟΤΕ στα 8,06 ευρώ εμφανίζει θετική απόδοση 4,62% στον μήνα και οριακά 0,62% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,98 ευρώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 7,55% και 3,37% αντίστοιχα, ενώ για της ΔΕΗ στα 5,34, σε 18,93% και 4,91% στα ίδια διαστήματα. Πρακτικά σε αυτές τις τρεις μετοχές η λήψη θέσεων αγοράς/long ενόψει της Παρασκευής ενέχει ελάχιστο κίνδυνο, ενώ με premium διαμορφώνονται τα Συμβόλαια της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως, για Εθνική και Eurobank καταγράφεται αρνητική απόδοση, μεικτή για την Πειραιώς (μείον 19,71% στο μήνα αλλά συν 3,51% στην εβδομάδα) και θετική για την Alpha Bank. Για την τελευταία, με την τιμή στο 0,15 ευρώ, σημειώνεται θετική απόδοση 14,62% και 9,56% αντίστοιχα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην τρέχουσα σειρά (λήγει μεθαύριο) έχουν ληφθεί (**) 6.971 Συμβόλαια και 4.775 στην αμέσως επόμενη (προγραμματισμένη λήξη στις 18 Δεκεμβρίου), με σημαντικό premium -έως 7,25%- αμφότερες.

Ενθαρρυντική η αύξηση των συναλλαγών και δευτερευόντως του τζίρου, καθώς νωρίτερα επιτυγχανόταν ο στόχος των 25 εκατ. ευρώ. Συναλλακτικά από τη στιγμή που το ενδιαφέρον έχει στραφεί στον τραπεζικό κλάδο, εύλογη θεωρείται η υψηλότερη κίνηση (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) με πρώτη την Eurobank και τις Πειραιώς, Alpha Bank να ακολουθούν. Ικανοποιητική από την αρχή της συνεδρίασης η κινητικότητα στα warrants, ειδικότερα δε σήμερα στα ΠΕΙΡ τπ.

Στα επιμέρους, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η υπέρβαση των 8 ευρώ δεν έχει μόνο ψυχολογική σημασία, αντιδρώντας νωρίτερα έως τα 8,05 ευρώ. Στη μετοχή της ΔΕΗ η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων θεωρείται επιβεβλημένη, με σημείο στήριξης τα 5,20 ευρώ (αντίσταση, μέχρι χθες), ενώ στον ΟΤΕ συνεχίζεται η συντήρηση δυνάμεων με αγορές σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της HSBC, εισροές -εκτός από τις τράπεζες και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- εκτιμώνται και για τις εισηγμένες των Ελληνικών Πετρελαίων, ΤΙΤΑΝ, FF Group, την ώρα που στελέχη της αγοράς περιμένουν κι άλλες τέτοιες προσεγγίσεις στη συνέχεια.

Προφανώς το κλίμα θα είναι καλύτερο, εάν από Δευτέρα προκύψει κυβέρνηση που θα αρέσει στις "αγορές" και στους ξένους οίκους.

Προσεκτικές κινήσεις όμως επιχειρούνται και σε μετοχές σηματωρούς των ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου, ΟΛΠ και 2-4 από τον FT Mid Cap.

Απο τη μεσαία κατηγορία ισχυρή η Frigoglass στα 2,06 ευρώ, η ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ στο 0,691 ευρώ, η Intralot στο 1,68 ευρώ.

(*) σε ανάλογο μήκος κύματος και η εκτίμηση που εξ αρχής μας είχε μεταφέρει σημαίνον στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, θέση που είχαμε "ανεβάσει" στον Εκηβόλο της Τρίτης.

(**) στις 14:10, με τις συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά να έχουν ξεπεράσει τα 82 εκατ. τεμάχια. Στο ΧΠΑ υψηλή συναλλακτικότητα σε ΣΜΕ των Alpha Bank, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, αλλά και σε Συμβόλαια των Ελληνικών Πετρελαίων (με premium), Μυτιληναίου και ΟΤΕ επίσης με ανοδική απόκλιση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v