Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Τσιμπάει» ο τζίρος, ανεβαίνουν οι τράπεζες

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με αρωγό το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα ενόψει εκλογών. Ανακάμπτουν οι τραπεζικοί τίτλοι, κινητικότητα και στα warrants. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola.

Ανεβαίνει -επιτέλους- λίγο το θερμόμετρο! Με τις ευρωπαϊκές αγορές να προηγούνται ανοδικά, η ελληνική ακολουθεί, με το Χ.Α. να πλησιάζει την περιοχή των 690 μονάδων.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας και με την προϋπόθεση πως από σήμερα έως την Παρασκευή δεν θα συντρέξουν απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις, η ζώνη των 720 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Και των 215 μονάδων για τον FT 25, με γνώμονα τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από μετοχές/εισηγμένες - σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips.

Η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση ήταν εμφανής από το άνοιγμα των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε συνέχεια της Wall Street και των ασιατικών, με τους long παίκτες να έχουν ανεβάσει τον DAX πάνω από τις 10.250 μονάδες, όταν «άνοιγε» το Χ.Α.

Με τον αέρα των ξένων αγορών και η ελληνική δεν έχει λόγους σε αυτή τη φάση να ακολουθήσει την τάση, με τους βραχυπρόθεσμους να προετοιμάζουν το κλείσιμο της τρίτης σειράς στα Παράγωγα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Κάτι που έχει ανεβάσει τον πήχη όχι μόνο για τα Συμβόλαια του FT 25 για την τρέχουσα σειρά αλλά και για την επόμενη, τελευταία για το 2015.

Το σημαντικό είναι πως από την αρχή της συνεδρίασης η κυκλοφορία συναλλαγών (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) κρίνεται ικανοποιητική και αυτό γιατί οφείλεται τόσο στο ανοδικό «γύρισμα» των τραπεζικών όσο και στις αυξημένες συναλλαγές που μέχρι νωρίτερα πραγματοποιούνταν και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων του κλάδου.

Έχει αναφερθεί αρκετές φορές πως δεδομένης της πολύ χαμηλής απόλυτης τιμής των μετοχών του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει -εκτός από τον τζίρο- να συνεκτιμάται το πλήθος των τεμαχίων που αλλάζουν χέρια. Πράγματι η αντίδραση πωλητών-αγοραστών και στις 4 συστημικές από τη Δευτέρα, κυρίως όμως χθες, προοιωνιζόταν την προσπάθεια αντίδρασης του Δείκτη Τραπεζών προς τις 280 μονάδες. Περιοχή, αρχικό στόχο, που εάν επιβεβαιωθεί σε κλείσιμο θα μπορούσε αύριο-μεθαύριο να δώσει συνέχεια πειστικά υψηλότερα και των 300 μονάδων.

Θυμίζω πως ιστορικό ελάχιστο για τον ΔΤΡ έχει σημειωθεί στις 159,82 μονάδες, με τον κλαδικό δείκτη να «διπλώνει» από τον πυθμένα του «βλέποντας» υψηλότερα των 300 μονάδων, όπου άλλωστε είναι και το σημείο αναφοράς (στη μέτρησή μας από τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου).

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές και στις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, δευτερευόντως στα warrants, με πιο κινητικό το ΠΕΙΡτπ, ενώ εδώ και λίγη ώρα ενισχύεται η λήψη θέσεων σε Συμβόλαια ειδικά της Eurobank. Μέχρι και τα μισά της συνεδρίασης της Παρασκευής (περίπου μέχρι τις 14.00), υποκείμενη αγορά και ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών καλό θα ήταν να παρακολουθούνται παράλληλα.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενθαρρυντική, με ενδιαφέρουσα τη σύμπτωση πως το «υψηλό ημέρας» στο Χ.Α. (για τον FT 25) σημειώθηκε περίπου την ώρα που ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεπερνούσε και τις 10.300 μονάδες (1,75%).

Κίνηση που αποδίδεται στο ότι ορισμένα προγράμματα εντολών -για λογαριασμό κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων- ενεργοποιούνται ταυτόχρονα σε αρκετές ευρωαγορές, με την ελληνική να παραμένει υπό «επιτήρηση» και λόγω των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

Συνεπώς, με γνώμονα το ανοδικό «γύρισμα» των τραπεζών και την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και των 4 τίτλων, η αγορά παραμένει «ζεστή» και στο μη τραπεζικό μέρος του δείκτη.

Στα συν η αντίδραση της δεικτοβαρούς Coca Cola, οι αγορές στον σηματωρό Τιτάνα, οι κινήσεις ισχυρών χεριών στους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αλλά και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έχουν γίνει στις μετοχές των Σαράντη και ΟΠΑΠ.

Στο ρελαντί η μετακύληση ρευστότητας/θέσεων μεταξύ των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να «δένει» τα σημαντικά 5,20 ευρώ και τους long να έχουν στραφεί προς τον ΟΠΑΠ. Με ένα πακέτο 285.946 τεμαχίων στα 7,775 ευρώ, η μετοχή του Οργανισμού ενισχύεται έως 3% και τα 7,94 ευρώ. Τα 8 ευρώ θεωρούνται ζητούμενη τιμή για τη μετοχή, την ώρα που στον ΟΤΕ όλες οι μέχρι τώρα συναλλαγές έχουν γίνει από τα 8,01 ευρώ και πάνω, μέχρι τα 8,19 ευρώ.

Πλέον και για τις 3 μετοχές η εβδομαδιαία απόδοση αλλά και η μέτρηση μηνός είναι θετική, κάτι που αποτυπώνεται ανάλογα και στα Παράγωγα, με απόκλιση ανοδική/premium στα ΣΜΕ των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Το σημαντικό είναι πως σε μετοχές που χθες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, οι αγοραστές παραμένουν, με ενδεικτική την περίπτωση των σηματωρών Μυτιληναίου, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ κ.ά., με ότ,ι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια (σήμερα) αλλά και έως τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Λίγα πράγματα για τις 20 μετοχές του FT Mid Cap, με εξαιρέσεις τις μετοχές των Frigoglass, MIG, Intralot, ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Στις 11:15 είχαν γίνει συναλλαγές 37,2 εκατ. μετοχών αξίας σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Το 39% του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές, συγκριτικά ικανοποιητικός σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Σαράντη, Jumbo, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Coca Cola κ.ά.

Τεχνικά για τη συνέχεια θα πρέπει σε ενδεχόμενη διολίσθηση του Χ.Α. να μη χαθούν οι 250 μονάδες για τον ΔΤΡ και να επιβεβαιωθούν -οπωσδήποτε, στη χειρότερη περίπτωση- οι 680 μονάδες.

Χρήσιμη θα ήταν και η σταδιακή αύξηση των συναλλαγών και σε άλλες μετοχές του FT 25, με τον τζίρο να ξεπερνά στο τέλος τα 25-27 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v