Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης

Χωρίς εξάρσεις η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα άνω των 670 μονάδων. Περιορίζονται οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους. Πτώση καταγράφουν Alpha, Εθνική, ΟΠΑΠ. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ. Xαμηλός ο τζίρος.

Με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση, το ΧΑ "ταλαιπωρείται" στα χαμηλά των 669-675 μονάδων. "Γυρίζει" σε αρνητικό έδαφος και πάλι ο DAX στη Φρανκφούρτη, υποχωρεί ο CAC 40 στο Παρίσι, επιβαρύνεται η απόδοση των περισσότερων χρονικών σειρών για τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, ενώ επιδεινώνεται και για τα ελληνικά.

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές (έχουν αλλάξει χέρια περίπου 61 εκατ. «χαρτιά») καθώς το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται στις τράπεζες. Χαμηλός ο τζίρος για το σύνολο των εισηγμένων, το 38% στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, ενώ για δεύτερη συνεδρίαση παρατηρείται κινητικότητα στην αγορά Παραγώγων.

Στο ΧΠΑ παρατηρούνται -από χθες- επιθετικότερες κινήσεις των αγοραστών/long παικτών, με αυξημένη μετακύληση θέσεων και συνέπεια την αξιόλογη υπερτίμηση/premium για το Συμβόλαιο του επόμενου μήνα.

Δεδομένων ότι την Παρασκευή λήγει η σειρά τρίτου τριμήνου (triple witching), την Κυριακή διεξάγονται οι νέες πρόωρες εκλογές, με τους δανειστές και τους ξένους να έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους για μετά από αυτές, εκτιμάται πως αρκετοί επιχειρούν να προεξοφλήσουν το σκηνικό από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και μετά.

Η λήψη των περισσότερων θέσεων παραπέμπει σε εκτίμηση της πλειονότητας των παικτών πως, άσχετα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα συγκροτηθεί λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα (με κορμό το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα) και πως στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες με ορίζοντα την αξιολόγηση.

Αυτό είναι το θετικό, για τις αγορές, σενάριο, που βλέπει προοπτική και σε αυτήν ενδέχεται να ποντάρουν ορισμένοι επενδυτές.

Παράλληλα η λήψη θέσεων αντιστάθμισης (στα Παράγωγα) λειτουργεί και ως κάλυψη για όσους δεν αποκλείουν ως πιθανή μία νέα υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα των 650 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει ότι κάλπες-κόκκινα δάνεια θα κρίνουν τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών ομίλων. Στην αγορά ακούγονται πολλά για τα ποσά που θα χρειαστούν και εκτιμώνται περισσότερα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των βασικών μετόχων, των ξένων παικτών.

Μέχρι τώρα οι δανειστές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και εύλογα η πλειονότητα όσων ενεργούν στις τράπεζες παραμένει επιφυλακτική. Σε εύρος περίπου 20 μονάδων ο ΔΤΡ, 234-255 μονάδων, με σημαντικά τα όρια των 240 και 260 μονάδων.

Προσώρας για τον ΔΤΡ καταγράφονται απώλειες 75,15% από την αρχή του έτους, περίπου 20% σε διάστημα μηνός, πάνω από 11% σε εβδομαδιαία μέτρηση, ενώ από τις 24 Αυγούστου και το ιστορικό ελάχιστο των 159,82 μονάδων έχει διαμορφωθεί ένα μικρό "μαξιλάρι" χρόνου και απόστασης.

Εκτιμάται πως ο κλάδος θα είναι ίσως ο πρώτος που θα επηρεαστεί (και) μετεκλογικά, με βραχυπρόθεσμους στόχους στο μεν θετικό σενάριο την περιοχή των 320/330 μονάδων (από τις 5 Αυγούστου), στο δε αρνητικό τη ζώνη των χαμηλών (160/155 ).

Με πωλητές και στις 4 μετοχές, παρά την αρχική προσπάθεια διαφοροποίησης σε Πειραιώς, Eurobank που μέχρι τις 12:00 υποχωρούσαν λιγότερο έναντι των Εθνικής και Alpha Bank. Από τις 13:30 οι πωλητές είναι πιεστικότεροι και σε Πειραιώς μέχρι το 0,106 και σε Eurobank έως το 0,036 του ευρώ. Σταθερά με σημαντικές απώλειες η Εθνική (έως το 0,501 ευρώ) και η Alpha Bank έως το 0,13 ευρώ. Κρίσιμα και για τις δύο μετοχές το μεν 0,50 για την ΕΤΕ, το δε 0,10 για την Alpha Bank.

Να σημειωθεί πως και σήμερα στη μετοχή της Eurobank έχει αλλάξει χέρια ο μεγαλύτερος αριθμός τεμαχίων (σε απόλυτο μέγεθος), με πάνω από 35 εκατ. μετοχές. Αυξημένες οι θέσεις και στο ΧΠΑ, με ενδεικτική την περίπτωση της Eurobank καθώς στην τρέχουσα σειρά είχαν γίνει 10.346 Συμβόλαια και άλλα 3.099 στην επόμενη.
Ανάλογος ο αριθμός των Συμβολαίων και στα ΣΜΕ των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί είτε στην προεξόφληση ορισμένων επενδυτών πως ο κλάδος μετεκλογικά θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα, είτε στη διάθεση κάλυψης/αντιστάθμισης θέσεων στην υποκείμενη αγορά.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ σταθεροί οι αγοραστές, με τη ΔΕΗ να επιβεβαιώνει την τεχνική προσέγγιση της μετοχής (σχετική αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιο). Εως τα 5,34 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που με χαμηλό ημέρας τα 5,13 και σημείο στήριξης τα 5,20 ευρώ έχει τις προδιαγραφές για να συνεχίσει -βραχυπρόθεσμα- υψηλότερα.

Στο 5,15% η απόδοση για τη μετοχή της ΔΕΗ σε μέτρηση εβδομάδας, σχεδόν 18,50% σε μηνιαία.

Στα 7,90-8,06 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που θα πρέπει να ξανακερδίσει τα 8 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ «κλειδί» θεωρούνται τα 7,80 ευρώ. Συνολικά πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στις 3 μετοχές, από τις κύριες επιλογές πολλών ξένων χαρτοφυλακίων.

Από τις άλλες μετοχές του FT 25 ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ με 4,21% στα 5,69 ευρώ, η ΕΧΑΕ με 2,98% στα 5,18 ευρώ, η ΜΟΗ με 1,96% στα 9,38 ευρώ, ο Μυτιληναίος με 1,87% στα 4,89 ευρώ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 4,17% στο 1,50 ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων μετά την τελευταία βελτίωση της εικόνας (για όλες τις χρονικές σειρές) από χθες έχει αρχίσει να επιβαρύνεται πάλι η απόδοση των εκδόσεων. Ενδεικτικά το 2ετές διαμορφώνεται στα 11,85%, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως (κυρίως) τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας δεν αντέδρασαν σημαντικά στις αναφορές παραγόντων της ΕΚΤ πως η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v