Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Μικρές μεταβολές καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με τον Γ.Δ. στην περιοχή των 670 μονάδων. Περιορισμένος ο τζίρος. Στο -5% η Alpha Bank. Πτώση για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Ανοδο καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola.

Μικρές απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται για τον τραπεζικό κλάδο.

"Γύρισμα" με ενεργοποίηση αγοραστών στις τράπεζες μετά τις 11:05-11:10 και τοποθετήσεις σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε επιλεγμένα blue chips.

Αποτέλεσμα, η μεταστροφή της τάσης με τον Γενικό Δείκτη να περνά σε θετικό έδαφος, τον FT 25 με μικρά κέρδη, ενώ και για τον τραπεζικό κλάδο οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες μειώθηκαν.

Συγκριτικά ικανοποιητική η συναλλακτικότητα, χαμηλός ο τζίρος, καθώς συνεχίζονται οι κινήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ηπια ανοδικό το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη έως 0,32% στις 10.165 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,36% υψηλότερα, στις 4.535 μονάδες. Μικρά κέρδη και για τον Euronext 100 στις 873 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 241-255 μονάδων, αλλά με κάποιους αγοραστές να ενεργοποιούνται σε Πειραιώς, Eurobank σταδιακά μετά τις 11:05-11:10.

Τεχνικά ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 240 μονάδων (όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο) θα ενίσχυε το σενάριο της συσσώρευσης του κλάδου με στήριξη αυτά τα επίπεδα τιμών. Ο κλάδος εκ των πραγμάτων παραμένει στο επίκεντρο και θα παραμείνει τομέας αιχμής μετεκλογικά.

Ο Χρήστος Κίτσιος σημειώνει πως κάλπες-κόκκινα δάνεια θα κρίνουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών ομίλων, σε μία συγκυρία που μεγαλομέτοχοι αποτιμούν τη στάση της ΕΚΤ με ενδεικτική την προσέγγιση του Wilbur Ross.

Συνεπώς ο κλάδος παραμένει σε αδιέξοδο, με πολλές εκκρεμότητες και πλείστα μέτωπα ανοιχτά, για ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Γι' αυτό εκτιμάται πως ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 240 μονάδων (για τον ΔΤΡ) θα συνέβαλε στην εξισορρόπηση της κατάστασης μέχρις ότου γίνουν γνωστοί λ.χ. οι όροι και οι προϋποθέσεις των α.μ.κ.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα σε Eurobank (στο 0,038) και Πειραιώς (0,109), σε αντίθεση με τις Εθνική (0,523) και Alpha Bank (0,138) όπου οι πωλητές είναι περισσότεροι.

Κινητικότητα και σήμερα για μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τον Οργανισμό στο εύρος των 7,97-8,06 ευρώ, στον ΟΠΑΠ στα 7,71-7,79 ευρώ, ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 5,13-5,25 ευρώ. Και στις τρεις μετοχές κυρίως ξένοι έχουν τον πρώτο λόγο, με τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση να ευνοεί σε αυτή τη φάση τη ΔΕΗ.

Οπως σημειώνει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (μετά την απόφαση του οίκου FTSE) θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, με το γεγονός να καταδεικνύει την απόκλιση μεταξύ "τραπεζικού" και "μη τραπεζικού" τμήματος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με μετρημένες κινήσεις οι όποιοι ενεργοί παίκτες εστιάζουν σε εισηγμένες που είτε έχουν ειδήσεις, είτε παρουσίασαν καλά αποτελέσματα 6μήνου. Στα 7,23-7,30 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, με την εισηγμένη να ανακοινώνει την περαιτέρω επέκταση της εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας.

Κινητικότητα στο ΧΠΑ, ενόψει του triple witching της Παρασκευής, με το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων να καταγράφεται στις 4 τραπεζικές μετοχές και αξιοσημείωτη τη μετακύλιση Συμβολαίων προς την επόμενη σειρά (Δεκεμβρίου). 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v