Δύο και σήμερα για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και με τη συνδρομή των ξένων αγορών και η ελληνική ακολούθησε υψηλότερα. Με τους αγοραστές/long παίκτες να έχουν τον έλεγχο της χθεσινής συνεδρίασης, στο δεύτερο μέρος της, το Χ.Α. έκλεισε στο «υψηλό ημέρας».
Τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, πάντα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, ενθαρρυντικά, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 682 μονάδων, τον FT 25 οριακά κοντά στις 200 και με τον Δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί μεν αλλά να κρατά σε κλείσιμο τις 245-240 μονάδες.
Καταρχήν οι ξένες αγορές, με τις ευρωπαϊκές να ανακάμπτουν, με τον Dow Jones να έχει κέρδη 29 μονάδων και το πετρέλαιο πάνω από τα 44 δολάρια, φαίνεται πως σε αυτή τη φάση θα διευκολύνουν τους long παίκτες και ενόψει της λήξης της τριπλής σειράς στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή.
Αλλά, υπό προϋποθέσεις, και μετά τις 20/9, οπότε στη αγορά θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης, κυρίως όμως οι μετεκλογικές εξελίξεις, η προοπτική συγκρότησης μιας λειτουργικής κυβέρνησης που θα πρέπει να... τρέξει με χίλια. Η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής παρουσιάζουν και αναλύουν τα τελευταία νεότερα από τα στρατόπεδα των δύο «μονομάχων» ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν -σε κάθε ευκαιρία και αφορμή- τις βουλές και τις προθέσεις τους για μετά την 20ή Σεπτεμβρίου.
Ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί να προσεγγίσει την ενθαρρυντική πλευρά της αγοράς, αναφερόμενος στην ανθεκτική στάση της ελληνικής οικονομίας στα capital controls και βεβαίως στις προϋποθέσεις που θέτουν οι ξένοι προκειμένου να είναι παρόντες την επόμενη ημέρα στην αγορά, στη χώρα.
Ενδιαφέρον το γεγονός πως το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση/απόφαση του FTSE έδειξε χαρακτήρα, με τις αντοχές των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και των blue chips αξιοπρόσεκτη, καθώς όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, 12 από τις 25 μετοχές του δείκτη έκλεισαν στο υψηλό ημέρας. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση όσων επιμένουν να θεωρούν πως καταρχήν το μη τραπεζοβαρές μέρος του δείκτη αναπτύσσει και σε αυτή τη φάση της αγοράς αντοχές και δυνάμεις αγοραστών.
«Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες, αλλά η χθεσινή συμπεριφορά του κλαδικού δείκτη αφήνει μικρές ελπίδες αντίδρασης ακόμη και για αυτήν τη... νεκρή περίοδο για τον κλάδο. Η έρευνα του Bloomberg, βάσει της οποίας το 94% των συμμετεχόντων οικονομολόγων πιστεύει πως μία ελάφρυνση του χρέους όχι μόνο είναι δυνατή αλλά και πολύ πιθανή, σε συνδυασμό με την ανάλυση της JP Morgan, εξηγεί αρκετά απ' όσα διαδραματίζονται και βραχυπρόθεσμα για τον κλάδο, κυρίως αυτά που θα παιχτούν από την επομένη κιόλας των εκλογών. H προσέγγιση του αμερικανικού οίκου αφήνει και το περιθώριο διατήρησης της αποκλίνουσας τάσης μεταξύ των 4 τραπεζικών μετοχών, σημειώνοντας πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE υποχώρησε κατά 2,95% στο 0,666 δολάριο.
Παράλληλα για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε χθες η διαφοροποίηση μεταξύ των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας, με τις μετοχές των Motor Oil, EXAE, Lamda Development, Viohalco και ΕΥΔΑΠ να έχουν μία καθ' όλα ανοδική συνεδρίαση, συνεχώς σε θετικό πρόσημο. Επίσης και οι μετοχές των Μυτιληναίου, Τιτάν, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Jumbo και ΔΕΗ διαμορφώθηκαν στο υψηλό ημέρας.
Για τη μετοχή της ΔΕΗ ειδική αναφορά είχε γίνει στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο, με την τεχνικότητά της να δικαιολογεί τόσο τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις όσο και την κυκλικότητα που συνεχίζεται σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Τάση που αποδίδεται κυρίως στις μεθοδικές κινήσεις των ξένων αλλά και στη βούλησή τους να μείνουν μέσα στο παιχνίδι.
Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε πως ορισμένοι, με αφορμή και το triple witching της Παρασκευής, θα δοκιμάσουν να ποντάρουν στο αποτέλεσμα της Κυριακής, στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν άμεσα. Ούτως ή άλλως, το κόστος ενός πονταρίσματος στη ρηχή ελληνική αγορά παραμένει χαμηλό, όταν μάλιστα με ένα χαρτοφυλάκιο 3-4 δεικτοβαρών μετοχών μπορεί κάποιος να αποκτήσει έκθεση έως και 55% στη διαμόρφωση του FT 25.
Το ενδιαφέρον είναι πως, όπως σημειώναμε και χθες, μέσω του ΧΠΑ αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν στα όσα έπονται. Η επιθετική μετακύληση θέσεων προς τον Δεκέμβριο και η θετική απόκλιση/premium για τα Συμβόλαια του FT 25 για την επόμενη λήξη σε μία τέτοια προσπάθεια παραπέμπουν. Το αν θα επιβεβαιωθεί ουδείς μπορεί να γνωρίζει, πλην όμως το ταμπλό προοιωνίζεται πολιτικές εξελίξεις που θα αρέσουν στις «αγορές».
Το αν θα δικαιωθούν οι πιο αισιόδοξοι, οι long, θα φανεί από Δευτέρα κιόλας, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μία πιο αιρετική/contrarian προσέγγιση της υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς από τον οίκο FTSE, που ανεβάσαμε στον χθεσινό Εκηβόλο.
Τεχνικά η συνεχής επιβεβαίωση των περίφημων πια 666 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, όπως έγκαιρα είχε μετρήσει η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, αλλά κυρίως η υποστήριξη των 240 μονάδων για τον ΔΤΡ αφήνει όντως υποσχέσεις για τη συνέχεια. Τιμές-κλειδιά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, για τον Γ.Δ. και τον FT 25 οι 675 και οι 196 μονάδες, καθώς η διάσπασή τους ενισχύει το βραχυπρόθεσμο σενάριο διατήρησης της φοράς για τον μεν Γενικό προς τις 720, για τον δε 25άρη προς τις 215 μονάδες.