Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσγείωση στις 615 μονάδες με το... καλημέρα

Στις πολιτικές εξελίξεις έρχεται να προστεθεί και η εικόνα των διεθνών αγορών, μετά το ξεπούλημα στις ασιατικές αγορές και τις απώλειες στα ευρωχρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 3% για τον Γενικό Δείκτη στο άνοιγμα. Ποια είναι τα όρια κίνησης για τους βασικούς δείκτες.

Καταρρέουν οι ασιατικές αγορές, ανησυχούν στην Ευρώπη αλλά, όλα κι όλα, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις σκιαμαχούν καθ' οδόν προς τις νέες, πρόωρες εκλογές. 

Το ΧΑ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Στο άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης προσγειώνεται στις 615 μονάδες, με όλα τα blue chips να καταγράφουν απώλειες. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές (-11% για Eurobank, πτώση 9% για Πειραιώς) και ακολουθούν ΔΕΗ (-6%), Coca Cola (-6%).

Ανησυχητικά τα μηνύματα που έρχονται από το Πεκίνο τις τελευταίες 3-5 εβδομάδες, έντονος ο προβληματισμός σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, αλλά στην Αθήνα το ΧΑ συνεχίζει να «σέρνεται» στον ρυθμό της ιδιότυπης διακυβέρνησης που για πάνω από 8 μήνες ταλανίζει τη χώρα, το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία.

Σύννεφα εντός και εκτός συνόρων για το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και τις σημαντικές απώλειες σε Wall Street, Φρανκφούρτη, την ώρα που παρασύρεται ο εύθραυστος ευρω-Νότος.

Εντός εκλογολογούμε, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στα πέντε όπλα της εκλογικής στρατηγικής Τσίπρα και τον Φίλιππο Πανταζή να εστιάζει στην "επίθεση" της αντιπολίτευσης κατά Μαξίμου για τα "πεπραγμένα".

Στο ΧΑ, περιθωριοποιημένο εκ των πραγμάτων και τις τελευταίες ημέρες ακόμη περισσότερο, ο Στέφανος Κοτζαμάνης σημειώνει τις παθογένειες της "ρηχής" αγοράς μας, που μετά τη νέα υποχώρηση της Παρασκευής διόρθωσε στα επίπεδα των 635 μονάδων.

Σε ένα ούτως ή άλλως "αβαθές" χρηματιστήριο (στο 23% του ΑΕΠ η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων), με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να περιορίζεται σε λιγότερα από 35 εκατ. ευρώ (σε διάστημα 10 συνεδριάσεων), οι όποιοι ενεργοί παίκτες έχουν λιγοστές επιλογές.

Η καθοδική διάσπαση, και μάλιστα χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, της κρίσιμης περιοχής των 666 μονάδων επέτεινε τις ρευστοποιήσεις που (κυρίως) ελλείψει αγοραστών, θέτει σε δοκιμασία την αμέσως χαμηλότερη σημαντική ζώνη πριν τα χαμηλά της 3ης Αυγούστου, δηλαδή των 615 μονάδων. Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, ένα από τα τελευταία σημεία στήριξης πριν τις 615 μονάδες θεωρούνται οι 635 μονάδες, με τον ΓΔ να υποχωρεί την Παρασκευή μέχρι τις 629,88 μονάδες, για να κλείσει στη συνέχεια ακριβώς πάνω στο προαναφερθέν όριο.

Δεδομένης της εικόνας των ξένων χρηματιστηρίων, με τη Φρανκφούρτη σε εμφανή κλίση προς τις 10.100 μονάδες (και χαμηλότερα), η δοκιμασία των χαμηλών της 3/8, ήτοι των 615 μονάδων, δείχνει εύκολη για όσους παραμένουν πωλητές/short με βλέψεις για τιμές που θα γράφουν και το 5άρι για τον ΓΔ. Υπενθυμίζεται πως αυτές τις τιμές είχε να γράψει ο ΓΔ από τις αρχές Αυγούστου του 2012, περίοδο που είχε αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη από τον "ιστορικό πυθμένα" της 6-7 Ιουνίου (475 μον.).

Συνεχείς οι εκροές κεφαλαίων από τα αναδυόμενα χρηματιστήρια, σε ρυθμό υποχώρησης οι αγορές (από εμπορεύματα μέχρι νομίσματα) σε μία αναπόφευκτη διαδικασία διόρθωσης, που σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών ξένων αναλυτών ακολουθεί τη χρηματιστηριακή "φούσκα" του κινεζικού χρηματιστηρίου, την εκτόξευση των χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά. Θυμίζοντας τα επίπεδα των 12.000+ μονάδων για τον DAX (στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου), η σημερινή εικόνα της δοκιμασίας και των 10.000 μονάδων είναι ενδεικτική της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σε διόρθωση όλοι ανεξαιρέτως οι χρηματιστηριακοί δείκτες και σε Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη κ.λπ., με το ΧΑ σε αυτή τη συγκυρία να έχει τεθεί στο περιθώριο.

Το γεγονός πως το ΧΑ έχει διορθώσει σε χαμηλά 3-4ετίας, ο τραπεζικός κλάδος έχει... εξαερωθεί σε ιστορικά ελάχιστες αποτιμήσεις, ενδεχομένως να αποτελεί "συγκριτικό πλεονέκτημα" εάν και εφόσον παραμένει ένα περιθωριοποιημένο και εκτός στόχαστρου των ισχυρών παικτών.

Ωστόσο το "άδειασμα" της Παρασκευής σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips με ενδεικτική την περίπτωση των ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, FF Group κ.ά., αλλά και το μείον 5,45% του ΟΠΑΠ, το μείον 3,37% της ΔΕΗ, ή ακόμη το μείον 2,79% της δεικτοβαρούς Coca Cola έχει προβληματίσει πολλούς από το απόγευμα της Παρασκευής.

Εάν το "άδειασμα" σε αυτές τις μετοχές συνεχιστεί, τότε τα χαμηλά της 3/8 (615 μον.) δύσκολα θα αποδειχθούν ανθεκτική στήριξη.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπό το βάρος της διεθνούς διόρθωσης, σε συνδυασμό με την προεκλογική διαδικασία, το στοίχημα για τους παίκτες είναι η επιστροφή (ή όχι) προς τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου 2012. Πλέον, με τον ΓΔ να κινδυνεύει να χάσει και τις 600 μονάδες, το ΧΑ έχει "γυρίσει" στις αρχές Αυγούστου του 2012.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v