Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάρυνε το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Στη δίνη πιέσεων και σήμερα οι μετοχές του FT 25, με ιδιαίτερα περιορισμένο τζίρο. Καλύτερη εικόνα για τους τραπεζικούς τίτλους, κέρδη για Πειραιώς. Διευρυμένες απώλειες για ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Τι έγινε στα παράγωγα.

Σημαντική διόρθωση έως τις 186,50 μονάδες νωρίτερα για τον FT25, με απώλειες έως 2,95% που όμως επί της ουσίας θεωρείται κάτι σαν εικονική λόγω των ελάχιστων συναλλαγών/τζίρου που έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές και Συμβόλαια στο ΧΠΑ.

Οπως εξηγούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες το κλείσιμο των θέσεων της τρέχουσας σειράς μηνός Αυγούστου έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί με κάτι λίγες ανοιχτές θέσεις να καλύπτονται προ ολίγου (ελάχιστες μετακυλήθηκαν στον επόμενο μήνα, Σεπτέμβριο).

Πρακτικά η "βουτιά" των βασικών δεικτών στο ΧΑ αποδίδεται στην προσπάθεια αντιστάθμισης μέσω του ΧΠΑ αλλά με ελάχιστες πράξεις.

Κοντά στις τρέχουσες τιμές τα ΣΜΕ των 4 συστημικών τραπεζών αλλά με σημαντική απόκλιση/discount για μετοχές-ΣΜΕ των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ- ΔΕΗ και Coca Cola/ΗBC.

Συγκεκριμένα στην υποκείμενη αγορά η μετοχή της CC/HBC διαμορφώνεται στα 19,20 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα στο ΧΠΑ είχαν γίνει μόλις 20 Συμβόλαια προς τα 18,91 ευρώ. Με εντολή αγοράς (από market makers) για μόλις 5 Συμβόλαια στα 19 και πώλησης για άλλα 5 ΣΜΕ έως τα 19,21 ευρώ αποτυπώνεται η "ρηχότατη" αγορά Παραγώγων. Ανάλογα "ρηχότατη" και η υποκείμενη αγορά όχι μόνο για την CC/ΗΒC αλλά και για ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Ειδικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ από τα 8,20 ευρώ δόθηκαν εντολές έως τα 7,95 (για να καλυφθούν ανάλογα λίγες θέσεις στο ΣΜΕ του Οργανισμού) για να υποχωρήσει κατά 3,25% στις 14.00.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 7,59 πιέστηκε στα 7,15 προκειμένου να κλείσουν λιγοστές θέσεις (δεν ξεπέρασαν τα 50 ΣΜΕ), ενώ ανάλογη τεχνητή υποχώρηση έως τα 4,17 από τα 4,40 ευρώ σημειώθηκε για τη ΔΕΗ.

Περισσότερο τεχνητής μορφής, κυρίως λόγω Παραγώγων, η πίεση που δέχτηκαν οι ανωτέρω δεικτοβαρείς τίτλοι-σηματωροί.

Παρ΄ όλα αυτά, έστω κι έτσι ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε ακόμη χαμηλότερα μετά τις 14.00 προς τις 632,46 μονάδες, ο FT25 έως τις 186,50 αλλά με τον ΔΤΡ να μην υποχωρεί χαμηλότερα των 212,18 μονάδων που σημειώθηκαν στα πρώτα 20-30΄ της συνεδρίασης.

Θυμίζουμε, πως για τον ΓΔ μετά την διάσπαση των κρίσιμων 666 άνοιξε η... κατηφόρα προς τα τελευταία χαμηλά των 615,08 μονάδων (της 3ης Αυγούστου).

Δεν ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο μετά τις 14.35΄ με το 25% στις τράπεζες. Διασπορά σε μετοχές των ΟΤΕ,Coca Cola/ΗΒC, ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, Τράπεζας Κύπρου, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικών Πετρελαίων κ.λπ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr αναφερόταν, στο ανάλογα υποτονικό κλίμα στις αγορές Παραγώγων και κρατικών τίτλων.

Μόλις 965 Συμβόλαια στον δείκτη FT 25 (για την τρέχουσα σειρά μηνός Αυγούστου ), σε τιμές λίγο χαμηλότερες από την τρέχουσα. Στις 190,12 μονάδες ο δείκτης, έως τις 188 μον. το ΣΜΕ του FT 25, δηλαδή με μικρό discount.
Με ελάχιστες συναλλαγές και η επιβάρυνση σε όλες τις χρονικές σειρές των ελληνικών ομολόγων, με ενδεικτικό το 2ετές (που με τιμή έκδοσης στις 99,65 μ.β. έχει υποχωρήσει στις 82,5 μ.β. με μέση απόδοση 14,8%), δείγμα πως βραχυπρόθεσμα έχει αυξηθεί/επιβαρυνθεί το ρίσκο. Η επιδείνωση αποτυπώνεται περισσότερο στις κοντινότερες σειρές παρά στις μακροπρόθεσμες, λ.χ της έκδοσης 10ετούς διάρκειας.

Στην υποκείμενη αγορά ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει εικόνα συγκριτικά καλύτερη, μετά την αντίδραση από τις 10:55-11:15 και μετά, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να κρατά το θετικό πρόσημο στις 224/225 μονάδες. Σε αντίθεση με τον κλάδο, εδώ και μία ώρα πιέσεις ασκούνται σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως είναι η Coca Cola/HBC (-2,89%), τίτλους-σηματωρούς (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) και blue chips (ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ κ.ά.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v