Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητούν... ελπίδες οι αναλυτές

Στο... στραβό κλίμα λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα, προστίθενται τα χτυπήματα που προκαλούν στις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις στην Κίνα. Λίγοι οι εναπομείναντες παίκτες στο Χρηματιστήριο, σταθμίζουν τα νέα δεδομένα.

Με την καταγραφή "νέων ιστορικών ελάχιστων" για τον τραπεζικό κλάδο, υποδέχθηκαν οι λιγοστοί ενεργοί παίκτες την εκ νέου πορεία της χώρας προς δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για το 2015.

Εν μέσω ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, στην Αθήνα περισσότερο φάνηκε να βάρυναν οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και λιγότερο η συνεχιζόμενη αναταραχή λόγω Κίνας, η νέα βουτιά του DAX στην Φρανκφούρτη, η ελεύθερη πτώση στη Wall Street.

Εκτός συνόρων ψιλοχαμός, εντός στην... κοσμάρα μας, που θα έλεγε κάποιος επί το λαϊκότερο, με την πρωτοβουλία Τσίπρα να δέχεται πολλών ερμηνειών. Και από τους εντός και (κυρίως) από τους εκτός των τειχών, με τον Γιώργο Παπανικολάου να αναφέρεται στο κόμμα Τσίπρα και τις ευλογίες των ξένων. Ακριβώς, για αρκετούς (κυρίως ξένους), η πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού αποτελεί μέρος της λύσης, κάτι που θα φανεί βέβαια από το αποτέλεσμα και ανάλογα θα κριθεί.

Στο ΧΑ μία πρώτη αποτίμηση έγινε εχθές, με νέα βουτιά του ΔΤΡ έως τα επίπεδα των 216,75 μονάδων, με νέες χαμηλότερες τιμές για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Το πώς εισέρχεται στην προεκλογική "μάχη" το Χρηματιστήριο προσεγγίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνοντας πως το Χ.Α., παρότι γνώριζε ότι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών ήταν πολύ υψηλή, σχεδόν 100% μετά την ψήφιση της συμφωνίας και τις απώλειες της κυβέρνησης, εντούτοις η πολιτική απόφαση για νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου προκάλεσε μίνι σοκ στις μετοχές των τραπεζών αλλά και των λοιπών δυνάμεων της αγοράς.

Η ουσία είναι ότι η αγορά φοβάται τις εκλογές, γιατί δεν μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα, με τόσους άγνωστους παράγοντες.

Για την πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά, ενδελεχής ανάλυση γίνεται από την Ελενα Λάσκαρη, η οποία εστιάζει στα θέματα που μπαίνουν στο συρτάρι, στις εκκρεμότητες, στα προαπαιτούμενα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην αγορά προεξοφλείται πως η πορεία προς τις κάλπες θα γίνει με ρυθμούς σκληρού...ροκ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρίνα Μάνη, η οποία μας θυμίζει πως ακόμη ΔΕΝ γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της νέας αυτής αναμέτρησης.

Στα βραχυπρόθεσμα του ΧΑ, τα νέα ιστορικά ελάχιστα των τραπεζών καταγράφονται σε μία συγκυρία, που ο Fitch αναβαθμίζει την Εθνική και την Eurobank, η ΕΚΤ-Ντανιέλ Νουί εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν από την κρίση, ενώ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο μειώθηκε ο ELA.

Σε αυτή τη βραχυπρόθεσμη φάση ο ΔΤΡ μπορεί να υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κυρίως επιθετικά χαρτοφυλάκια να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μόχλευσης και μία σύντομη ανοδική αντίδραση. Ζητούμενο, καταρχήν, το κλείσιμο σήμερα της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα, με το discount για τον FT 25 να παραμένει μέχρι τη ζώνη των 190/189 μονάδων.

Τεχνικά η αδυναμία του FT 25 να προσεγγίσει και να υπερβεί τις 204/205 μονάδες θα έπρεπε να ενισχύει τις θέσεις πώλησης/short κυρίως σε τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς, και συγκεκριμένα blue chips.

Ομως η απορρόφηση σημαντικού μέρους της προσφοράς στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης, η ενεργοποίηση ισχυρών χεριών από τα επίπεδα των 191 μονάδων, αφήνει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για πιθανή κόντρα κίνηση από Δευτέρα. Η συγκριτική ανθεκτικότητα μετοχών/εισηγμένων όπως του ΟΤΕ αλλά και δυνάμεων όπως των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά. δεν ακυρώνει εντελώς το σενάριο μιας κυρίως τεχνικής μορφής κίνησης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

«Κλειδιά», καταρχήν, οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και προφανώς η έκταση της κρίσης στο εξωτερικό.

Βραχυπρόθεσμα ο FT 25 παραμένει σε κλίση, με το short σενάριο ισχυρότατο, αλλά... με περιθώρια τεχνικής αντίδρασης εάν και εφόσον πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v