Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Έκατσε» στο φινάλε ο Γενικός Δείκτης

Περιορίστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υποχωρεί η Πειραιώς, "μαζεύονται" τα κέρδη για Alpha, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Πιέσεις για Eurobank, Τιτάνα, Viohalco.

Περιορίστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Λίγο πριν το τέλος, η μετοχή της Πειραιώς έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος ενώ "μαζεύονται" τα κέρδη για Alpha, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Πιέσεις για Eurobank, Τιτάνα, Viohalco.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, σταθερή αρωγό την Coca Cola HBC και την Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ επανήλθε σε θετικό έδαφος μετά τις 13:20-13:25.

Η ενίσχυση των αγοραστών σε δεικτοβαρείς μετοχές, σταδιακά μετά τις 13:50-13:55 και μετά την έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το γερμανικό κοινοβούλιο, οδηγεί το ΧΑ στα υψηλότερα σημεία της ημέρας, με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ να έχουν την ισχυρότερη τάση.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι συναλλακτικά, παραμένει πολύ χαμηλός ο τζίρος, με το 50% στις τράπεζες και συγκριτικά ικανοποιητικός για ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και ακόμη 4-6 επιλεγμένα blue chips.

Την ίδια ώρα, αμείωτη παραμένει η διόρθωση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX "κολλημένο" στα επίπεδα των 10.800 μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, που έχει σταθερά κλίση προς ακόμη χαμηλότερες ζώνες τιμών.

Μεταξύ 667-679 μονάδων περιορίζεται η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, επιβεβαιώνοντας μέχρι τώρα (*) την ανθεκτικότητα των 666 αλλά και την αδυναμία υπέρβασης των 680 μονάδων.

Στο όριο των 200 μονάδων ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών μεταξύ 235,29 έως 258,88 μονάδων, δηλαδή πολύ κοντά στην περιοχή των "ιστορικών ελάχιστων" των 219,79 μονάδων.

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις συνεχίζονταν μέχρι τις 13:50 σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, ενώ στην Πειραιώς κάποιες αγορές σε θετικό πρόσημο πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 13:25-13:45. Σταδιακά μετά την έγκριση του ελληνικού προγράμματος από τη γερμανική Βουλή, ενεργοποιήθηκαν αρκετές εντολές και σε τίτλους των ΕΤΕ, Alpha Bank, με αποτέλεσμα το ανοδικό γύρισμα προς το 0,12 και το 0,538 ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο ενθαρρυντική θεωρείται η συνεχιζόμενη ροή κεφαλαίων σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, και η πλαγιοανοδική κίνηση της CC/HBC, που σε συνδυασμό με τη σταθερή υποστήριξη επιχειρηματιών/χρηματιστών σε μία ομάδα blue chips κρατούν "ζεστό" το περιορισμένο ενδιαφέρον για μη τραπεζικούς τίτλους.

Εμφανής η διαφοροποίηση αυτής της κατηγορίας μετοχών από εκείνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με την απόκλιση να διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Ενδεικτικά στο 8,32% η εβδομαδιαία απόδοση του Δείκτη Τηλεπικοινωνιών, στο 4,53% για τον Δείκτη Ταξιδίων-Αναψυχής έναντι απωλειών 2,18% για τον ΓΔ και 20,45% (!) για τον Δείκτη Τραπεζών. Διάσταση που δεν περιορίζεται σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά εκτείνεται σε διάστημα μηνός, τριμήνου, αλλά και ετησιοποιημένα από την αρχή του 2015.

Η υποαπόδοση των τραπεζικών τίτλων σε σημαντικό βαθμό καλύπτεται (σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπερκαλύπτεται) από την υπεραπόδοση μετοχών-σηματωρών όπως έχουν αναδειχθεί του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ αλλά και άλλων blue chips του FT 25 (και 2-4 μετοχών από τον FT Mid Cap).

Ειδικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ έχει ανέβει ο πήχης έως τα 8,23 ευρώ, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή του Οργανισμού, με τις πρώτες τοποθετήσεις να έχουν ξεκινήσει από τα χαμηλά των 7,50 ευρώ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ επίσης ανέβηκε λίγο ο πήχης, με την τιμή οριακά στα 7,99 και ζητούμενη την πειστική υπέρβαση των 8-8,05 ευρώ. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η σημερινή άνοδος είναι η τρίτη στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, ενδεικτική της βραχυπρόθεσμης τάσης που έχει γυρίσει πάλι σε ανοδική.

Εως τα 4,67 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς συνεχίζονται οι προσεκτικές κινήσεις ισχυρών χεριών. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως σε μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα τοποθετούνται ξένα χαρτοφυλάκια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v