Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα χτυπήματα για τον τραπεζικό κλάδο

Βουτιά άνω του 10% για Πειραιώς, Eurobank, ρευστοποιήσεις σε Εθνική και Alpha Bank. Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη καθώς το κλίμα παρασύρει πτωτικά και άλλα blue chips. Αντιστάσεις από τις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Νέα χτυπήματα για τον τραπεζικό κλάδο

Εντείνονται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και διευρύνονται οι απώλειες, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Η αρνητική τροπή που επιφύλαξε η συνέχεια της συνεδρίασης για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όταν σταδιακά μετά τις 11:00 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης και στη μετοχή της Εθνικής, βάρυναν επικίνδυνα καταρχήν στον κλάδο και στη συνέχεια σε όλο και περισσότερες μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Με τις απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη (ΔΤΡ) να ξεπερνούν το 5,5% οπισθοχωρώντας προς τις 250 μονάδες, παρασύρονται χαμηλότερα κι άλλοι κλαδικοί δείκτες με εξαίρεση τις Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), τα Ταξίδια- Τυχερά Παιχνίδια (ΟΠΑΠ).

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγές/τζίρος, με το 46% στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ενώ την τελευταία μισή ώρα κινήσεις γίνονται σε ΤΙΤΑΝ, Jumbo, METKA, EXAE, Μυτιληναίο.

Στην περιοχή των 670 μονάδων ο ΓΔ, στις 198 ο FT 25, με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ταλαιπωρείται χαμηλότερα της σημαντικής ζώνης των 210 μονάδων. Οπως αναφέρεται από την ομάδα ανάλυσης eZMarket, η ζώνη των 210 μονάδων συνιστά πλέον σημαντική αντίσταση για τον δείκτη, αφού αποτελεί τη στήριξη του τριγωνικού σχηματισμού όπου πιθανότατα «συσσώρευσε» το προηγούμενο διάστημα. Εφόσον συνεχίσει να παραμένει κάτω από αυτή τη σημαντική ζώνη και λόγω τραπεζών επιβαρυνθεί προς τις 190, τότε θα ενισχυθεί το πτωτικό σενάριο προς ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Τεχνικά πρόκειται για το πέμπτο -και τελευταίο, όπως εκτιμάται- κύμα που καταληκτικά θα μπορούσε να πιέσει τον FT 25 ακόμη και χαμηλότερα των 150 μονάδων.

Το πτωτικό σενάριο θα ενισχυθεί εάν συνεχιστεί η ταλαιπωρία των τραπεζών, θυμίζοντας πως το χαμηλό της περιόδου σημειώθηκε αμέσως μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ, στις 219,79 μονάδες.

Εως το 0,527 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, μετρώντας απώλειες 6,75%, διόρθωση έως 11,05% για τη μετοχή της Πειραιώς καθώς χάνει και το 0,115 ευρώ. Με πωλητές από την αρχή της συνεδρίασης στην Eurobank έως το 0,051 οριακά στο ιστορικό ελάχιστο του 0,05 ευρώ.

Η επιβάρυνση του κλίματος στις τράπεζες οδήγησε (μετά τις 12:15-12:20) νέες εντολές πώλησης σε μετοχές των Coca Cola, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ κ.ά., με αποτέλεσμα μόλις για τέσσερις μετοχές να σημειώνεται θετικό πρόσημο.

Συνέχιζαν οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Lamda Development, Motor Oil, ενώ σταθερή στα 2,85 ευρώ παρέμενε η Τέρνα Ενεργειακή.

Στον τίτλο του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 7,99-8,17 ευρώ και στου ΟΠΑΠ μεταξύ 7,80-8,03 ευρώ. Να σημειωθεί πως στη μετοχή του ΟΤΕ έχει αλλάξει χέρια ο υψηλότερος τζίρος, ενώ με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ακολουθούν Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Με απώλειες ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στο 1,55 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,70 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (4,39 ευρώ), Viohalco (2,26), Jumbo (7,10), ΕΥΔΑΠ (5,81 ευρώ).

Λίγο πριν τις 12:30 είχαν διακινηθεί περί τα 50 εκατ. τεμάχια/αξίας 9,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v