Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα συνεδρίαση, ίδιοι πονοκέφαλοι

Οι πιέσεις των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές λόγω Κίνας προβληματίζουν τους επενδυτές. Το παζλ συμπληρώνουν η έλλειψη διαύγειας για το πολιτικό τοπίο καιο χαμηλός τζίρος. Οριακές κινήσεις στο ξεκίνημα.

Μεταξύ μίνι κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια και συνακόλουθων της νέας δανειακής σύμβασης δανειστών-Αθηνών, το ΧΑ.

Με το ελληνικό χρηματιστήριο σε μία ούτως ή άλλως πλαγιοκαθοδική κίνηση, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων/διόρθωσης των τραπεζικών τίτλων, η βραχυπρόθεσμη κλίση θέτει σε δοκιμασία την αγορά, με την κρίσιμη στήριξη των 666 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σε αυτή τη συγκυρία, οι ασιατικές αγορές παραμένουν στο "κόκκινο", η Σαγκάη υποχωρούσε έως 3%, ενώ σε Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και Βρυξέλλες (Κομισιόν) εκφράζονται έμμεσα ανησυχίες για τις συνέπειες της κινεζικής κρίσης.

Στην Αθήνα επιχειρείται ο πρώτος απολογισμός, μετά τη συμφωνία, με την κυβέρνηση να προχωρά τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, την ώρα που η ΕΚΤ μειώνει τον ELA στα 89,7 δισ. ευρώ (μετά από αίτημα της ΤτΕ και ο Fitch προχωρά σε μικρή αναβάθμιση της χώρας.

Παράλληλα "τρέχουν" και οι πολιτικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση να μην έχει εισέτι αποσαφηνίσει τις προθέσεις της όσον αφορά στο πώς θα αντεπεξέλθει των νέων δεδομένων που δημιουργούνται. Η πολιτική παράμετρος, κατά γενική εκτίμηση, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό (και) το χρηματιστήριο, τη στάση των όποιων ενεργών ξένων παικτών, τις εξελίξεις στις τράπεζες, τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο δίλημμα για εκλογές ή... θερινά αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν πως σημασία έχει να μη διαταραχθεί το κλίμα που οδηγεί με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος.

Από την άλλη, οι ιδιωτικοποιήσεις εκ των πραγμάτων αποτελούν ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται σε όλο το πρόγραμμα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα που η υπογραφή της τελικής σύμβασης για τα 14 αεροδρόμια με την κοινοπραξία υπό την Fraport φέρεται να εμπλέκεται λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και της επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, εκτός και εντός συνόρων, τα ενδεχόμενα για το ΧΑ περιορίζονται σημαντικά, που για τον ΓΔ αποτυπώνονται στην πιθανή διακύμανση μεταξύ 650 έως 720 μονάδων (στην καλύτερη περίπτωση, σε αυτή τη φάση).

Οι εκκρεμότητες, και μάλιστα ουσιώδεις, στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν. Συνεπώς ο ΔΤΡ δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα των 300/310 μονάδων, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων. Αντιθέτως, μέρα με τη μέρα παραμένει σε δοκιμασία το ενδεχόμενο/κίνδυνος περαιτέρω πίεσης του κλαδικού δείκτη προς τα χαμηλά των 219,79 μονάδων. Συνεχείς οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις τέσσερις συστημικές μετοχές, με τις Πειραιώς και Eurobank σε -βραχυρόθεσμα- πιο αδύναμη (τεχνικά) θέση σε σχέση με Εθνική και Alpha Bank.

Περιορισμένα τα περιθώρια υπεραπόδοσης των μετοχών-σηματωρών και blue chips όσο συνεχίζεται η ταλαιπωρία στον τραπεζικό κλάδο και το ρευστό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως υπό προϋποθέσεις οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά του χρηματιστηρίου, αποτρέποντας δηλαδή τον κίνδυνο διόρθωσης χαμηλότερα των 666 προς τις 650 μονάδες. Οι 720 αποτελούν "οροφή" για τον Γενικό Δείκτη, με τα περιθώρια του FT 25 να μην ξεπερνούν τις 220 μονάδες.

Κλειδί και σήμερα συγκεκριμένα/επιλεγμένα blue chips, με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ. Τεχνικά ζητούμενη η επιβεβαίωση των 19,60-19,70 ευρώ για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola/HBC.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v