Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψηφίζει για τη… συμφωνία

Πρώτη αποτίμηση του Εurogroup αλλά και των πολιτικών εξελίξεων, σε συνεδρίαση που αναμένεται (ξανά) χαμηλού τζίρου. Ποια είναι τα περιθώρια κίνησης για τον Γενικό Δείκτη και τον κλάδο των τραπεζών. Η εικόνα στα δεικτοβαρή blue chips. Ανοδικά ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα.

Έχοντας ξεπεράσει τη "Σκύλλα" του Eurogroup με επίτευξη της συμφωνίας -δηλαδή του Γ' Μνημονίου-, (και) το ΧΑ βλέπει προς τη "Χάρυβδη" των πολιτικών εξελίξεων, με καταλυτική την όποια απόφαση του πρωθυπουργού.

Στην επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία των 86 δισ. ευρώ αναφέρεται αναλυτικά ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ακτινογραφώντας δεδομένα, ενδεχόμενα και σενάρια για τη συνέχεια, με τον κίνδυνο και νέων πρόωρων εκλογών να είναι ορατός.

Σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα (και) το ΧΑ προσβλέπει σε μία σταθερή κυβέρνηση (για να κυβερνήσει), που θα μπορέσει να πάρει στις πλάτες της την εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και να διαχειριστεί με σωστή τακτική το πακέτο που δίνεται από την Ευρώπη. Επόμενο μέλημα (και) της αγοράς, η άρση των capital controls όσο το δυνατόν ταχύτερα, προκειμένου να επανέλθει -στο μέτρο του δυνατού- η κανονικότητα στο εγχώριο επιχειρείν, την πραγματική οικονομία.

Με απώλειες η προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 673,93, τον FT 25 στις 199,29 και με τον τραπεζικό στις 296,27 μονάδες. Μέτριος, χαμηλός ο τζίρος σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου, με σημαντικό μερίδιο και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Εύλογα η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις πολιτικές εξελίξεις, με τη Μαρίνα Μάνη να αναλύει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και πιθανότερο αυτό των νέων, πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Κατά την εκτίμησή μας, το σενάριο που σύμφωνα με τη Μαρίνα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης ίσως να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, πλην όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον. Εν πάση περιπτώσει, αυτά θα τα μετρήσει (και) το ΧΑ στη διάρκεια της εβδομάδας.

Στα του ταμπλό, το "τοπικό υψηλό" εβδομάδας στις 708 μονάδες αποτελεί -μέχρι νεωτέρας- το σημείο αναφοράς/εν δυνάμει αντίσταση, ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 735-740 μονάδες.

Βραχυμεσοπρόθεσμα, να πούμε πως η ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων (επίπεδα 26ης Ιουνίου) αποτελούν την κυριότερη αντίσταση και σημείο αναφοράς για τον επόμενο κύκλο της αγοράς.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 295-300 μονάδες, με τη συμφωνία να λύνει -εν μέρει- τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος (και) εν αναμονή των stress tests, των αποτελεσμάτων και των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.

Στο 0,611 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,13 της Alpha Bank, στο 0,147 της Πειραιώς και στο 0,066 της Eurobank. Τεχνικά ο ΔΤΡ μπορεί να κινηθεί στις 250-320 μονάδες, αλλά με τους κλάδους Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), Ταξιδίων-Αναψυχής (ΟΠΑΠ) σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά. Στα 7,70 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,42 του ΟΠΑΠ, με τα 8 ευρώ κύρια αντίσταση για αμφότερους τους τίτλους.

Στα 19,84 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola/HBC, με υψηλό 2,5ετίας στα 22,35 ευρώ (από τις 12/8) και με κρίσιμο σημείο στήριξης στα 19,50 ευρώ.

Σημειωτέον πως την Παρασκευή 21 Αυγούστου κλείνει η απλή σειρά μηνός στα Παράγωγα, αλλά με την εν λόγω αγορά να παραμένει επί της ουσίας εκτός παιχνιδιού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v