Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τραπεζική πτώση με χαμηλό τζίρο

Παραμένει στο κόκκινο το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 670 μονάδων και τις πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο. Απώλειες άνω του 6% για Eurobank, Alpha, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean. Πολύ χαμηλός ο τζίρος

Οσο περνά η ώρα, τόσο διευρύνονται οι απώλειες, με το χρηματιστηριακό ταμπλό να "βάφεται" όλο και πιο κόκκινο.

Λίγοι μεν οι πωλητές, πιεστικοί όμως, ενώ δεδομένης της απουσίας των αγοραστών αρκούν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις για να παραμένουν έως 2,85% χαμηλότερα ΓΔ και FT 25, με βαρίδι τον Δείκτη Τραπεζών που νωρίτερα υποχωρούσε έως 7,85%, με το 45% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Στις 13:40 ο ΓΔ υποχωρούσε στις 672 (-1,99%), ο FT 25 στις 198 (-1,85%), με πολλαπλάσια πίεση/διόρθωση στις τράπεζες.

Τα πρώτα 15-20' ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, με αψιμαχίες πωλητών-αγοραστών, δείκτες και μετοχές να κλίνουν χαμηλότερα. Με τον Γενικό Δείκτη προς τις 672, διορθώνοντας από το αρχικό των 686,46 μονάδων, ο FT 25 υποχώρησε στην περιοχή χαμηλότερα των 200 ξεκινώντας από τις 202,99, με τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 293 από τα επίπεδα των 308,74 μονάδων.

Ο πρώτος κλάδος που υπέστη τις συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων ήταν ο τραπεζικός, με το μεγαλύτερο μέρος να εστιάζεται σε ρευστοποιήσεις σε μετοχές Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Σημαντικές οι απώλειες για τον ΔΤΡ καθώς ξεπέρασε το 7% υποχωρώντας μέχρι τις 283, σημείο κρίσιμο καθότι χαμηλότερα της βραχυπρόθεσμης στήριξης των 290 μον., που ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί.

Απώλειες 10% για την Alpha Bank, διόρθωση 8,95% για την Πειραιώς, έως 5,50% χαμηλότερα η Εθνική, ανάλογη εικόνα και για την Eurobank. Συντριπτικές για τα ούτως ή άλλως απαξιωμένα (χρηματιστηριακά) warrants, με το ΑΛΦΑ τπ να βυθίζεται έως 20% στο 0,046 του ευρώ.

Αυτά στις πρώτες μία-δύο ώρες της συνεδρίασης, με ελάχιστες συναλλαγές και τα ξένα χρηματιστήρια σε τροχιά συντήρησης της βραχυπρόθεσμης νέας αντίδρασης και ενώ στην Αθήνα, σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, επικρατούσε μάλλον παγωμένη ατμόσφαιρα.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, ερώτημα παραμένει ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, εάν στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών θα έχει επιτύχει τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού, ή θα σύρεται στην αποδοχή ενός δανείου-γέφυρας.

Ο ίδιος προέβλεπε ένα Eurogroup-θρίλερ, όπου το δυσμενές για την κυβέρνηση αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μένει να φανεί εάν θα επηρεάσει (ή όχι) την απόφαση των Βρυξελλών. Συνεπώς, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, εξελίσσεται μία εξαιρετικά νευρική συνεδρίαση, με πολλούς «αγνώστους Χ» και «κουμπωμένη» την πλειονότητα των όποιων ενεργών παικτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες,

- ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε επιτυχημένη την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο,
- πηγές της ΕΕ σε φινλανδική εφημερίδα εκτιμούν πως η σημερινή συνάντηση θα εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης,
- ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας δημιουργήθηκε για να πετύχει,
- η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος θεωρεί αποφασιστική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Το ΧΑ, περισσότερο θεατής όλων αυτών και με λιγότερο ενεργούς τους παίκτες, αποτυπώνεται στον ελάχιστο τζίρο, στα στενά εύρη διακύμανσης των μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών και στην παθητική στάση των ξένων διαχειριστών.

Παρουσία ξένων θα πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στις αγορές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, δηλαδή τις μόνες δύο μετοχές του δείκτη που με την Αεροπορία Αιγαίου κινούνται κόντρα στη διόρθωση της πλειονότητας των τίτλων.

Μάλιστα, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος και ο τρίτος τζίρος (με 1,9 και 1,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ στη δεύτερη Eurobank περί το 1,6 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 7,50-7,71, ενώ μετά τα πρώτα λεπτά κινείται σχεδόν συνεχόμενα σε θετικό έδαφος.

Ανάλογη εικόνα και για τον ΟΠΑΠ, που κινείται στα 7,25-7,39 ευρώ, ενώ στις 11:30, οπότε σημειώθηκε το χαμηλό ημέρας, καταγράφηκε ο αναλογικά υψηλότερος τζίρος. Στα χαμηλά της ημέρας ισχυρό ξένο fund απορρόφησε σχεδόν το σύνολο της προσφοράς στη μετοχή του Οργανισμού.

Ισχυρά χέρια, και από Ελληνες παίκτες, στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (στα 6,65-6,91 ευρώ), με συναλλαγές 250 χιλιάδων ευρώ (στις 13:35).

Πέραν αυτών των 3 τίτλων, οι πωλητές/διόρθωση κυριαρχούν στις 21 από τις 25 του δείκτη, με τη ΜΟΗ σταθερή στα 8,79 ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (αυτών που διαμορφώθηκαν από το πτωτικό "άνοιγμα" της Δευτέρας 3 Αυγούστου), κάτι που επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του δείκτη στις 686,65 (-0,69%), του FT 25 στις 202,54 (-1,12%) και με τον Δείκτη Τραπεζών να κινείται ανοδικά (0,93%) στις 313,36 μονάδες.

Το τι προεξοφλεί η εικόνα στο ταμπλό αναλύεται ενδελεχώς (και με επαρκή διαγραμματική υποστήριξη) από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, ο οποίος σημειώνει ότι "το νέο χαμηλό στις 615 μονάδες αποτελεί το σημείο αναφοράς στην αγορά και οποιαδήποτε κίνηση πλησίον της περιοχής ανοίγει τον δρόμο προς τα ιστορικά ελάχιστα, στις περίπου 470 μονάδες", στις αρχές Ιουνίου του 2012, θα συμπληρώναμε εμείς.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή μέχρι τις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθορίζεται

- προφανώς από την έκβαση του Eurogroup,
- την εν γένει κίνηση ισχυρών χεριών μετά τις ανακοινώσεις του MSCI,
- τις πολιτικές εξελίξεις και
- το διεθνές περιβάλλον.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτική η αντίδραση του DAX στις 11.057 (0,40%).

Σημειώνεται ότι στις 14:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 57,2 εκατ. τεμαχίων, αξίας 14 εκατ. ευρώ. Το 45% στις τράπεζες, με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v