Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση με αυγουστιάτικο τζίρο

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 685 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Grivalia, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Viohalco. Πτώση και για Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Σε διόρθωση με τον δεύτερο χειρότερο τζίρο για το 2015 και με τον χαμηλότερο από την επαναλειτουργία του ΧΑ, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Στα 10,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:35, στα 11,8 εκατ. ευρώ στα επόμενα 5-10', όταν η διόρθωση του Γενικού Δείκτη διευρύνθηκε μέχρι τις 687 μονάδες.

Με απώλειες 0,54% για τον ΓΔ απλώς ενεργοποιήθηκαν κάπως περισσότερες εντολές πώλησης σε μετοχές-σηματωρούς του δείκτη, ενώ το "γύρισμα" της CC/HBC στα 20,32 (από τα 21,16) επιβάρυνε και τον FT 25.

Υποχώρηση λόγω αδράνειας και συναλλακτικής άπνοιας περισσότερο, παρά επειδή συντρέχει κάτι άλλο πιο ουσιαστικό, σε μία διαδικαστικού χαρακτήρα ημέρα, με το όποιο ενδιαφέρον να στρέφεται στα της Βουλής, κυρίως όμως στα του αυριανού Eurogroup.

Και αν το πρώτο προκαλεί τουλάχιστον θλίψη, το δεύτερο, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως λόγω των συνεχόμενων παρεμβάσεων του γερμανικού παράγοντα. Η στάση του Βερολίνου, ούτως ή άλλως, θα καθορίσει πολλά, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν που αφήνει "αστερίσκους" και για ένα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης μέσω δανείου-γέφυρας. Ακριβώς ό,τι επιδιώκει -και δικαιολογημένα- να αποφύγει με κάθε τρόπο η Αθήνα.

Ελάχιστο το ενδιαφέρον για την αγορά, όπως ακριβώς αποτυπώνεται στις συναλλαγές/τζίρο, στα στενά εύρη διακύμανσης για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, και το σχεδόν μηδενικό για την ούτως ή άλλως "νεκρή" αγορά των παραγώγων.

Μάλιστα η αγορά δεν αντιδρά ούτε στη φημολογία ότι το ΧΑ δεν θα υποβαθμιστεί σε «standalone market» από την MSCI.

Στα ξένα χρηματιστήρια, που έχουν επανέλθει σε τροχιά αντίδρασης, με τη Wall Street να δίνει από χθες το έναυσμα, ξεχωρίζει η επαναφορά του DAX με 1,96% προς τις 11.100 μονάδες.

Εντελώς διαφορετική εικόνα στο ΧΑ, συναλλακτικά και χρηματιστηριακά, με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι στη μετοχή της ΔΕΗ, μετά τις 14:45, στο διάστημα που με ρευστοποιήσεις υποχωρούσαν και μετοχές-σηματωροί του δείκτη.

Το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον στη μετοχή της ΔΕΗ έχει ως συνέπεια η περιορισμένη προσφορά εδώ και λίγη ώρα να την πιέζει μέχρι 3,40% χαμηλότερα στα 4,52 ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, μετά την τελευταία αντίδραση (από τα ελάχιστα της 3/8), υποστηρίζει χρηματιστηριακή πηγή που συμμετέχει στις πωλήσεις για λογαριασμό ξένου χαρτοφυλακίου. Στα τρέχοντα επίπεδα των 4,52 ευρώ για τη μετοχή παραμένει θετική η απόδοση 7,08% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Με αγοραστές μέχρι πριν λίγο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (στα 7,70 και 7,62 ευρώ αντίστοιχα), στα 5,98 ευρώ με αγοραστές η ΕΥΔΑΠ, όπως και η Αεροπορία Αιγαίου στα 6,72 ευρώ. Με τις μετοχές των Πειραιώς, Μυτιληναίου και Eurobank, που παραμένουν σταθερές, συμπληρώνουν την ομάδα τίτλων του FT 25 που δεν κλίνει χαμηλότερα.

Η διεύρυνση των απωλειών για την CC/HBC λίγο μετά τις 14:50 επιβάρυνε την τάση που για τον ΓΔ έφτασε μέχρι 0,88% χαμηλότερα, στις 685 μονάδες, και για τον FT 25 μέχρι 0,85%, στις 203 μονάδες. Με οριακές απώλειες στις 308 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v