Με επαναφορά της αγοράς στη περιοχή των 700 μονάδων υποδέχθηκαν στο ΧΑ την συμφωνία επί της αρχής μεταξύ δανειστών- ελληνικής πλευράς. Και αν η κυβέρνηση σπεύδει να υπεραμυνθεί της συμφωνίας προτάσσοντας "11 πλεονεκτήματα" επικαλούμενη μάλιστα πως παίρνουν ανάλογα μέτρα με ΝΔ/ΠΑΣΟΚ αλλά με περισσότερα ανταλλάγματα, η αγορά δεν έδειξε να ενθουσιάζεται (ή δυσαρεστείται) ιδιαίτερα με τους αγοραστές να επιβάλλουν προς το τέλος της συνεδρίασης ένα κλείσιμο του ΓΔ πάνω με 2,14% από το ψυχολογικό όριο των 700 στις 705 μονάδες.
Με αιχμή μεν τις τράπεζες αλλά ελέω της υπεραπόδοσης της εντυπωσιακής CC/hbc η αντίδραση έως 22 ευρώ (5,26%) λίγο πριν την διαδικασία της δημοπρασίας και την ώρα που σε Φρανκφούρτη και λοιπές ευρωπαϊκές αγορές προβλημάτιζε όχι τόσο η έκταση της σημαντικής διόρθωσης όσο οι εξελίξεις στις ξένες οικονομίες/αγορές.
Η υποτίμηση του γουάν κατά 2%, η κρίση στην κινεζική αγορά αλλά και δευτερευόντως η απρόσμενη επιδείνωση του κλίματος στην Γερμανία "τρόμαξαν" χρηματιστήρια και DAX με το γερμανικό να συνεχίζει την διόρθωση του χαμηλότερα και των 11.310 μονάδων.
Ωστόσο στο ΧΑ κυριάρχησαν κυρίως οι κινήσεις όσων αποτίμησαν τις εξελίξεις στο "μέτωπο της συμφωνίας με τους δανειστές".
Με μία ισορροπημένη αντίδραση 4 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων ο ΓΔ επανήλθε στα επίπεδα της Δευτέρας 3 Αυγούστου και συγκεκριμένα στο εύρος τιμών εκείνης της συνεδρίασης δηλαδή 615,08 έως 797,52 μονάδων, καλύπτοντας σημαντικό μέρος από τις απώλειες που καταγράφηκαν με την επανελειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου και μετά τον αιφνιδιασμό της τραπεζικής αργίας/capital controls.
Το γεγονός, πως η αξία των συναλλαγών απλά υπερέβη τα 60 εκατ. ευρώ δεν αλλάζει τον βηματισμό της αγοράς απλά ισχυροποιεί την κίνηση επαναφοράς προς τις 800 μονάδες (σ.σ. συγκεκριμένα έως τις 797,52 ) ως μία τεχνικής μορφής αντίδραση και επαναφορά μάλλον μέτριου κόστους, χωρίς σημαντική συμμετοχή νέων κεφαλαίων.
Το ότι το 48% του τζίρου άλλαξε χέρια στις τράπεζες δείχνει πως στην αγορά έχει γίνει ένας σχετικός επί μερισμός ενδιαφέροντος/ρευστότητας και σε άλλες μετοχές πέραν των τραπεζικών και ειδικά σήμερα σε τίτλους των ΟΤΕ, Τράπεζας Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, FF Group, Jumbo, TITAN, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.
Ωστόσο ο κλάδος που αντέδρασε περισσότερο τις τελευταίες ημέρες εύλογα ήταν ο τραπεζικός καθώς είχε υποστεί τραυματικές απώλειες ενώ μέσω της συμφωνίας είναι αυτός που θα χρηματοδοτηθεί άμεσα με 10 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος. Σε εβδομαδιαία μέτρηση ο ΔΤΡ εξακολουθεί να χάνει 5,72% και 53,26% σε διάστημα μηνός όταν η αντίστοιχη απόδοση για τον ΓΔ είναι θετική κατά 6,83% σε διάστημα εβδομάδας και με απώλειες 11,60% σε μηνιαίο όμως έχουν επανακτηθεί σημαντικές ζημίες για αρκετά χαρτοφυλάκια.
Το ενδιαφέρον είναι πως μετά και το σημερινό ανοδικό κλείσιμο η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών επανέρχεται πάνω και από τα επίπεδα τιμών της Παρασκευής 26ης Ιουνίου. Γεγονός, που καταδεικνύει την απόκλιση μη τραπεζικών από τραπεζικές μετοχές αλλά ταυτόχρονα την δυναμική που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος και στις ανοδικές αντιδράσεις της αγοράς (όπως άλλωστε στις διορθώσεις της).
To XA λογικά θα αναμένει την αξιολόγηση της συμφωνίας και σε πολιτικό επίπεδο, την υπογραφή του Γ΄Μνημονίου εξαντλώντας τα περιθώρια κίνησης του ΓΔ από τα χαμηλά των 615 μονάδων (στις 3/8) μέχρι τις 720 μονάδες όπου και ο βασικός στόχος της κίνησης από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου μέχρι και την επίτευξη της συμφωνίας επί της αρχής.
Ομως τα περιθώρια σημαντικής περαιτέρω κίνησης δεν υπερβαίνουν τις 800 μονάδες με την αγορά να αποτιμά ήδη συνέπειες και οφέλη από τις εξελίξεις αλλά και την πολιτική ρευστότητα όπως αυτή συντηρείται από την συνεχιζόμενη εκλογολογία.
Εξ αρχής ήταν γνωστό, πως η επιστροφή (και) του ΧΑ στην κανονικότητα θα απαιτούσε χρόνο, αρκετό χρόνο, ουσιαστικές ενέργειες εξισορρόπησης κυρίως στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο και στο μέτρο του δυνατού εξισορρόπηση στον επιχειρηματικό κόσμο. Και ακόμη η αγορά απέχει πολύ από αυτό το σημείο, ενώ οσον αφορά στο χρηματιστήριο το κέρδος που καταμετράται είναι η απομάκρυνση του κινδύνου περιθωριοποίησης του (λ.χ. από τον MSCI).
Πλέον (και) το ΧΑ εισέρχονται, έστω με πολλά τραύματα στην επόμενη φάση, όπου σταδιακά θα αφομοιώνονται οι συνέπειες και τα όποια οφέλη από την επιβολή της νέας- τρίτης- δανειακής σύμβασης με ζητούμενη την σταδιακή αναδιαμόρφωση του τραπεζικού κλάδου.
Σήμερα ο ΔΤΡ με άνοδο 2,95% επανήλθε πάνω από τις 300 μονάδες ωστόσο απέχει από τα επίπεδα της 26/6 με τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών να έχουν ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουν. Εχει καλυφθεί σημαντικό αλλά υπολείπεται άλλο τόσο, κάτι που "κρύβει" και πιθανά περιθώρια αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών που μόλις σήμερα επανέρχονται προς τις τιμές της Τρίτης 4 Αυγούστου.
Στα 0,635 η μετοχή της Εθνικής έχοντας ως υψηλό ημέρας τα 0,66 ευρώ και περνώντας για πρώτη φορά σε θετική απόδοση 5,66% σε μέτρηση εβδομάδας. Όμως ακόμη υπολείπεται 47,08% σε διάστημα μηνός.
Ανάλογη εικόνα για τη μετοχή της Πειραιώς στα 0,166 ευρώ, της Alpha Bank στα 0,131 και της Eurobank στα 0,067 του ευρώ. Συγκριτικά σήμερα η Alpha Bank με απώλειες 2,96% παρουσίασε την χειρότερη εικόνα ενώ ήταν η μία από τις μόλις 2 μετοχές του ft25 με ζημία. Η άλλη ήταν της ΕΥΔΑΠ στα 6,15 ευρώ, καθώς η συνολικότερη τάση ήταν θετική για τις 23 μετοχές του δείκτη.
Σημειωτέον, πως για περίπου 15 μετοχές του 25άρη η τάση παραμένει ανοδική σε μηνιαία μέτρηση, έχοντας υπέρ καλύψει τις απώλειες που προκάλεσαν τα capital controls. Για άλλες 6 τα επίπεδα της ολικής επαναφοράς (προς τις τιμές της 26/6) είναι κοντά.
Στα 22 ευρώ η δικτοβαρής Coca Cola/hbc επανήλθε χωρίς χρονοτριβή στα υψηλά των 22 ευρώ με ισχυρές υποστηρίξεις και σημαντικές αγορές καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ. Ισχυρότατη η τάση για την CC/hbc την έχει καταστήσει μακράν πρωταθλητή με αποτίμηση που (ξανά )πέρασε τα 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη μεγαλύτερης σημασίας ήταν σήμερα η επανακατάκτηση των 8 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς με συναλλαγές 2,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας. Εξίσου σημαντική η κίνηση του ΟΤΕ στα 7,74 ευρώ με συναλλαγές 9,2 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια εκτιμούν, πως ο τζίρος των 12 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ παραπέμπει σε επιστροφή ορισμένων ξένων κεφαλαίων και ισχυρών χεριών. Το ότι και στη μετοχή της ΔΕΗ άλλαξαν χέρια άλλα 2,3 εκατ. ευρώ ενδεχομένως να ενισχύει την εκτίμηση τους.
Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Μυτιληναίο αλλά και σε ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ κ.α. ίσως και να έχουμε-σήμερα- μία κατ΄αρχήν ένδειξη πως ένα μέρος των ξένων κεφαλαίων και του ενδιαφέροντος ορισμένων παικτών επανέρχεται στην αγορά.
Το αν όντως είναι έτσι και εάν θα έχει συνέχεια θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις συνεκτιμώντας πως τα ξένα χρηματιστήρια έχουν ξεκάθαρη κλίση για χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ενδεικτικό τεχνικά το ότι για τον DAX δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα των 11.000προς τις 10.880 μονάδες.