Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες οδηγούν την άνοδο

Παραμένει το θετικό κλίμα στο ΧΑ στον απόηχο της διαπραγμάτευσης-θρίλερ. Στο +11% η Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη υψηλότερα του 6% για Εθνική, Alpha, Eurobank. Στήριξη και από ΟΤΕ, Coca Cola. Απώλειες για Τιτάνα, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες, την ώρα που στα κυριότερα ευρω-χρηματιστήρια κυριαρχούν πτωτικές τάσεις. 

Σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη κίνηση με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ο κύριος ευνοούμενος από τις τελευταίες εξελίξεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με τον κλαδικό δείκτη να περνά άνετα τις 300 μονάδες.

Σχεδόν άμεση η αντίδραση και των βασικότερων δεικτών, με χαρακτηριστική την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 700 μονάδων μετά από έναν κύκλο έξι συνεδριάσεων.

Πρακτικά το ΧΑ επανέρχεται υψηλότερα της ευρύτερης ζώνης τιμών για πρώτη φορά μετά την επαναλειτουργία της αγοράς τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των σημαντικών απωλειών που καταγράφηκαν μετά το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου στις 797 μονάδες.

Προφανώς επόμενος στόχος για τον ΓΔ θεωρείται η ευρύτερη περιοχή των 790 μονάδων, όπου θα ολοκληρωθεί/καλυφθεί το σύνολο της βίαιης διόρθωσης που ακολούθησε την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.

Πάνω και από τις 320 μονάδες ο ΔΤΡ, με στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής να εκτιμά πως με αφορμή την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας μεταξύ θεσμών - ελληνικής πλευράς (για το Γ' Μνημόνιο) αποκαθίστανται σχεδόν τα 3/4 της μεγάλης διόρθωσης που προκλήθηκε ακριβώς λόγω αυτών των συνεπειών που έπληξαν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

Υψηλότερα των 205 μονάδων ο FT 25, σε μία σχεδόν αντανακλαστική κίνηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς το "μη τραπεζικό μέρος" της είτε είχε πληγεί λιγότερο (απ' ό,τι το τραπεζικό), είτε είχε επανακτήσει ήδη (ή και ξεπεράσει, ακόμη) τις απώλειες του διαστήματος 3-7 Αυγούστου.

Στον χθεσινό Εκηβόλο είχαμε ανεβάσει αναλυτικά την απόδοση των μετοχών του FT 25 κατά το επίμαχο διάστημα, σημειώνοντας πως οι τραπεζικές είχαν υποστεί συντριπτικές απώλειες, συνεπώς ήταν αυτές που βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να "κρύβουν" τα μεγαλύτερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.

Προφανώς πρόκειται για μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση ενός κλάδου μετοχών μετά από ένα βίαιο πτωτικό σοκ, που ανακτούν μέρος των απωλειών τους. Το ενθαρρυντικό είναι πως με βάση την κλιμάκωση των περιθωρίων αντίδρασης (33%, 50% κ.ο.κ.), όπως επακριβώς είχε μετρήσει και ο φίλος Antonis για τον ΔΤΡ, καλύπτεται το σχεδόν μισό της διόρθωσης που ακολούθησε από τα επίπεδα της 26/6 και του πτωτικού ανοίγματος της 3/8 με το τεράστιο καθοδικό χάσμα για τον δείκτη.

Είναι προφανές πως ούτε τα προβλήματα του κλάδου λύνονται, ούτε οι εταιρίες επανέρχονται στην πρότερη κατάστασή τους, πλην όμως για την αγορά η επίτευξη της συμφωνίας είχε θεωρηθεί ως η αρχή για την επαναχρηματοδότησή του.

Το θεαματικό ανοδικό άνοιγμα και τη συνέχεια του ΔΤΡ προς τις 320 μονάδες ακολούθησε η πλειονότητα των κλάδων. Μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής για τον ΔΤΡ αλλά σημαντική ήταν η ενίσχυση και άλλων κλάδων, με πρώτο και καλύτερο αυτόν των Τροφίμων-Ειδών Διατροφής. Τηλεπικοινωνίες, Τυχερά Παιχνίδια, Ενέργεια συνεχίζουν υψηλότερα ενώ η επαναφορά της δεικτοβαρούς CC/HBC σε ανοδική φορά μετά τη χθεσινή διόρθωση ενισχύει τον FT 25. Στα 21,15 έως 21,45 η μετοχή της CC/HBC, με άμεσο στόχο την επαναφορά στα τοπικά υψηλά των 22 ευρώ.

Ομως το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Απλώς το θετικό γύρισμα της CC/HBC διευκολύνει τη μόχλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Από τον κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής ,που συνεχίζει την κίνησή της πάνω από το 0,65 ευρώ, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία σχεδόν μονοκόμματη αντίδραση μετά την καταγραφή των αλλεπάλληλων ιστορικών ελάχιστων μέχρι τον πυθμένα του 0,455 ευρώ.

Θυμίζω πως η μετοχή της Εθνικής ήταν η πρώτη που μετά την επαναλειτουργία και την κατάρρευση του κλάδου είχε επιχειρηθεί να στηθούν άμυνες, να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς. Μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την τραυματική 3η Αυγούστου, για το μεγαλύτερο μέρος του 25άρη, οι απώλειες είτε έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, είτε έχουν υπερκεραστεί, ενώ σταδιακά αποκαθίστανται και για τους τίτλους των ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. (Στο σχόλιο του Σ.Κ. της 8-9/8 αναφέρονταν αναλυτικά όλες οι τιμές κλεισίματος των επίμαχων ημερών (26/6 - 3/8 και 7/8) και για τις 25 μετοχές του "μεγάλου δείκτη". Μια ματιά νομίζω πως αρκεί για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον βαθμό που έχει αποκατασταθεί η βλάβη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημειώνει πως με την επίτευξη της συμφωνίας ελαχιστοποιείται -προς ώρας- ο κίνδυνος περαιτέρω περιθωριοποίησης του ΧΑ (από τον MSCI), κάτι που διευκολύνει τη σταδιακή επιστροφή και λίγων επενδυτικών κεφαλαίων. Πράγματι μέχρι τώρα οι συναλλαγές/τζίρος είναι αυξημένοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης, με τη "μερίδα του λέοντος" εύλογα στις τράπεζες.

Σε σχεδόν παράλληλη ανοδική κίνηση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με αμφότερες τις μετοχές να επαναπροσεγγίζουν τα 8 ευρώ.

Η εν λόγω περιοχή θεωρείται αντίσταση και για τους δύο τίτλους, η δε υπέρβασή της θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από αύξηση συναλλαγών.

Εως τα 4,76 με στόχο τα 4,80 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές/εισηγμένων από τον ευρύτερο κλάδο όπως λογίζονται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, αλλά και ΕΛΤΕΧ - ΑΝΕΜΟΣ (από τον FT Mid Cap).

Ανοδικά με αγοραστές έως 6,50% υψηλότερα οι μετοχές των Grivalia, Eurobank Properties, καθώς θεωρείται πως ευνοούνται από την επίτευξη συμφωνίας και την άρση των εκκρεμοτήτων που έχουν σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων/αξιοποίησης δημόσιου πλούτου.

Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Τερνα Ενεργειακής, Τιτάνα, Lamda Development, EYΔΑΠ.

Προφανώς πρόκειται για μία κίνηση προεξόφλησης, καθώς η συμφωνία από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και τις εμπλοκές με σχετικούς διαγωνισμούς, ούτε οδηγεί σε άμεση επίλυσή τους, πλην όμως είναι καλύτερη από μία μη συμφωνία και ένα πρόγραμμα-γέφυρα.

Τέτοιες κινήσεις προεξόφλησης δεν θα πρέπει να ξαφνιάζουν, δεδομένης της ισχυρής διόρθωσης που είχε προηγηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, να συνεκτιμηθεί πως η επιβεβαίωση των 690 μονάδων για τον ΓΔ ενισχύει το σενάριο της προσέγγισης των 720 μονάδων και όχι κάτι σημαντικότερο για άμεση καταγραφή θεαματικά υψηλότερων επιπέδων.

Για παράδειγμα η επανακατάκτηση των 800 μονάδων -των επιπέδων της 26ης Ιουνίου, τελευταίας συνεδρίασης πριν την επιβολή των capital controls, του κλεισίματος (και) του ελληνικού χρηματιστηρίου- προϋποθέτει την περαιτέρω ομαλοποίηση της αγοράς, της κυκλοφορίας χρήματος και προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με τζίρους 50 και 60 εκατ. ευρώ. Με τη βοήθεια, θυμίζοντας, της συνεχιζόμενης απαγόρευσης του short-selling.

Ωστόσο σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας-Τρίτης 3-4 Αυγούστου έχουν βελτιωθεί αρκετά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v