Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικά ο ΓΔ αλλά με… προσοχή

Πάνω από τις 680 μονάδες ο ΓΔ, αλλά με τη… μισή ορμή απ' ό,τι στην αρχή της συνεδρίασης. Με θετικό πρόσημο τα περισσότερα blue chips και τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα. Πρωταγωνιστούν σε άνοδο Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. «Βαρίδι» η Coca Cola.

Απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος αρχικής αντίδρασης η αγορά και αφού υπερέβη τις 690 μονάδες, κινείται πλέον ανοδικά αλλά στα όρια των 680 μονάδων.

Το ανοδικό άνοιγμα προς τις 700 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες αλλά με ελάχιστες συναλλαγές/τζίρο, ανακόπηκε μετά τις 11:10-11:15, με την τάση να επιβαρύνεται σταδιακά. To "άνοιγμα" της δεικτοβαρούς Coca Cola/HBC από 4,24% χαμηλότερα στην τιμή των 21 ευρώ, βαραίνει στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών, λειτουργώντας σαν τροχοπέδη στην αρχική αντίδραση.

Ακριβώς αντίθετη η πορεία της μετοχής της CC/HBC σήμερα απ' ό,τι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν με αντίδραση 7,03% στα υψηλά των 22 ευρώ συνέβαλε στην άνοδο. Το άξιο αναφοράς είναι πως το καθοδικό χάσμα της μετοχής πραγματοποιήθηκε με μόλις μία πράξη, μία συναλλαγή 19 τεμαχίων συνολικής αξίας 399 ευρώ.

Με μόνον αυτή την πράξη ανακόπτεται, λίγο μετά τις 11:10-11:15 η κίνηση της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 700 μονάδες, τον FT 25 στην περιοχή των 205 μονάδων, με τον ΔΤΡ να διολισθαίνει από τις 300,07 προς τις 278 μονάδες.

Με αλλαγή τάσης ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης και σε τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακής, Μυτιληναίου, ενώ στον ΟΛΠ, με συναλλαγές 1.040 τεμαχίων αξίας 14.885 ευρώ, η διόρθωση πλησίαζε το 5%.

Με χαμηλές συναλλαγές/αξία τζίρου που δεν ξεπερνούσαν τα 12 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 63% στις τράπεζες και δραστηριότητα σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, Τράπεζας Κύπρου αλλά και των ΤΙΤΑΝ, MIG, Jumbo, Μυτιληναίου κ.ά.

Οι πολύ χαμηλές συναλλαγές καταδεικνύουν τη στάση αναμονής που τηρείται από την πλειονότητα των ενεργών παικτών, αλλά κυρίως το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η τάση από τις 691 προς τις 678 μονάδες. Με ελάχιστες συναλλαγές σε μία δεικτοβαρή μετοχή, όπως λ.χ. η CC/HBC, που πλέον αποτιμάται 7,72 δισ. ευρώ.

Από τεχνική πλευρά η οπισθοχώρηση της αγοράς προς τα επίπεδα των 680 μονάδων φέρνει τον ΓΔ σε δοκιμασία, με την πρώτη/χαμηλότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη του ΓΔ στις 675 μονάδες.

Επίπεδα που, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, εάν επιβεβαιωθούν μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μία -δεύτερη- ανοδική προσπάθεια. Σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι η υπέρβαση του "αρχικού υψηλού" των 691,23 μονάδων.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε ότι η πληροφορία πως προχωρά γρήγορα η διαδικασία για τη δανειακή σύμβαση του ESM ύψους 50-52 δισ. ευρώ (αφορά στη συμμετοχή του στο συνολικό πακέτο των 80+ δισ. ευρώ) φαίνεται πως λειτουργεί υποστηρικτικά της αγοράς, ενισχύοντας την εκτίμηση πως οι διεργασίες θα τελεσφορήσουν.

Ετσι, μετά τις 10:45, η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως το 0,635 ευρώ, της Alpha Bank έως το 0,137, της Πειραιώς έως το 0,16 και της Eurobank έως το 0,06 του ευρώ. Κινητικότητα και στα τρία warrants των ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ συναλλαγές/αγορές σε υψηλότερες τιμές/premium πραγματοποιούνται στο ΧΠΑ.

Από τις μετοχές του FT 25 ανοδικά συνεχίζουν ΤΙΤΑΝ, FF Group, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Jumbo, Μυτιληναίος κ.ά.

Με ένα πακέτο 5.000.000 τεμαχίων στο 0,1535 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v