Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζική χορηγία, νέα άνοδος του Γενικού Δείκτη

Να χτίσει πάνω στη χθεσινή αντίδραση επιχειρεί το χρηματιστήριο. Ανοδικά ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, σταθεροποιητικά η Eurobank. Αντίδραση σε Τιτάν, Folli Follie και ΟΠΑΠ. Πιέσεις στον ΟΤΕ μετά τα χθεσινά κέρδη. Μέτριες οι συναλλαγές.

Συνεχίζεται η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, «τραβώντας» υψηλότερα -σήμερα- και την υπόλοιπη αγορά. Στην περιοχή των 675 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική, πατάει τις 200 μονάδες ο FT 25 καθώς ο ΔΤΡ συνέχισε νωρίτερα έως τις 295 μονάδες.

Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά με το 70% στις τράπεζες (έναντι 81% στο αντίστοιχο χθεσινό διάστημα) και συγκριτικά αυξημένες στις μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τράπεζα Κύπρου, ΔΕΗ, Τιτάν, FF Group, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia κ.ά.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ήπια πτωτικές τάσεις, καθώς στη CC HBC έγιναν λίγες πωλήσεις προς τα 10 ευρώ, για να «ανοίξουν» λίγο μετά τις 10:33 οι τράπεζες. Οι πρώτες εντολές δόθηκαν στη μετοχή της Εθνικής καθιστώντας σαφή εξαρχής τη βούληση των ισχυρών χεριών να διατηρήσουν την τάση, με αιχμή τον «πόλο της ΕΤΕ» στον κλάδο. Πράγματι οι εντολές που ακολούθησαν σχεδόν άμεσα σε Alpha Bank και Πειραιώς δόθηκαν σταδιακά σε υψηλότερες τιμές, ενώ πωλήσεις κράτησαν την Eurobank λίγο πάνω από το όριο του 0,05 ευρώ.

Έως τις 295 μονάδες ο ΔΤΡ, με το υπόλοιπο της αγοράς να ενισχύεται από τη στιγμή που εντολές αγοράς ώθησαν τη δεικτοβαρή CC HBC προς τα 20,80 (από τα αρχικά 20 ευρώ), κάνοντας τη διαφορά και για τον δείκτη και σιγά σιγά σε αρκετές ακόμη μετοχές-σηματωρούς.

Στη μετοχή της CC HBC μπορεί να είχαν γίνει νωρίτερα(*) συγκριτικά λίγα κομμάτια, αξίας που δεν ξεπερνούσε τις 20 χιλιάδες ευρώ, πλην όμως η στάθμιση στη διαμόρφωση του FT 25 στάθηκε καταλυτική καθώς από τις 197,39 αντέδρασε έως τις 201,51 μονάδες, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό όριο των 200, με στόχο τις 205 μονάδες.

Το «γύρισμα» της CC HBC, και δεδομένης της νέας παράτασης στην απαγόρευση των πράξεων short-selling, φαίνεται πως ενεργοποίησε αγοραστές και στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και άλλων τίτλων του δείκτη.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως στην αγορά επιχειρείτο να αποκατασταθούν -στο μέτρο του δυνατού- σχετικές ισορροπίες με περαιτέρω μόχλευση στις τράπεζες, με στοχευμένες κινήσεις σε blue chips, προφανώς περιμένοντας τα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Μέχρι τώρα στις ευρωπαϊκές αγορές επιβεβαιώνεται η... τεχνική ανάλυση, καθώς βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού κλίνουν χαμηλότερα. Θυμίζουμε τη χθεσινή διόρθωση των ευρωαγορών από τα υψηλά δύο εβδομάδων, τις τριψήφιες απώλειες για τον DJIA και την τεχνικότητα των δεικτών που έχουν πάρει κλίση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Σε αυτή τη συγκυρία διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, το Χ.Α. κινείται με γνώμονα κυρίως τη διαπραγμάτευση.

Με γαλλικό κλειδί για τη συμφωνία, γράφουν οι Μαρίνα Μάνη και Ελενα Λάσκαρη, την ώρα που ο «γερμανικός παράγων» υπενθυμίζει τις διαθέσεις και τα συμφέροντά του. Το σημερινό δημοσίευμα της S.Z. λογικά θα πρέπει να προβληματίζει το Μαξίμου, καθώς η εφημερίδα, παρότι χαμηλότερης κυκλοφορίας σε σχέση με τη λαϊκίστικη BILD, εκφράζει το δεξιό-συντηρητικό βαυαρικό επιχειρηματικό/οικονομικό κατεστημένο.

Εάν δεν πρόκειται για κλιμάκωση της υπενθύμισης του Βερολίνου, και σίγουρα των κύκλων Σόιμπλε, τότε το συνεχόμενο «χτύπημα»/προειδοποίηση δεν χρήζει δεύτερης ανάγνωσης. Όμως, κατά πάσα βεβαιότητα, ΔΕΝ είναι έτσι, δεδομένου ότι η S.Z. θεωρείται και είναι μία πολύ σοβαρή κατεστημένη φωνή των βιομηχανικών συμφερόντων του Μονάχου (Siemens/BMW).

Όπως άλλωστε αποκαλύπτουν οι δύο συνάδελφοι, στις αποκρατικοποιήσεις, στο νέο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν -ακόμη- εμπόδια. Στα υπόψη, καθώς το Χ.Α. ακολουθεί από πολύ κοντά τον αγώνα δρόμου της Αθήνας να προλάβει την υπογραφή της συμφωνίας.

Έως τα 7,44 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, προσφέροντας στηρίξεις στον FT 25, όπως και η ΔΕΗ με εντολές μέχρι τα 4,33 ευρώ, καθώς στη μετοχή του ΟΤΕ έχουν ενεργοποιηθεί ρευστοποιήσεις μετά τη χθεσινή θεαματική άνοδο (κυρίως λόγω της ανακοίνωσης των καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου).

Συναλλαγές διατήρησης στην Jumbo (στα επίπεδα των 7,13 ευρώ), στον Τιτάνα (20,12 ευρώ), στην FF Group (21,99 ευρώ), στην ΕΧΑΕ (4,39 ευρώ), στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,46 ευρώ), στη Lamda Development (4,20 ευρώ).

 

(*) Στις 11:45 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 25,2 εκατ. ευρώ, με περίπου 110 εκατ. τεμάχια. Στην Εθνική είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 15,4 εκατ. τεμάχια/συνολικής αξίας 9,6 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως μέχρι εκείνη την ώρα πολύ μεγάλο μέρος των συναλλαγών είχε γίνει μέσω πακέτων, με τα κυριότερα σε Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v