Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό ξεκίνημα για ΕΤΕ-Eurobank, πτώση για ΠΕΙΡ-Alpha

Δύο ταχύτητες στις τραπεζικές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με νέο limit down ξεκίνησε η Alpha Bank που εν συνεχεία «ξεκόλλησε» και με απώλειες άνω του 15% η Πειραιώς. Αντίθετα, η Eurobank καταγράφει διψήφια κέρδη ενώ ανεβαίνει η ΕΤΕ.

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, ενώ πτώση 16% καταγράφει η Πειραιώς. Στο limit down η Alpha Bank με 73 εκατ. τεμάχια προς πώληση. Μετά από 10 λεπτά ωστόσο και η μετοχή της Alpha απορρόφησε την προσφορά, με τζίρο 6 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε: 

Με «κλειδί» την επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου, ή τον... εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε ακόμη ένα «πρόγραμμα-γέφυρα», καθορίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση.

Με το τραπεζικό... Βατερλό να συνεχίζεται χρηματιστηριακά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες, αλλά και με το υγιές επιχειρηματικό μέρος και την πραγματική οικονομία να επιχειρεί να διασωθεί, να κινηθεί κόντρα στην πρωτοφανή απαξίωση που δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις (και) χρηματιστηριακά.

Και αναφερόμαστε στην εκ βάθρων ανατροπή καθεστώτων και δεδομένων όπως τα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα (με σημείο καμπής την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των ελέγχων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων), όπως τόσο εύγλωττα αποτυπώνεται πλέον με όρους αποτίμησης.

Ένας πίνακας... χίλιες λέξεις και δεκάδες αναλύσεις θα λέγαμε, με την Coca Cola HBC μακράν κυρίαρχη στην κορυφή με 7,448 δισ. ευρώ, πρώτη τράπεζα την Κύπρου με 1,784 δισ. ευρώ (στην τέταρτη θέση), και την Εθνική του 1,607 δισ. ευρώ αμέσως χαμηλότερα. Με 1,430 δισ. η Alpha Bank στην όγδοη θέση, εκτός δεκάδας Πειραιώς και Eurobank, με εισηγμένες όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ να συμπληρώνουν τη δεκάδα (η αναφορά γίνεται με βάση τη σχετική κατάταξη).

Στην αγορά ενισχύεται η εκτίμηση πως με αφορμή τη βίαιη προσαρμογή του τραπεζικού μέρους του Χ.Α., όπως το γνωρίζαμε για χρόνια τώρα, θα συντελεστούν συστημικές, σαρωτικές ανακατατάξεις τόσο στο νέο χρηματοπιστωτικό τοπίο, όσο και στο εγχώριο επιχειρείν. Θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως όσα διαδραματίζονται και αποτυπώνονται χρηματιστηριακά σε όρους αποτίμησης ΔΕΝ σημαίνουν ουσιαστικές καταστάσεις, ΔΕΝ προοιωνίζονται πρωτόγνωρες μεταβολές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αρχίζουν να εξοικειώνονται με την ιδέα μίας νέας κατάστασης εκτός από την αποτραπεζοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου -κάτι που θα μετρήσει και στην αναδιάταξη της στάθμισης/βαρύτητας- και την αναπόφευκτη διαφοροποίηση των ίδιων των δεικτών.

Πρακτικά ο Δείκτης Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) ενισχύθηκε 3,91% (στις 1.765,16 μονάδες), ο Δείκτης Βιομηχανικών Προϊόντων (μεταξύ άλλων Viohalco, ΟΛΠ κ.ά.) ενισχύθηκε 1,77% (στις 1.992,81 μονάδες), ο Δείκτης Τροφίμων-Ποτών (CC HBC) έκανε τη διαφορά με 7,59% (στις 7.547,26 μονάδες), ενώ από τις 25 μετοχές του δείκτη, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, και για 5 από αυτές που υποχώρησαν, η αρνητική μεταβολή δεν ήταν μεγαλύτερη του 2,86% του FT 25 ή του 2,53% του Γενικού Δείκτη.

Η νέα αγορά/χρηματιστήριο, όπως δείχνει να διαμορφώνεται, είναι λιγότερο τραπεζοβαρής και περισσότερο επιχειρηματική και καινοτόμος, γι' αυτό, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, μέλημα των καθ' ύλην αρμοδίων δεν θα έπρεπε να είναι τόσο η (χρηματιστηριακή) διάσωση των τραπεζών όσο η αποτροπή εξόδου υγιών εισηγμένων από το Χ.Α. Ακριβώς αυτού του κινδύνου που ελλοχεύει και που τόσο παραστατικά καταγράφει ο Χρήστος Κίτσιος.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής παραδεχόταν χθες το απόγευμα (και μετά το κλείσιμο) πως στο μείον 63,81% του ΔΤΡ (σε εβδομαδιαία μέτρηση) αποτυπώνονται/προεξοφλούνται από τα «ισχυρά χέρια» συστημικές μεταβολές που σε σημαντικό βαθμό σχετίζονται και με τις εξελίξεις, όπως λ.χ. της δημιουργίας (ή όχι) μίας bad bank, της συμμετοχής του ΤΧΣ σε ένα νέο τραπεζικό τοπίο κ.λπ.

Αυτό που προέχει -πάντα κατά την εκτίμησή μας- είναι αυτά που αναφέρονται ως προειδοποίηση από ανθρώπους όπως για παράδειγμα ο Ευ. Μυτιληναίος, όπως αποτυπώνονται στη στήριξη που παρέχουν το Fairfax στον Ομιλο Μυτιληναίου, η York Capital στη ΓΕΚ Τέρνα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ (πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών), η Τιτάν (διανομή μερίσματος) και τόσες μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις και ενέργειες που γίνονται πέραν του τραπεζικού χώρου.

Τεχνικά η επιβεβαίωση των 614 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 184 για τον FT 25 θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διάσωση των «νέων χαμηλών» της αγοράς, της αποφυγής επιστροφής στα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου 2012. Για τον Γ.Δ., όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), απαιτείται σε πρώτη φάση κλείσιμο πάνω από τις 678 μονάδες, ειδικά σε εβδομαδιαία μέτρηση. Ο FT 25 κράτησε τις 185 (με περιθώριο μέχρι τις 181 μονάδες) και αντιστάσεις στις 191 και κύρια στις 195 μονάδες.

Να συνεκτιμηθεί πως από σήμερα ενεργοποιείται το σύστημα ΑΜΕΜ στις συναλλαγές όπως πριν το κλείσιμο της αγοράς.

(*) του Σωτήρος σήμερα. Ευχές για υγεία και χρόνια πολλά στους αρκετούς φίλους και γνωστούς εορτάζοντες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v