Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ, με ακόμη ένα μείον 30% για τον τραπεζικό κλάδο που υποχώρησε σε "νέο ιστορικό χαμηλό" αλλά και με εκκωφαντική διαφοροποίηση των blue chips, η σημερινή συνεδρίαση έστειλε πολλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.
Με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" τελικά στις 659,94 μονάδες και αφού ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε μεταξύ 635,06 έως 669,89 μονάδες το σημαντικότερο κέρδος της ημέρας ήταν η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 615 μονάδων ως σημείου αναφοράς- σε αυτή την φάση- και εν δυνάμει νέας/χαμηλότερης στήριξης για τη συνέχεια.
Η διάσταση της αγοράς αποτυπώθηκε στην θεαματική απόκλιση των βασικών δεικτών, καθώς ο ft25 με απώλειες 3,61% υποχώρησε στις 194,45 μονάδες αλλά με τον Δείκτη Τραπεζών σε δεύτερο συνεχόμενο limit down στα νέα ιστορικά ελάχιστα των 326,56 μονάδων σε αντιδιαστολή με τους κλαδικούς Τηλεπικοινωνιών, Ταξειδιών- Αναψυχής, Κατασκευών, Πετρελαίου- Αερίου και άλλων σημαντικών κλάδων.
Απόδειξη γραφής, πως η εδώ και καιρό διαφοροποίηση του ΧΑ αποτυπώνεται πλέον και σε αυτή την κρίσιμη καμπή λίγο πριν το επόμενο...μεγάλο στοίχημα, που για τα ξένα funds σχετίζεται με την υπογραφή (ή όχι ) της συμφωνίας.
Οι συναλλαγές, επίσης ισχυρό δείγμα γραφής, χωρίς να διαφοροποιηθούν αισθητά σε σχέση με εχθές έχουν επί της ουσίας σημαντική αλλαγή συσχετισμών καθώς στις τράπεζες πραγματοποιήθηκε το 51% από τα 64,1 εκατ. ευρώ με την Εθνική με 22,1 εκατ. ευρώ να περνά στην πρώτη θέση.
Σε αντίθεση με την χθεσινή συνεδρίαση, όπου το περίπου 45% είχε αλλάξει χέρια σε ΟΤΕ και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στράφηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν, πως σήμερα συντελέστηκε ένα πρώτο βήμα, απαραίτητο προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της ροής συναλλαγών στις τράπεζες. Σημειώνουν δε, πως η δυνητική προσφορά που υπήρξε στο κλείσιμο ήταν αισθητά χαμηλότερη της χθεσινής, που πρακτικά αφήνει ένα μικρό... παράθυρο στο ενδεχόμενο αναστροφής ίσως αύριο- μεθαύριο.
Αυτό βέβαια με σημαντικό κόστος, καθώς για τον ΔΤΡ οι απώλειες ξεπερνούν το 60% σε δυο συνεδριάσεις, με ανάλογη διόρθωση και για τις 4 συστημικές μετοχές.
Μένει να φανεί ίσως αύριο-μεθαύριο εάν τα σημερινά νέα ιστορικά ελάχιστα των ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Σύμφωνα με στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση κυρίως των ξένων, καθώς σήμερα έγιναν ενδοσυνεδριακά αγορές κυρίως στη μετοχή της ΕΤΕ από "κωδικούς" του Λονδίνου.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα βάλει τέλος στα capital controls σημειώνει κεντρικός τραπεζίτης στο BBG με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο, στην αγορά εάν τελικά υπογραφεί η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Από τεχνική πλευρά για τον ΔΤΡ ζητούμενη σύμφωνα με αναλυτές είναι η μη υποχώρηση χαμηλότερα των σημερινών στηρίξεων, με τον Ηλία Ζαχαράκη να "μετρά" στο σχετικό διάγραμμα τα περιθώρια στήριξης και πιθανότητες αντίδρασης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Το ενθαρρυντικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν αδιαμφισβήτητα η πρόταξη των blue chips, η προσπάθεια των λεγόμενων "ισχυρών χεριών" να αποτρέψουν την περαιτέρω απαξίωση εισηγμένων επιχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία.
Το...μπλε χρώμα που κυριάρχησε για τις 19 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του ft25 αδιάψευστος μάρτυς των όσων διαδραματίστηκαν σήμερα.
Με «μεστά» διψήφια ποσοστά σε εισηγμένες/μετοχές επιλογές των ξένων όπως FF Group, Lamda Development και ΜΕΤΚΑ, με αυξημένες συναλλαγές στην ανοδική αντίδραση των Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ.
Δευτερευόντως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν επίσης επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές όπως θεωρούνται Frigoglass, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, Ιντρακόμ, ΕΥΑΘ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επιχειρώντας μία πρώτη αποτίμηση της σημερινής συνεδρίασης, δεύτερης μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ, εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι εστιάζοντας σε κυρίως τρεις παραμέτρους,
- στην εξισορρόπηση της κατάστασης στις τράπεζες,
- στην επιχείρηση αναστροφής στα blue chips, που σχετίζεται και με το αν ο MSCI θα περιθωριοποιήσει περισσότερο το ελληνικό χρηματιστήριο και
- από το πότε θα μπουν στο παιχνίδι και οι Έλληνες παίκτες.
Αυτά παραμένουν σε συνάρτηση με τον στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει την συμφωνία πριν τις 20/8- κάτι που θα αποτελέσει απαρχή... ανάσα κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο- την στάση των ξένων που δειλά-δειλά έκαναν σήμερα την επανεμφάνιση τους και το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης ξένων οίκων όσον αφορά στην αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς.
Από τη σημερινή συνεδρίαση κρατάμε την πειστική αντίδραση ισχυρών ομίλων όπως Μυτιληναίου- ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΓΕΚ/Τέρνα- Τέρνα Ενεργειακής που για πολλούς αποτελούν σηματωρούς αντιπροσωπευτικούς της στάσης κυρίως ξένων διαχειριστών.
Ισχυρά χέρια, όπως το Fairfax και το York Capital φέρεται να υποστηρίζουν έμπρακτα τις επιλογές/συμμετοχές τους.
Ισχυρό ενδιαφέρον και για τις πετρελαικές ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια καθώς η χθεσινή "βουτιά" πίεσε κυρίως τη μετοχή της πρώτης χαμηλότερα του ευρωπαικού μέσου όρου.
Στη μετοχή των FF Group αγοραστές ήταν κυρίως ξένα funds, με την εισηγμένη να στηρίζεται απόλυτα από τους βασικούς μετόχους της.
Στη Lamda Development πραγματοποιήθηκαν ικανοποιητικές συναλλαγές με τη μετοχή να αντιδρά προς τα 3,90 ευρώ. Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδωσαν την κίνηση της Lamda στην πεποίθηση πως θα μέσω της επανεργοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα αρθούν και τα όποια εμπόδια είχαν παρουσιαστεί στη συμφωνία για το Ελληνικό.
Σημαντικό στοίχημα και για ξένα funds η Αεροπορία Αιγαίου με τη μετοχή της εταιρείας να κρατά από εχθές, ενώ σήμερα η Citi έδωσε τιμή-στόχο στα 7,10 ευρώ.
Με αγοραστές ίσως το πιο παραδοσιακό blue chip του ελληνικού χρηματιστηρίου, ΤΙΤΑΝ, με επιπλέον κίνητρο για τους παίκτες η από αύριο πληρωμή του μερίσματος χρήσης 2014. Σημειωτέον, πως η πληρωμή του μερίσματος (0,15/μτχ) θα γίνεται και μέσω της Alpha Bank.
Στα υπόψη η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, FF Group, Jumbo, CC/HBC, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΕΛ.ΠΕ, ΓΕΚ/Τέρνα το πακέτο 2.858 μετοχών του ΚΑΡΕΛΙΑ στα 205,50 ευρώ (587.319 ευρώ).
Στα υπόψη επίσης η κινητικότητα στα warrants κυρίως της Πειραιώς, δευτερευόντως της Εθνικής, η άνοδος της Κύπρου στα 0,194 ευρώ που πλέον με 1,7 δισ. ευρώ αποτίμηση περνά στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης.
Τέλος να σημειωθεί, πως για το ADR της ΕΤΕ στο NYSE επικρατούσαν οι πωλητές μέχρι τα 0,780$
(τις 18.40΄ ώρα Ελλάδος)