Mε τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει έως τις 615,08 μονάδες (πριν ανακάμψει έως τις 661 μονάδες "περιορίζοντας" την πτώση στο 17%), που αποτελούν πλέον το "νέο χαμηλό έτους", η αγορά "απειλείται" με τα επόμενα "χαμηλά" του Αυγούστου 2012, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί το... κλειδί για τη συνέχεια (*).
Η εικόνα "συνωστισμού" πωλητών στο limit down του τραπεζικού κλάδου προοιωνίζεται περαιτέρω σημαντική πίεση/διόρθωση του κλαδικού δείκτη, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά και τους άλλους δείκτες και κατηγορίες μετοχών.
Το σημαντικό όμως είναι, όπως σημειώναμε σε προηγούμενες αναφορές μας, ότι με συναλλαγές λίγων εκατομμυρίων ευρώ χάνεται χρηματιστηριακή αξία δισεκατομμυρίων ευρώ σε αποτίμηση όλων των εισηγμένων.
Οπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου με τον Γ.Δ. στις 797 μονάδες, η αποτίμηση των εισηγμένων διαμορφωνόταν στα 48 δισ. ευρώ ενώ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης (στο σχεδόν... sell off του Γ.Δ.) περιορίστηκε στα περίπου 37 δισ. ευρώ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν αναπόφευκτη τη δοκιμασία των "χαμηλών" καθώς... χρειάζεται άλλο ένα μείον 10% στην αυριανή συνεδρίαση προκειμένου να επιτευχθεί. Τα νέα ιστορικά ελάχιστα για τον ΔΤΡ θεωρούνται αναπόφευκτα, δεδομένου μάλιστα του τεράστιου αριθμού ανοιχτών εντολών πώλησης και στις 4 συστημικές μετοχές, τη στιγμή που οι συναλλαγές στο limit down συνεχίζονται με το... σταγονόμετρο, με υπερπληθώρα πωλήσεων να περιμένει να εκτελεσθεί.
Ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές γίνονται λίγες κι αυτές στo 0,84 ευρώ (-30%), με ενδεικτικό το ότι νωρίτερα είχαν αλλάξει χέρια μετοχές 1,8 εκατ. ευρώ, όταν οι εντολές πώλησης ξεπερνούσαν τα 29 εκατ. τεμάχια.
Τρομακτική ως προς την πίεσή της η προσφορά στα χαμηλά ημέρας και των άλλων 3 τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank στο 0,226 με συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμαχίων (προσφορά για πάνω από 130 εκατ. τεμάχια), με την Πειραιώς στο 0,28 ευρώ (-30%) με συναλλαγές αξίας μόλις 623 χιλιάδων ευρώ (προσφορά για πάνω από 90 εκατ. τεμάχια στο limit down), με τη Eurobank στο 0,101 ευρώ με συναλλαγές αξίας 277 χιλιάδων ευρώ (σε σύνολο προσφερόμενων 218 εκατ. τμχ. πάντα στο limit down).
Είναι προφανής η πίεση που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές, την ώρα που η τρέχουσα αξία και των τριών warrants έχει απαξιωθεί σε ποσοστό πάνω από το 90% από την αρχή του έτους. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής έκανε λόγο για πρωτοφανή απομείωση στον κλάδο, συνέπεια της οποίας πιθανότατα να είναι η διαμόρφωση ευτελών τιμών ενόψει των αναπόφευκτων α.μ.κ. και ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο, αλλά κυρίως για το... νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί την "επόμενη ημέρα" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Με την αγορά σε αυτή την κατάσταση, λιγοστοί είναι εκείνοι οι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες αλλά και χρηματιστές που "βάζουν πλάτη" ενεργοποιώντας εντολές αγοράς από τα "ελάχιστα" ημέρας. Κινήσεις περιορισμένες, μέχρι τώρα, καθώς μια αγορά που έχει ακόμη αρκετό... κάτω, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν βαρίδι, προεξοφλείται πως φθηνότερες τιμές/ελκυστικότερες αποτιμήσεις θα διαμορφωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημεία... νέου πυθμένα οι χαμηλές τιμές που θα διαμορφωθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για μη τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς κυρίως από τον FT 25.
Το εύρος της διόρθωσης του "υπόλοιπου της αγοράς" θα εξαρτηθεί από την έκταση της υποχώρησης των τραπεζών, από τη στάση αποχώρησης πολλών ξένων, που τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες ημέρες προεξοφλείται πως θα παραμείνει αμείωτη, και για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι πλέον έχουν αρχίσει και συγκρίνουν τη θέση των εισηγμένων/μετοχών σε σχέση με τα "χαμηλά" επίπεδα του Ιουνίου-Ιουλίου του 2012.
Το «υπόλοιπο» της αγοράς
Με το 36% των συνολικών συναλλαγών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και το 16% στον κλάδο ταξιδίων-αναψυχής αποτυπώνεται εύγλωττα η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Χ.Α. και αφορά στο «στένωμα» συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές που ως συνέπεια έχει τη μεταφορά του τζίρου σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Σε αυτές τις δύο μετοχές, κυρίως, είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου, απόρροια της αδυναμίας ολοκλήρωσης του συνόλου των συναλλαγών/πωλήσεων που δίνονται στο limit down των τραπεζικών μετοχών και δευτερευόντως στην προσφορά που έχει ενεργοποιηθεί σε μετοχές (των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, ΔΕΗ κ.ά.).
Σύμπτωμα που έχει να παρατηρηθεί χρόνια στο Χ.Α., από την εποχή της μεγάλης διόρθωσης του Μαΐου-Ιουλίου (του 2012) και κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών στελεχών είναι ενδεικτικό της κατάστασης που χαρακτηρίζει την πρώτη ημέρα/συνεδρίαση επαναλειτουργίας της αγοράς. Για στρεβλή εικόνα κάνουν λόγο αρκετά από αυτά τα στελέχη, που υποστηρίζουν πως έτσι δίνεται η δυνατότητα σε ξένους διαχειριστές να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε μετοχές του FT 25, όταν οι Έλληνες ομόλογοί τους πρακτικά δεν έχουν περιθώρια αντίδρασης ή αγορών.
Ξένα funds έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να (ξε)πουλήσουν μετοχές του FT 25 σε τρέχουσες τιμές, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υψηλότερες από αυτές των επόμενων συνεδριάσεων.
Το χειρότερο όμως, σύμφωνα με άλλα χρηματιστηριακά στελέχη, είναι πως πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η ισορροπία στην αγορά (ειδικότερα στο... μη τραπεζικό μέρος της), καθώς στο διάστημα των 5 εβδομάδων σωρεύθηκε πλήθος εντολών ενώ και βραχυπρόθεσμα δεν προοιωνίζεται ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Ακόμη και οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι για μετοχές/εισηγμένες από διάφορους κλάδους έχουν να αντιμετωπίσουν:
- Την αναπόφευκτη επιβάρυνση των εταιρικών αποτελεσμάτων,
- Την εικοτολογία περί φυγής/παράλληλης διαπραγμάτευσης μετοχών/εταιρειών σε άλλα χρηματιστήρια,
- Την πολιτική ρευστότητα που έχει διαμορφωθεί με τη σχετική σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών κ.λπ.
Για αυτούς τους λόγους (κυρίως για αυτούς), χρηματιστηριακά στελέχη θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο την περαιτέρω ταλαιπωρία της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ακόμη και εάν η αυξημένη μεταβλητότητα αφήνει ένα μικρό παράθυρο για λίγες ενδοσυνεδριακές κινήσεις.
Το γεγονός πως οι πωλητές λ.χ. στον ΟΤΕ επιμένουν να ρευστοποιούν θέσεις τους σε επίπεδα 21,65% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, στον ΟΠΑΠ ακόμη και 25,84% χαμηλότερα, ενισχύει την εκτίμηση πως η αγορά (και το μη τραπεζικό μέρος της) θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται τουλάχιστον στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το ερώτημα καταρχήν βραχυπρόθεσμα αφορά στη στάση που θα τηρήσουν οι επενδυτές που ακόμη μετρούν υπεραξίες/κέρδη σε μετοχές του 25άρη. Ειδικότερα, για μία ομάδα λίγων μετοχών η τρέχουσα τιμή παραμένει θετική σε σχέση με αυτήν στην αρχή του έτους. Στο 10,22% παραμένει θετική η απόδοση για τη μετοχή της Viohalco από την αρχή του έτους, με την τρέχουσα τιμή στα 2,08 και «χαμηλό ημέρας» στο 1,95 ευρώ.
Στο 21,30% παραμένει θετική η απόδοση για τη μετοχή της CC/HBC, με τον δεικτοβαρή τίτλο στα 19,02 και με χαμηλό ημέρας στα 18,12 ευρώ.
Στο 15,54% παραμένει θετική η απόδοση για τη μετοχή της Motor Oil, πάντα από την αρχή του έτους και με βάση την τρέχουσα τιμή των 7,51, δηλαδή ένα ευρώ πάνω από το «χαμηλό ημέρας».
Με 2,76% παραμένει θετική η απόδοση για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 19,70 έναντι του «χαμηλού ημέρας» των 15,64 ευρώ, με 28,19% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με 9,52% για τον ΟΛΠ, με 3,42% για τη μετοχή του Μυτιληναίου.
Ζητούμενη καταρχήν η στάση όσων ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να μετρούν κέρδη (από την αρχή του έτους), καθώς σε 3μηνιαίο διάστημα αρνητική απόδοση σημειώνεται και για τις 25 μετοχές του δείκτη.
Στελέχη της αγοράς αναφέρονται και στην ανακοίνωση κι άλλων αρνητικών ειδήσεων, που επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα και τη διάθεση των πωλητών.
Σε ελεύθερη πτώση το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σοκαριστικά τα στοιχεία της Markit με πτώση του δείκτη σε ΡΜΙ στις 30,2 μονάδες, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Στα 35,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 14.15, με σχεδόν το 50% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
(*) υπενθυμίζεται πως το "χαμηλό" για τον Γ.Δ. έχει σημειωθεί στις 471,35 μονάδες στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2012, "πυθμένας" απ' όπου ξεκίνησε σταδιακά ο ανοδικός κύκλος προς τις... τοπικές κορυφές των 1.400 μονάδων στα μέσα Μαρτίου 2014.