ΧΑ: Ξανά στο limit down ο τραπεζικός δείκτης

Στο -30% επέστρεψε και ο τίτλος της Εθνικής παρά την προσπάθεια διαφοροποίησης και τον υψηλό τζίρο. Στην περιοχή των 655 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο. Κέρδη υψηλότερα του 7% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Motor Oil. Άνοδος για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Μικρή πτώση για Coca Cola, OTE.

Με το 59% των συνολικών συναλλαγών στις τράπεζες και ξεκάθαρη εδώ και ώρα τη διαφοροποίηση των δύο ταχυτήτων στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Με σταθερές απώλειες για τους δύο βασικούς δείκτες, Γενικό και FT 25, που όμως θα είχαν ισχυρή θετική απόδοση εάν οι τράπεζες δεν συνέχιζαν την ταλαιπωρία τους κοντά στα νέα ιστορικά ελάχιστα.

Στο μείον 27% ο ΔΤΡ αλλά στο... μόλις μείον 1,95% ο Γενικός Δείκτης και στο μείον 3,64% ο 25άρης, αποτυπώνοντας εύγλωττα την αντιστρόφως ανάλογη διαφορετική πορεία τραπεζικών μετοχών - blue chips.

Διαφοροποίηση που... αχνοφάνηκε χθες, με αιχμή μάλιστα τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου (τον μοναδικό από τους 25 του δείκτη που ενδοσυνεδριακά πέρασε σε θετικό έδαφος...) και δευτερευόντως άλλες 4-6 του FT 25.

Διαφοροποίηση που συνεχίστηκε από την πρώτη κιόλας εντολή σήμερα, βήμα που επιταχύνθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα η εικόνα θεαματικής αντίδρασης περισσοτέρων των 20 blue chips.

Με διψήφιο ποσοστό θετικής μεταβολής οι ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Lamda Development, με άνοδο μεγαλύτερη του 5% οι FF Group, ΟΛΠ, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ σε μία αρκούντως πειστική κίνηση, καθότι πραγματοποιείται με ικανοποιητικές συναλλαγές (σε τεμάχια/αξία).

Κλειδί παραμένει βέβαια ο τραπεζικός κλάδος, μετά μάλιστα την υποχώρηση του ΔΤΡ στα νέα ιστορικά ελάχιστα (των 324,03 μονάδων) αλλά και των μετοχών των 4 συστημικών ομίλων, με το ενδιαφέρον των παικτών να επικεντρώνεται στην Εθνική.

Για "πόλο ΕΤΕ" κάνουν λόγο στην αγορά, καθώς είναι ο πρώτος όπου νωρίτερα "έσπασε" το δεύτερο συνεχόμενο limit down (από τα νέα ιστορικά ελάχιστα του 0,588 ευρώ).

Περισσότερο κίνηση/αντίδραση εντυπώσεων στα warrants και λιγότερο ουσίας, καθώς σε απόλυτη τιμή τα "δικαιώματα" παραμένουν κάτω από το 0,10 ευρώ/τεμάχιο.

Ωστόσο η μετοχή της ΕΤΕ συγκεντρώνει την προσοχή των περισσότερων παικτών και λόγω του ADR της (στο NYSE) -μετά τη νέα, χθεσινή υποχώρηση κατά 6,04% στο 0,850 $- και λόγω του ΣΜΕ που παραμένει σε discount (0,635 ευρώ), με αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς να θεωρούν πως οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης θα πρέπει να αναμένονται αύριο-μεθαύριο.

Εκτίμηση που για να επιβεβαιωθεί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί "αλλαγή χεριών", πρακτικά να έχουν γίνει αυξημένες συναλλαγές (από τα νέα ιστορικά ελάχιστα του 0,588 ευρώ), να έχουν υπάρξει εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών και να εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένα ξένα σπίτια.

Ξένοι οίκοι ήδη εργάζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών (η Nomura για τα "κόκκινα δάνεια", η Oliver Wyman για τα stress tests), πλην όμως για τον κλάδο εκκρεμεί το ουσιώδες της ανακεφαλαιοποίησης και για ορισμένους το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας bad bank (που υπό προϋποθέσεις θα επωμίζονταν σημαντικό αρνητικό φορτίο).

Πρακτικά, όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζικής χρηματιστηριακής, εάν αύριο-μεθαύριο σταθεροποιηθεί ο κλάδος με "πυθμένα" τα επίπεδα των 320-325 μονάδων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόχλευσης ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Με εβδομαδιαίες απώλειες 50% ο ΔΤΡ δικαιολογεί, όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, μία σημαντική αντίδραση, στο πλαίσιο πάντα μίας τεχνικής κόντρα κίνησης/αντίδρασης.

Προς ώρας οι συναλλαγές κυρίως στη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank δεν προοιωνίζονται άμεση -για σήμερα- αντίδραση. Ωστόσο, με το 59% των συναλλαγών και με περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, δεν αποκλείεται αύριο-μεθαύριο να έχουμε μία εντελώς διαφορετική εικόνα.

Αναφερόμαστε στις καθαρά τεχνικής μορφής βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, που κατά κανόνα ακολουθούν "βαθιές βυθίσεις", για προφανώς υψηλού ρίσκου πονταρίσματα που επιχειρούνται και σε περιθωριοποιημένες αγορές όπως η ελληνική.

Πέραν των τραπεζών όμως αναδύεται η κοινότητα των "ισχυρών παικτών" και των επιλεγμένων blue chips κυρίως από τον FT 25 και λιγότερο από τον FT Mid Cap, όπου επιχειρηματίες/χρηματιστές και διαχειριστές επιχειρούν να καταστήσουν σαφή την πρόθεσή τους να μην αφήσουν τις μετοχές/εισηγμένες έρμαια της αρνητικής συγκυρίας.

Αιχμή αυτής της προσπάθειας καταρχήν όσες μετοχές αποφέρουν ακόμη κέρδη (από την αρχή του έτους), όσες προτιμώνται από ξένους οίκους, αλλά και όσες μετά από σημαντική διόρθωση έχουν περιθώρια τεχνικής έστω αντίδρασης.

Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, CC/HBC, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, MOTOR OIL, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ, που ακόμη και τώρα κρατούν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την αρχή του έτους.

Στη δεύτερη ανήκουν μετοχές εταιρειών που όπως για την Αεροπορία Αιγαίου ξένα σπίτια εμφανίζονται θετικότερα (σύσταση με τιμή-στόχο τα 7,10 ευρώ δίνει η Citi), ή του ΟΠΑΠ όπου έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς από ισχυρά χέρια, ή ακόμη των ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Lamda Development κ.ά. όπου αγορές γίνονται χθες-σήμερα από "κωδικούς του Λονδίνου".

Τέλος, σε μετοχές εισηγμένων όπως της ΔΕΗ, με σημαντική διόρθωση αλλά προοπτικές... ιδιωτικοποίησης, εντολές αγοράς γίνονται από επίπεδα πολύ κοντά στα χαμηλά 3ετίας-4ετίας. Συγκεκριμένα στη μετοχή της ΔΕΗ τέτοιες εντολές έχουν καταγραφεί από τα χθεσινά "νέα χαμηλά" των 3,30 ευρώ και σήμερα από τα χαμηλά ημέρας των 3,64 ευρώ.

Λίγο μετά τις 15:35 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 53 εκατ. ευρώ, με κίνηση 131 εκατ. τεμαχίων και σημαντικό διαφορετικό στοιχείο από χθες την κατακόρυφη αύξηση στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v