Με το... ιστορικά μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό διόρθωσης επαναλειτουργεί το Χ.Α., ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη διψήφια "βύθιση" δεικτών και μετοχών. Συνέπεια η... εξαέρωση περισσότερων από 10 δισ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία), με συναλλαγές μόλις... 5 εκατ. ευρώ, καθώς το "κλείδωμα" των περισσότερων μετοχών στο κατώτατο όριο του -30% πραγματοποιείται με λίγες πράξεις, ελάχιστη απορρόφηση τίτλων σε σχέση με τις ατελείωτες εντολές πώλησης που δίνονται από ξένους (και λόγω των περιοριστικών μέτρων από εγχώριους παίκτες).
Τρομακτικές οι απώλειες σε ποσοστά και χρηματιστηριακή αξία καταρχήν στις τράπεζες, με την αποτίμηση των συστημικών ομίλων να γνωρίζει τη μεγαλύτερη σε έκταση απομείωση που έχει συντελεστεί (πάντα σε απόλυτα μεγέθη).
Με τη μετοχή της Εθνικής στο 0,84 ευρώ (-30% ), με συναλλαγές μόλις... 668.535 τεμαχίων και εντολές προσφοράς για άλλα 22,4 εκατ. ευρώ στο μέγιστο limit down, η αποτίμηση των 2,97 δισ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται στρεβλή, δεδομένης της υπερ-προσφοράς που έχει "εγκλωβιστεί" στο σύστημα.
Χωρίς σημαντικές αλλαγές η εικόνα και των άλλων 3 συστημικών τραπεζικών, με κύριο πρόβλημα το "στένωμα" της προσφοράς στα όρια του -30% χωρίς να απορροφάται ,με την αποτίμηση της Alpha Bank στα 2,89 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στα 1,71 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 1,49 δισ. ευρώ. Συνολικά στα 9,06 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία συνολικά των 4 συστημικών ομίλων, ενώ μετά και τη νέα σημαντική "βουτιά" αγγίζει τα όρια του... μηδενισμού η εικόνα των 3 warrants, καθώς μόνο από την αρχή του έτους η σωρευτική διόρθωση ξεπερνά το 90%.
Με τον ΤΡ να μετρά απώλειες 29,92% στις 461,63 μονάδες και με την προσφορά στις μετοχές του κλάδου "κολλημένη" στο -30%, τα... ιστορικά χαμηλά των 421,81 μονάδων προεξοφλείται πως θα... καταρριφθούν στην αυριανή συνεδρίαση.
Προς νέα ιστορικά ελάχιστα ο ΔΤΡ, σε ελεύθερη πτώση ο FT 25 στα επίπεδα των 191,46 μονάδων, που με 20,86% έχει ξεπεράσει και τη "βουτιά" της 28ης Ιανουαρίου.
Εμφανής μεν η προσπάθεια να περιοριστεί -στο πλαίσιο του δυνατού- η εξαέρωση και μη τραπεζικών εισηγμένων αλλά με περιορισμένα -προς ώρας- αποτελέσματα, εάν εκτιμηθεί πως το... μικρότερο ποσοστό διόρθωσης σημειώνεται για τη CC/HBC. Με συναλλαγές μόλις 140 τεμαχίων, αξίας 2.552 ευρώ, η μετοχή της Coca Cola υποχωρεί 7,30% στα 18,55 ευρώ. Σημειωτέον, πως η χρηματιστηριακή αξία υποχωρεί στα 6,82 δισ. ευρώ, όταν του ΟΤΕ περιορίζεται στα 3,95 δισ. ευρώ (στα 6,63 ευρώ με -19,15%), του ΟΠΑΠ στα 2,07 δισ. ευρώ (στα 6,50 με -16,77) ,ενώ της ΔΕΗ που διορθώνει 28,87% (!) στα 3,35 ευρώ παθαίνει... black out καθώς συρρικνώνεται στα 777 εκατ. ευρώ (!).
Δεδομένων των έκτακτων ρυθμίσεων (ειδικά και καταρχήν για τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις), χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη συνέχεια και πάντα στο χρονικό όριο των 2+1 συνεδριάσεων.
Οπως σημείωναν, η ούτως ή άλλως πτωτική τάση των ξένων αγορών, από Κίνα μέχρι Γερμανία, ΗΠΑ κ.α. επιτείνει την αναπόφευκτη βίαιη προσαρμογή και της ελληνικής σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών κεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο θύμιζαν πως μέχρι τώρα -και σε διάστημα 52 εβδομάδων- το Χ.Α. έχει "δώσει" εξίσου σημαντικές βυθίσεις (... και χωρίς δημοψηφίσματα, capital controls, "τραπεζικές αργίες"... πόσο μάλλον μετά τη διακοπή λειτουργίας για 5 εβδομάδες), με κυριότερες το -12,78% (στις 9 Δεκ. 2014), που "γκρέμισε" τον Γ.Δ. στις 902,84 και το -7,35% (στις 11/12), που πίεσε ακόμη χαμηλότερα προς τις 711,13 μονάδες.
Ενδεχομένως χρήσιμες για όσους ψυχραιμότερα θα επιδιώξουν σε αυτή τη φάση της αγοράς να εντοπίσουν πιθανές ευκαιρίες και δυνατότητες κόντρα κινήσεων από τους "τοπικούς πυθμένες" βασικών δεικτών και μετοχών.
Νωρίτερα στον Εκηβόλο "ανεβάσαμε" ορισμένα χρήσιμα (κατά την εκτίμησή μας) στοιχεία ειδικών της αγοράς, εστιάζοντας στις "μετρήσεις" λ.χ. των Μάκη Βελλιανίτη, Βασίλη Μαρκάκη, Γιώργου Μάρκοβιτς και άλλων, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα αυτών των πρώτων κρίσιμων συνεδριάσεων, αρχής γενόμενης από τη σημερινή της επαναλειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου.