Χρηματιστήριο: Διόρθωση του ΓΔ αλλά με… ψυχραιμία

Χαμηλός τζίρος και ήπια πτωτική κίνηση για την αγορά. Στάση αναμονής από τους επενδυτές πριν από τον τελικό γύρο διαπραγμάτευσης. Πτωτικά Εθνική και Alpha Bank, αντίσταση από την Πειραιώς. Στη ζώνη των 770 – 780 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αρχικά προς τις 770 μονάδες. Με περιορισμένες συναλλαγές/μέτριο τζίρο η διόρθωση σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί την κλίση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που από νωρίς διόρθωναν με πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Χαμηλότερα του χθεσινού ο τζίρος, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 6-7 συνεδριάσεων, με το 66% στις τράπεζες. Οι συναλλαγές εντάθηκαν σε κάποιο βαθμό όταν μετά τις 10.45 ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω και από τις 770 μονάδες, «βλέποντας» άμεσα τις 765 με... ορίζοντα έως τη στήριξη των 755-750 μονάδων. Αναφερόμαστε στα ενεργά βραχυπρόθεσμα σημεία στήριξης για τον Γ.Δ. με ορίζοντα το τέλος της σημερινής συνεδρίασης και στο ενδεχόμενο μη εξεύρεσης λύσης (μέσα στο Σ.Κ.) των πιο ισχυρών τεχνικών ορίων για την αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Ούτως ή άλλως οι τελευταίες συνεδριάσεις, ειδικότερα η σημερινή, απαιτούν συνεχή και ενδελεχή παρακολούθηση λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας και των συνεχών αλλαγών στη διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών. Μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση ο Θανάσης Σταυρόπουλος μέτρησε 13 μεταβολές προσήμου για τον Γ.Δ. παρά το γεγονός πως η διακύμανση περιορίστηκε σε σχετικά στενά όρια.

Ελάχιστα πάνω από την στήριξη των 230 μονάδων ο FT 25, καθώς ο ΔΤΡ υποχωρεί περισσότερο από 2,5% κλίνοντας προς τη σημαντική περιοχή των 580 μονάδων.

Ωστόσο, η μέχρι πριν από λίγο δραστηριότητα ήταν χαμηλή/μέτρια όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και σε αγορές όπως της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, δείγμα πως η πλειονότητα των επενδυτών (και παικτών) παραμένει επιφυλακτική και σε αναμονή.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως στη συνέχεια της συνεδρίασης θα αυξηθεί το ενδιαφέρον, η κινητικότητα σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προφανώς ανάλογα με τη ροή πληροφοριών/ειδήσεων αν και η όποια απόφαση θα ληφθεί με «κλειστές τις αγορές» και πριν από το άνοιγμα της Δευτέρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελληνική αντιπρόταση, λεπτομέρειες και στοιχεία της οποίας αναλύουν η Έλενα Λάσκαρη και η Ρούλα Σαλούρου, ωστόσο η απάντηση της άλλης πλευράς κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα δοθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει υποβάλλει μία αντιπρόταση προς τους δανειστές, οι οποίοι λογικά θα αντιπροτείνουν και θα πιέσουν για τις δικές τους βουλές.

«Ρηχή» η αγορά, ακόμη πιο «ρηχή» και λόγω συναλλαγών η συνεδρίαση, αρκούν μόλις λίγες εντολές αγορών για να απορροφηθεί η μέτρια προσφορά, να αναστραφεί η πτωτική τάση των μετοχών. Με σχετική ευκολία και συναλλαγές 2,4 εκατ. τεμαχίων, αξίας 900.000 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς από ζημίες (στο 0,368 ευρώ) ισορρόπησε στο 0,378 ευρώ.

Με επίσης λίγες συναλλαγές και χωρίς ουσιαστική αντίσταση το «γύρισμα» της Motor Oil από τα 8,20 στα 8,40 ευρώ με χαμηλό τζίρο.

Στις τράπεζες, πτωτικά η μετοχή της Εθνικής έως το 1,10 ευρώ, με σημείο αναφοράς τα χαμηλά των προηγούμενων συνεδριάσεων στο 1,07 ευρώ. Στη μετοχή της ΕΤΕ είχε γίνει η υψηλότερη αξία συναλλαγών (1,5 εκατ. ευρώ), η μόνη πάνω από το όριο του 1 εκατ. ευρώ. Σε Πειραιώς και Eurobank επίσης ικανοποιητικές συναλλαγές, όπως και στη μετοχή του ΟΠΑΠ που από τα χαμηλά ημέρας των 7,81 αντέδρασε έως τα 7,99 ευρώ.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως σημείο αναφοράς για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι το θέμα της νέας έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης (το 12%). Μέχρι τώρα το «χαράτσι» είναι πάνω στο τραπέζι με επιχειρηματίες, χρηματιστές και διαχειριστές να υπολογίζουν τα πιθανά βάρη από την επιβολή αυτού του μέτρου. Όμως φαίνεται πως υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτρο να διαφοροποιηθεί, οπότε πιθανόν να προκύψουν οφέλη (ή περισσότερα βάρη). Επιμέρους λεπτομέρειες, σημείωνε ο ίδιος παράγων, που βραχυπρόθεσμα μπορεί να κάνουν τη διαφορά, επηρεάζοντας όμως και την μεσοπρόθεσμη στρατηγική θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών.

Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ οι μέχρι τώρα συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 7,81 έως 8,10 ευρώ. Στα 8,10 ενεργοποιήθηκαν εντολές πωλήσεων με συνέπεια τη διολίσθηση χαμηλότερα των 7,95 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ υπερτερεί έναντι του ΟΤΕ (8,01-8,20 ευρώ) και της ΔΕΗ (4,30-4,40 ευρώ) με τις αναλογικά περισσότερες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FT 25 με αγοραστές έως τα 7,23 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, συνεχίζοντας στο βραχυπρόθεσμα ανοδικό σερί με συνολική απόδοση 11,90% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

(*) Λίγο μετά τις 11.10 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 6,2-6,3 εκατ. ευρώ με 13,6 εκατ. μετοχές. Στο 1/3 η σχέση ανοδικών/καθοδικές μετοχές, με μόλις 12 τίτλους να ενισχύονται και 201(!) αμετάβλητους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v