Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται οριακά ανοδικά. Κέρδη καταγράφουν οι τράπεζες, με την ΕΤΕ στο +6% και την Πειραιώς στο +4% να προηγούνται σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές.
Το ότι το "γύρισμα" χθες στις τράπεζες θα επιτυγχανόταν με αιχμή τον "πόλο της ΕΤΕ" το είχε δείξει η αγορά από την πρώτη αδύναμη προσπάθεια την Τρίτη, κυρίως όμως από την ατελέσφορη απόπειρα της Τετάρτης. Χτες όντως ευοδώθηκαν οι κινήσεις των ισχυρών χεριών και αφού προηγουμένως είχαν απορροφηθεί -πάντα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- περισσότερα από 2,8-3 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές πως ανακατατάξεις τέτοιας κλίμακας (σε αποτίμηση, σε χρόνο, σε ένταση) πραγματοποιούνται μόνον υπό έκτακτες συνθήκες (και η τραπεζική αργία/τα capital controls ήταν...) και κατά κανόνα/ιστορικά αποτελούν προπομπό άλλων επόμενων συστημικού χαρακτήρα αναδιανομών. Εκτίμησή μας, που θεωρούμε πως θα επιβεβαιωθεί σε όχι και πολύ μακρινό χρόνο... καθώς οι εξελίξεις "τρέχουν". Κατά γενική εκτίμηση η επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας, από την οποία θα εξαρτηθούν και οι όροι, τρόποι, έκταση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα σηματοδοτήσει και τις πολιτικές εξελίξεις, με τον κίνδυνο των εκλογών να επικρέμαται, σύμφωνα με την ίδια την κυβερνητική εκπρόσωπο.
Τρελά πράγματα, συζητούν για εκλογές την ίδια χρονιά, αφού έχει προηγηθεί εκλογική αναμέτρηση και στο... καπάκι δημοψήφισμα -αλλά αυτά είναι ζητήματα πολιτικής ψυχοπαθολογίας.
Να βρει έναν ρυθμό επιστροφής στην κανονικότητα, όσο αυτό είναι δυνατόν, κατέδειξε και στις τέσσερις συνεδριάσεις η ομολογουμένως ψύχραιμη συμπεριφορά των περισσότερων εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών, των blue chips αλλά και επιλεγμένων εταιριών από άλλες κατηγορίες. Το υγιές επιχειρείν, που αγωνιά και αγωνίζεται, έδωσε τα διαπιστευτήριά του και παίρνει... λίαν καλώς, αυτή είναι η ουσία του 4ημέρου. Και κοινή αίσθηση είναι πως κι αυτό θα αποτυπωθεί σε βάθος εύλογου χρόνου.
Το περίεργο είναι πως το... ρόδι στο Χ.Α. έσπασε την ώρα που οι ευρωαγορές διορθώνουν από τα τελευταία υψηλά δύο εβδομάδων και η Wall διορθώνει με τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones. Τεχνικά τα ξένα χρηματιστήρια έχουν διόρθωση, καθώς οι περισσότεροι σχηματισμοί παραπέμπουν σε καθοδική λύση, ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για το ελληνικό.
Βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α. υπάρχει το ενδεχόμενο συνέχισης της τεχνικής κίνησης, του λεγόμενου... ράλι ανακούφισης, σενάριο που ενισχύεται μετά την πειστική επιβεβαίωση των 184-185 μονάδων ως σημείου αναφοράς/στήριξης για τον FT 25.
Mε οδηγό και την τεχνική μέτρηση (στη συνέχεια θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο Τ.Α. του φίλου Antonis/The Trader's Diary*) θα λέγαμε πως το πρώτο μέρος μίας τεχνικής μορφής αντίδρασης (23,6%) δοκιμάστηκε χτες στο τοπικό υψηλό των 198,25 μονάδων, με πιθανό πέρας πέριξ του 50%, δηλαδή προς τις 214-215 μονάδες. Δεδομένου ότι έχει απαγορευτεί προσωρινά το short-selling, το σενάριο της αντίδρασης πάνω και από τις 214-215 μονάδες θα μπορούσε να έχει πολλές πιθανότητες.
Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από τη διόρθωση στις ξένες αγορές, κυρίως όμως από την επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας. Συμφωνία εντός χρόνου θέλουν Τσίπρας-Ολάντ, με την Αθήνα εύλογα να μη θέλει "πρόγραμμα-γέφυρα" και μεγάλο ερώτημα να παραμένει η στάση -μέχρι τέλους- των λογικών Σόιμπλε, όπως υπενθυμίστηκε χτες μέσω της Bild.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία και εάν η Αθήνα εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατόν τα πολλά κεφάλαια που θα της διατεθούν έναντι του Γ' Μνημονίου, τότε και το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί συγκριτικά καλύτερα.
Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλή μεταβλητότητα, σε πρωτοφανή επίπεδα, με ενδεικτική την υπενθύμιση του Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance, πως όποιος αγόραζε Alpha Bank στο άνοιγμα, το κλείσιμο θα τον έβρισκε με ένα συνολικό 55% (!). Δύσκολο να συνεχιστεί και σήμερα αυτή η μεταβλητότητα αλλά η προσπάθεια ανάδυσης των τραπεζών από τα διαδοχικά ιστορικά ελάχιστα έχει έντονα χαρακτηριστικά. Ζητούμενο θα ήταν, για τον Γ.Δ., ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 675 μονάδων σε πρώτη φάση και με τις 690 να απαιτούν αυξημένη προσοχή. Η χθεσινή αντίδραση υποστηρίχθηκε και από μετοχές όπως του ΟΤΕ, που μετά τα 7,70 έχει ως στόχο τα 8 ευρώ.
Κλειδί παραμένει, για σήμερα, το περιθώριο συνέχισης της τραπεζικής αντίδρασης, με την ΕΤΕ να έχει ως κύρια βραχυπρόθεσμη αντίσταση το 0,62-0,64 ευρώ και η Alpha Bank το 0,14-0,145 ευρώ.
Για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και τίτλους-σηματωρούς, η επαναφορά προς τα επίπεδα τιμών της 26ης Ιουνίου είναι εύλογη προτεραιότητα, τουλάχιστον όσο συνεχίζεται η απαγόρευση του short, κάτι που βοηθά να καλυφθούν και πολλές θέσεις "πώλησης"/short που οι παίκτες τους θέλουν να κλείσουν.
σ.σ. (*) θυμίζω τι μετρούσε από τις 12 Ιανουαρίου ο εξαιρετικός στην προσέγγισή του αναφερόμενος στο καταληκτικό προς τις 185 μονάδες, για τον FT 25.