Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική ρελάνς μετά το τριήμερο σφυροκόπημα

Τα ισχυρά κέρδη των ΕΤΕ και Eurobank «παρασύρουν» και τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha, που το πρωί είχαν μεγάλες απώλειες. Ανοδικά κινείται σχεδόν το σύνολο των blue chips. Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνονται οι συναλλαγές, ενώ πρωτοστατεί η Alpha Bank.

Για... ράλι ανακούφισης κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες καθώς η αντίδραση έχει ενισχυθεί με τον Γενικό Δείκτη προς τις 665 μονάδες, καταγράφοντας θετικό ποσοστό έως 3,12% νωρίτερα. Πρωταγωνιστής οι τράπεζες καθώς, ούτως ή άλλως, το μη τραπεζικό μέρος του FT 25 συνεχίζει στην κίνηση επαναφοράς προς τα επίπεδα της 26ης Ιουνίου αφού για αρκετά blue chips καταγράφονται ισχυρά κέρδη.

Προσεγγίζοντας την περιοχή των 200 μονάδων -με πρώτη κύρια βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 205 για τον δείκτη- ,ενθαρρυντικές ενδείξεις θεωρούνται η συγκριτική αύξηση συναλλαγών σε μετοχές-σηματωρούς, ενώ προβληματίζει η «αδυναμία» της Alpha Bank. Η τελευταία -κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΔΤΡ- "γύρισε" στο 0,112 ευρώ λίγο πριν τις 12:25 και αφότου είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 145 εκατ. τεμάχια, αξίας περίπου 12,5 εκατ. ευρώ. 

Με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στις τράπεζες (κυρίως στην Alpha Bank), η ΕΤΕ επιβεβαιώνει όσους εδώ και 1-2 συνεδριάσεις πόνταραν στο ενδεχόμενο να είναι η πρώτη που θα σηματοδοτούσε την αλλαγή τάσης. Πράγματι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν αρχικά την Τρίτη, κυρίως όμως χθες, έχουν συνέχεια σήμερα με πάνω από 9 εκατ. μετοχές/αξίας 4,8 εκατ. ευρώ.

Στο 0,143 ευρώ, αντιδρώντας η μετοχή της Πειραιώς, ήταν αυτή που ακολούθησε τις ΕΤΕ και Eurobank.

Νωρίτερα, ένδειξη της προσπάθειας αναστροφής είχε δοθεί και μέσω των warrants (ΕΤΕ τπ, ΠΕΙΡ τπ, ΑΛΦΑ τπ) αλλά και του μικρού discount στα Συμβόλαια της ΕΤΕ, που εν συνεχεία "γύρισε" σε μικρό premium για τον ίδιο τίτλο, ακολουθώντας τη διακύμανση της μετοχής στην υποκείμενη αγορά. 

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αντίδραση συνιστά ένα τυπικό/σύνηθες... ράλι ανακούφισης αλλά και ένα ποντάρισμα με ορίζοντα προς την 20ή Αυγούστου και την προοπτική επίτευξης (ή όχι) οριστικής συμφωνίας. Οντως, όπως συμπλήρωναν οι ίδιοι παράγοντες, το Χ.Α. βραχυπρόθεσμα θα επηρεαστεί είτε από το ένα είτε από το άλλο ενδεχόμενο.

Εύλογη η προσπάθεια και προσδοκία της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη, ενδεχόμενο που κατά γενική εκτίμηση θα λειτουργούσε υποστηρικτικά του ανοδικού σεναρίου. Ωστόσο το σημερινό δημοσίευμα της Bild, οι επιφυλάξεις συγκεκριμένων γερμανικών συμφερόντων και της πλευράς Σόιμπλε για ένα νέο "πρόγραμμα-γέφυρα" θα πρέπει να μας... πονηρεύει αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα οδηγήσουν προς το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο, με ανάλογα αποτελέσματα/συνέπειες (και) για το χρηματιστήριο, ειδικότερα τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα ορισμένοι παράγοντες σχετίζουν το όποιο ενδεχόμενο και με τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν είναι λίγα τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που συντηρούν τα σενάρια περί άλλης μίας προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Περιοριζόμαστε στα του... ράλι ανακούφισης, εστιάζοντας στον FT 25 καθώς το ενδεχόμενο υπέρβασης των 205 μονάδων παρουσιάζει και τεχνικά ενδιαφέρον. Εως τις 196,98 μονάδες νωρίτερα ο δείκτης, με την υπεραπόδοση του ΔΤΡ και το ανοδικό (ξανα)γύρισμα της δεικτοβαρούς CC/hbc προς τα 20,70 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 12:40 μόνο μία μετοχή του 25άρη (ΜΕΤΚΑ) υποχωρούσε οριακά. Εως 22,25% η ΕΤΕ, έως 13,46% η Eurobank, ισχυρή αντίδραση για ΟΤΕ με αρωγό και τα αποτελέσματα 6μηνου, πειστική κίνηση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ικανοποιητική συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση των Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, FF Group.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής προσμετρούσε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις: 

- το "γύρισμα" της ΕΤΕ προς το 0,55 ευρώ,
- την απορρόφηση της υπερβάλλουσας προσφοράς στην Alpha Bank,
- την ανταπόκριση της αγοράς στα αποτελέσματα του ΟΤΕ,
- στην επαρκή κίνηση blue chips, καθώς ενισχύει την εκτίμηση πως "ισχυρά χέρια" (κυρίως από το εξωτερικό) υποστηρίζουν τις επιλογές τους. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Μυτιληναίου/Fairfax, ΓΕΚ/Τέρνα/York Capital, αλλά και άλλων εισηγμένων από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά θα επαναλάβουμε πως κλειδί παραμένει το ενδεχόμενο υπέρβασης (ή όχι) των 205 μονάδων για τον FT2 5, με σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών και σε άλλους τίτλους πέραν των γνωστών 4-6 εισηγμένων.

O FT 25 ΣΤΙΣ 15:40

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v