Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για να σπάσει το πτωτικό σερί

Η ανοδική κίνηση από τις μετοχές της ΕΤΕ και της Eurobank συμβάλλει στη θετική πορεία του Γενικού Δείκτη μετά το τριήμερο σφυροκόπημα. Μάχη στην Alpha Bank, που ξεκίνησε από το limit down και «ξεκόλλησε» με μεγάλο τζίρο. Κέρδη για τα περισσότερα blue chips.

Θα σπάσει σήμερα το πτωτικό 3Χ3; Οπως φαίνεται από τις προσπάθειες που καταβάλλονται στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, η απάντηση είναι περισσότερο καταφατική απ' ό,τι χθες ή την Τρίτη. Με την προϋπόθεση πως οι 230-235 μονάδες του ΔΤΡ θα αποδειχθούν -έστω και πρόσκαιρα- σημείο στήριξης και περιοχή αναφοράς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τη σημερινή και επιβεβαιώνοντας στην αυριανή και τελευταία μίας συγκλονιστικής εβδομάδας.

Θυμίζοντας πως ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου είχε κλείσει στις 797,52, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την επαναλειτουργία τις 668,06 με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 615,08 μονάδες, ζητούμενο θεωρείται το οποιοδήποτε "κλείσιμο" της αγοράς πάνω από το "χαμηλό" της Δευτέρας 3 Αυγούστου.

Το ιδανικό για τον Γ.Δ. θα ήταν ένα "κλείσιμο" αύριο Παρασκευή υψηλότερα των 668,06 μονάδων (της Δευτέρας), ώστε να μας δώσει έναν μικρό αέρα από τα τελευταία χαμηλά και με την προϋπόθεση πως δεν θα έχει διορθώσει σε νέο ιστορικό ελάχιστο ο Δείκτης Τραπεζών.

Από τις 219,79 μονάδες ξεκίνησε ο ΔΤΡ, με εντολές αγοράς σε ΕΤΕ (από το 0,475 ευρώ) και Eurobank (από το 0,055 ευρώ) και πώλησης σε Alpha Bank (από το 0,079 ευρώ) και Πειραιώς (από το 0,113 ευρώ), για να κυμανθεί ο κλαδικός δείκτης μέχρι τα όρια των 240 μονάδων. Περιοχή που για σήμερα-αύριο εκτιμάται ως σημείο αντίστασης, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση (προκειμένου να επιβεβαιωθεί το σενάριο της αντίδρασης...) να επιβεβαιωθεί.

Με το 91% (!) της αξίας των συναλλαγών να έχει αλλάξει χέρια στις τραπεζικές μετοχές στα πρώτα 20', είναι προφανής η επικέντρωση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των παικτών. Να "γυρίσει" ο τραπεζικός κλάδος ήταν το καταρχήν ζητούμενο, με τον ΔΤΡ που μετρά σωρευτικές απώλειες 65% να χρειάζεται υπέρβαση των 240-250 μονάδων.

Σε αντίθεση με χθες, προς ώρας, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στη μετοχή της Alpha Bank (έφτασε έως και το 50% του συνολικού τζίρου στην αρχή της συνεδρίασης), καθώς έχουν ενεργοποιηθεί ισχυρές εντολές αγοράς/υποστήριξης, ενώ ακολουθούν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Προσπάθεια αντίδρασης, εξαιρετικά χαμηλού κόστους όμως, και στα 3 warrants των ΑΛΦΑτπ, ΕΤΕτπ και ΠΕΙΡτπ, ενώ για πρώτη φορά -μετά την επαναλειτουργία- σημειώνεται άξια προσοχής κινητικότητα στα Παράγωγα. Για το ΧΠΑ θα αναφερθούμε σε επόμενο σχόλιό μας, όταν διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα, καθώς στο χθεσινό σχόλιό μας (για το ΧΠΑ) γινόταν σαφής αναφορά για τα μικρά discount (δυσανάλογα σε σχέση με τη διψήφια διόρθωση των αντίστοιχων μετοχών στην υποκείμενη).

Ωστόσο για τις τράπεζες και τον ΔΤΡ, κλειδί παραμένει η ΕΤΕ με σημείο αναφοράς το 0,45-0,50 ευρώ, συνεκτιμώντας πως το ADR της ΕΤΕ σημείωσε νέα πτώση χθες στο NYSE (0,728 δολάριο με 11,22%). Πράγματι, όπως τις προηγούμενες δύο ημέρες, το επίκεντρο είναι στραμμένο στην Εθνική, καθώς στον "πόλο ΕΤΕ" αναφέραμε πως δινόταν "μάχη" για να "γυρίσει" ο κλάδος. Πάνω από το 0,505 ευρώ προ ολίγου η μετοχή με 10,5% και συναλλαγές 3,3 εκατ. τεμαχίων (στις 10:55), αποτελώντας μία καταρχήν ενθαρρυντική ένδειξη για τη δύσκολη συνέχεια.

Μετά τα πρώτα 25 λεπτά ανοδικά κινούνταν οι 21 από τις 25 μετοχές του FT 25, καθώς υποχωρούσαν Πειραιώς, Alpha Bank και CC HBC (μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση/στήριξη) και την Grivalia που παρέμενε αμετάβλητη στα 7,90 ευρώ.

Στο μη τραπεζικό μέρος του FT 25, που ούτως ή άλλως έχει διαφοροποιηθεί αρκετά πειστικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η συνέχιση της κίνησης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, οι νέες εντολές στη ΔΕΗ και η επάνοδος του ΟΤΕ προς τα 7,35 ευρώ προσμετρώνται ενθαρρυντικά.

Ειδικότερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζονται οι αγορές έως τα 6,99 ευρώ -με ζητούμενη την πειστική επαναφορά προς τα 7,10 ευρώ-, στη ΔΕΗ οι κινήσεις διατηρούνται στο εύρος των 4-4,18, με τα 4,20 ευρώ πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Στον ΟΤΕ αγορές γίνονται έως τα 7,39 ευρώ, με... ορατό πλέον τον στόχο των 7,50 ευρώ.

Ικανοποιητική η μέχρι τώρα αντίδραση των ομίλων-σηματωρών όπως θεωρούνται οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και Τιτάν, Lamda Development, όπου οι αγοραστές έχουν και σήμερα τον πρώτο λόγο. Στην πλειονότητα αυτών των μετοχών γίνεται προσπάθεια να μαζευτούν οι σωρευτικές απώλειες (σε εβδομαδιαία μέτρηση) καθώς ο Μυτιληναίος στα 5,38 ευρώ μετρά αρνητικό ποσοστό 7,38%, η Motor Oil μειώνει τις απώλειες στο 1,65%, η ΤΕΝΕΡΓ στο 5,05% κ.ο.κ. Η Lamda Development μετά και την αρχική αντίδραση της μετοχής έως τα 4,22 ευρώ επιστρέφει σε θετικό πρόσημο με 3,22% (η αναφορά μας πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση...).

Στην πρώτη 4άδα από την πλευρά της αξίας συναλλαγών βρίσκονται Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, ενώ ακολουθούν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, FF Group, Τράπεζα Κύπρου, Motor Oil, ΕΛΤΕΧ-Άνεμος αλλά και τα warrants των Alpha και Πειραιώς.

Λίγο μετά τις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 150 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 15,8 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό στις τράπεζες να παραμένει υψηλό στο 85%, με τα 8,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Βank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v