Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιμένει ανοδικά και ανοίγει τη… βεντάλια

Με οροφή τις 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 203 μονάδες για τον FT 25 συνεχίζεται η συνεδρίαση. Σταδιακά έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται εντολές κατοχύρωσης θέσεων. «Κλειδί» η ΕΤΕ για τις τράπεζες και η Coca Cola για τον FT 25. Στις 680 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, καθώς αρχικά η αγορά κινήθηκε με αιχμή τις τράπεζες, τη συνέχιση της αντίδρασης που ξεκίνησε από τα ιστορικά ελάχιστα των 219,79 μονάδων, για να περάσει στη συνέχεια (μετά τις 12:30) σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips με διαμορφωμένη ανοδική φορά ήδη από τα χαμηλά της συνεδρίασης της Τρίτης.

Οι συναλλαγές σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο των τεσσάρων συνεδριάσεων (Δευτέρα 3/8-Πέμπτη 6/8), με το 55% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ένδειξη πως παραμένει σε ικανοποιητικά μεγέθη η κίνηση και στις μετοχές-σηματωρούς και στα blue chips.

Στο εύρος των 280,24-295,23 μονάδων η διακύμανση του ΔΤΡ, με αποτέλεσμα την κίνηση του FT 25 στην περιοχή των 197,39-202,68 μονάδων, που προς ώρας δεν δείχνει να ξεπερνά τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 205 μονάδων. Κάτι που είχε τεθεί εξ αρχής ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της αντίδρασης προς τις 205 με στόχο τις 214/215 μονάδες.

Οπως εκτιμά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η βραχυπρόθεσμη τάση σχετίζεται με:

- Την αβεβαιότητα για την επίτευξη (ή όχι) της συμφωνίας μέσα στα αυστηρά περιορισμένα χρονικά περιθώρια, με τον γερμανικό παράγοντα να ανεβάζει από χτες τους τόνους, θυμίζοντας τη θέση του για "πρόγραμμα-γέφυρα",

- Τη δυσκολία εισόδου νέων κεφαλαίων στην αγορά, καθώς ουσιαστικά από την αρχή της εβδομάδας διακινείται λίγο έως πολύ το ίδιο χρήμα,

- Την αδυναμία προσέλκυσης έστω «κερδοσκοπικών funds» που θα υποστήριζαν μια προσπάθεια μόχλευσης όπως αυτή επιχειρείται εδώ και 2-3 ημέρες με άξονα κεφάλαια κυρίως του λονδρέζικου City,

- Την πολιτική ρευστότητα, καθώς ακόμη και σήμερα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονταν στο ενδεχόμενο και νέων πρόωρων εκλογών και τέλος,

- Την αρνητική κλίση που έχουν λάβει από προχθές τα ξένα χρηματιστήρια.

Συναλλακτικά στη μετοχή της Εθνικής έχει διακινηθεί το μεγαλύτερο μέρος, με πάνω από 11,8 εκατ. ευρώ, ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank.

Από τις τραπεζικές, η Εθνική στο εύρος των 0,59-0,637 ευρώ με μάλλον δύσκολη την υπέρβαση του 0,65 ευρώ. Με απώλειες και λίγα κομμάτια χαμηλότερα το ΕΤΕτπ, που όπως και τα ΑΛΦΑτπ, ΠΕΙΡτπ διαμορφώνονται σε απόλυτη τιμή χαμηλότερη του 0,10 ευρώ. Ούτως ή άλλως, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον τα warrants πλην εξαιρέσεων, που περιορίζονται στην αλλαγή θέσεων (λ.χ. από ΕΤΕτπ σε ΑΛΦΑτπ).

Ανοδικά ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με μικρές απώλειες ο ΟΤΕ, με αυξημένες συναλλαγές και πακέτα ΤΙΤΑΝ, Jumbo, EXAE, Motor Oil, FF Group. Το γεγονός πως σημαντικό μέρος των συναλλαγών (περίπου 40%) έχει πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων, κυρίως δύο τινά μπορεί να σημαίνει:

- Αλλαγή θεματοφυλακών/θέσεων στα "τοπικά υψηλά" καθώς οι βραχυπρόθεσμοι επιφυλάσσονται για διόρθωση,

- Κινήσεις διασφάλισης θέσεων καθώς προεξοφλείται η επίτευξη συμφωνίας με πιθανή μία ισχυρότερη ανοδική αντίδραση, που θα έφερνε τον FT 25 πάνω από τις 214/215 μονάδες (*).

Το γεγονός ότι οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε τιμές λίγο χαμηλότερες από αυτές της υποκείμενης αγοράς (με discount) δεν μας διαφωτίζει περισσότερο μέχρι τώρα. Θα χρειαστεί στη συνέχεια να φανεί εάν ο FT 25 μπορεί να προσεγγίσει τις 205 μονάδες.

Στα 7,21-7,48 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με εντολές που φτάνουν μέχρι και τα 7,50 ευρώ. Στα 4,15-4,44 ευρώ η ΔΕΗ, με τη μετοχή να αλλάζει τάση εάν υπερβεί τα 4,45 ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ η όποια προσφορά απορροφάται χωρίς προβλήματα από τα 7,60 ευρώ. Το ιδανικό στην περίπτωση του ΟΤΕ θα ήταν η επαναφορά προς τα 7,82 ευρώ υψηλή τιμή, που σημειώθηκε περίπου στις 13:05.

Ισχυρή τάση για ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που νωρίτερα υποστηρίχθηκε και από πακέτα, ενώ αντιστάσεις διαμορφώνονται στα 4,50 ευρώ για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και το 1,55 ευρώ για τη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας. Με προσυμφωνημένες συναλλαγές υψηλότερα οι ΤΙΤΑΝ, FF Group, έως τα 21 και 22,30 ευρώ αντίστοιχα.

Πρακτικά οι κινήσεις των ισχυρών χεριών σε ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ και FF Group ενισχύουν την εκτίμηση πως ισχυρά χέρια βλέπουν την αγορά υψηλότερα. Ωστόσο η ρευστότητα της κατάστασης στα περισσότερα μέτωπα δεν επιτρέπει μεγαλύτερη έκθεση σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον μέχρι την επόμενη Παρασκευή, καταρχήν.

Πάντως η μετοχή που κάνει για ακόμη μία συνεδρίαση τη διαφορά είναι της Coca Cola/hbc, καθώς με ισχυρές εντολές αγοράς ενισχύεται σε "νέο υψηλό 52 εβδομάδων"(!) εν μέσω του γενικότερου κλίματος. Στα υψηλά 52 εβδομάδων, που αντιστοιχεί στις τιμές της 18ης Μαΐου και λίγο υψηλότερα των αρχών Ιανουαρίου, η CC/hbc "βλέπει" πλέον προς τις κορυφές των 23,7-23,8 μονάδων (στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013).

Ακριβώς αυτή η επιστροφή της Coca Cola/hbc προς τις κορυφές της 17-18/9/2013 δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως συντηρεί το ΧΑ στα υψηλά ημέρας και ζωντανό το ενδιαφέρον για μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

(*) χρήσιμα, θεωρώ, όσα έχουμε "ανεβάσει" εδώ και λίγη ώρα στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v