Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στο Hilton!

Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, με πρωταγωνιστή τις τράπεζες και υψηλές τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Από ποια βάση ξεκινούν βασικοί δείκτες και μετοχές. Υπό το βάρος των εξελίξεων στα κόκκινα δάνεια, τα στοιχήματα στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στο Hilton!

Πρόσω ολοταχώς για τη συμφωνία, θεσμοί και ελληνική πλευρά επανέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με σκοπό την εντός των ασφυκτικών χρονικών (και όχι μόνο) πλαισίων επίτευξη οριστικής σύγκλισης. Το γεγονός αποτιμάται στο ταμπλό, με τις τράπεζες να ξεκινούν τη διαπραγμάτευση με ισχυρή άνοδο και κέρδη μεταξύ 5% έως 11%.

Στην D-Day για τη συμφωνία με τους θεσμούς κάνει λόγο το σχετικό θέμα του Euro2day.gr, εστιάζοντας στα ανοιχτά μέτωπα σε ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά και κόκκινα δάνεια.

Στο ΧΑ συνεχίζεται η προσπάθεια εξισορρόπησης μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με την επαναλειτουργία της αγοράς, μετά από μία έντονη εβδομάδα, με έναν κύκλο 5 συνεδριάσεων που από αρκετούς χαρακτηρίστηκε... διαβολοβδομάδα. Στις 676,33 μονάδες "έκλεισε" ο Γενικός Δείκτης, με βαρίδι τον τραπεζικό (στις 276,09 μον.) και τον FT 25 στις 201,69 μονάδες να αποκλίνει από τον ΔΤΡ λόγω της σημαντικής διαφοροποίησης της πλειονότητας των blue chips και τίτλων-σηματωρών κυρίως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να "μετρά" τα περιθώρια αντίδρασης και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σημειώνοντας πως με εξαίρεση το κακό άνοιγμα της Δευτέρας 3/8, μπόρεσαν να ισορροπήσουν σε επίπεδα 5%-10% χαμηλότερα του κλεισίματος της 26ης Ιουνίου.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά λειτουργεί προεξοφλητικά και υπάρχουν ήδη ξεχωριστές περιπτώσεις τίτλων που οι τιμές τους ξεπερνούν ήδη τα προηγούμενα μεγέθη τους στο ταμπλό του Χ.Α.

Το σημαντικό είναι ότι, με την αγορά ανοικτή και τους ξένους επενδυτές να μπορούν να επιχειρούν απρόσκοπτα, απομακρύνεται ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως «stand alone» αγορά.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως εάν οριστικοποιηθεί ότι απομακρύνθηκε αυτός ο κίνδυνος και σήμερα-αύριο οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται μη ενεργά -ακόμη- χαρτοφυλάκια να κινηθούν ως αγοραστές στο ΧΑ. Θεωρούν καθοριστική την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζουν ότι εάν αύριο το πρωί (πριν το άνοιγμα της αγοράς) έχει υπάρξει συμφωνία τότε θα μπορούσε να συντηρηθεί η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Τετάρτης-Πέμπτης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την πλειονότητα των μετοχών του FT25 να ακολουθούν.

Συνεπώς, παρακολουθώντας από πολύ κοντά στις συζητήσεις των δύο πλευρών, με την αγορά να προεξοφλεί πως θα τραβήξουν μέχρι αργά σήμερα το βράδυ (ενδεχομένως ξημερώματα της Τρίτης), θα πρέπει να αναμένονται προσεκτικές κινήσεις των ενεργών παικτών με βάση τις χαμηλές τιμές της Παρασκευής.

Θυμίζουμε πως η μετοχή της Εθνικής ξεκινά από το 0,587, της Πειραιώς από το 0,144, της Alpha Bank από το 0,122 και της Eurobank από το 0,056 του ευρώ, με σηματωρό την ΕΤΕ και κρίσιμη την προοπτική υπέρβασης των 0,64-0,65 ευρώ. Επίσης στα 7,45 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,30 του ΟΠΑΠ και στα 4,40 ευρώ της ΔΕΗ, ενώ στα 21 ευρώ διαμορφώνεται ο τίτλος του ΤΙΤΑΝα, του Μυτιληναίου στα 5,40, της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ στο 1,59, της Motor Oil στα 8,57, των Ελληνικών Πετρελαίων στα 4,33 ευρώ κ.ά.

Από την τεχνική πλευρά, σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, και αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση, η πλησιέστερη αντίσταση δεν είναι άλλη από εκείνη του συστήματος που σήμερα διέρχεται από τις 716 μον. Λίγο υψηλότερα, από τις 744 μον., διέρχεται ο εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών. Η υπέρβασή τους αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της τάσης και τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας.

Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο δείκτης -παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες- κατάφερε στο τέλος της εβδομάδας να κλείσει υψηλότερα των 666 μονάδων. Εξάλλου και στο ημερήσιο, το επίμαχο κρίσιμο επίπεδο ανακαταλήφθηκε πριν από την εκπνοή του φίλτρου χρόνου των 3 συνεδριάσεων.

Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αλλάξουν δραματικά, θεωρείται ως πολύ δύσκολη η υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα του τοπικού βυθού της 5/6/12, δηλ. των 471 μον.

Από την άλλη πάλι, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι για τα περιθώρια ανόδου από τα πρόσφατα χαμηλά. Μέχρι και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, περιορίζονται σε 100-200 μον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v