Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζικό κρεσέντο ξεκινά η συνεδρίαση

Ανοδικό ξεκίνημα με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές. Τη διαφαινόμενη συμφωνία αλλά και το πακέτο των μέτρων και τις συνακόλουθες πολιτικές εξελίξεις καλείται να αποτιμήσει η αγορά. Ερώτημα η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Σε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων το ΧΑ, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν λάβει από χθες μέρος θέσεων προεξόφλησης μίας πιθανής συνέχισης της αντίδρασης έως την περιοχή των 720 μονάδων. Η μέρα ξεκίνησε με το δεξί και τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές να ανεβαίνουν κατά 7% με τις πρώτες πράξεις.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε πώς «κλείδωσε» η συμφωνία με τους δανειστές, εξέλιξη που μετράται ήδη από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μέχρι την ευρω-περιφέρεια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, με αιχμή τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη στις 299,08 μονάδες, η αγορά διαμορφώθηκε υψηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 690 και τον FT 25 πέριξ των 205 μονάδων.

Από τη στιγμή που αίρεται μία σημαντική εκκρεμότητα (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά, πιθανότατα οι αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων να επιχειρήσουν να ρευστοποιήσουν κεκτημένες θέσεις τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Πρακτικά αυτό για τον ΓΔ σημαίνει πως σε ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των 690, ενισχύεται η προοπτική επαναφοράς προς τα επίπεδα των 720 μονάδων.

Τα ήξεις αφήξεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι όποιες επιφυλάξεις για την επίτευξη (ή μη) της συμφωνίας επηρέασαν ανάλογα την αγορά, καθώς ορισμένοι είτε μείωσαν θέσεις, είτε δεν μπήκαν στο παιχνίδι. Πρακτικά σε ακόμη έναν κύκλο, βραχύβιο και αυξημένου ρίσκου, με κυριότερο μέλημα την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων. Μένει να φανεί σήμερα, εάν υπάρχει δυναμική και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν οι τελευταίες εξελίξεις να ενεργοποιήσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτών των επενδυτών και εάν ναι, σε ποιές μετοχές θα κινηθούν. Ωστόσο, τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά δευτερευόντως στις αμέσως προηγούμενες, αρκετοί ήταν αυτοί που έλαβαν θέσεις προεξόφλησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εβδομαδιαία τάση.

Τεχνικά η διαμόρφωση του ΓΔ οριακά χαμηλότερα των 691 μονάδων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, με την προϋπόθεση πως θα έχει συνέχεια η κίνηση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που αντιδρούν σταθερά από τα τελευταία ιστορικά ελάχιστα.

Στην περίπτωση που από την αρχή της συνεδρίασης επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των 690 μονάδων, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί η τάση προς τις 695 και 700 μονάδες, ενώ στο δεύτερο επίπεδο θα πρέπει η αξία των συναλλαγών να είναι εμφανώς μεγαλύτερη της χθεσινής την αντίστοιχη ώρα.

Θα εστιάσουμε στη δεικτοβαρή μετοχή της CC HBC, και λόγω της αυξημένης στάθμισης στη διαμόρφωση του δείκτη και με αφορμή την άριστη τεχνική εικόνα. Με στήριξη τα 21 ευρώ πιθανότατα θα συσσωρεύσει μέχρι τα 22 ευρώ, μακροχρόνιο σημείο αντίστασης που εάν διασπαστεί ανοδικά οδηγεί τη μετοχή ακόμη ψηλότερα. Και την αποτίμηση/στάθμιση του ομίλου βαρύτερη.

Εάν σήμερα-αύριο δοκιμαστούν και πάλι ανοδικά τα 22 ευρώ και διασπαστούν, τότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να ενισχυθούν οι βασικοί δείκτες. Στην περίπτωση,που υπερβεί ανοδικά, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε σε άλλες μετοχές του 25άρη, με διαμορφωμένη ήδη τη φορά προς υψηλότερες τιμές.

Στη λογική της αντίδρασης -μίας κυρίως τεχνικής μορφής αντίδραση- μετά τις συντριπτικές απώλειες θεωρείται η μέχρι τώρα κίνηση του ΔΤΡ, που όμως πάνω από τις 320 μονάδες αρχίζει να γίνεται και πάλι πιο επιθετικός.

Στο 0,605 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που θα πρέπει άμεσα να αντιδράσει προς το 0,70 ευρώ, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Από την ΕΤΕ θα εξαρτηθεί εάν ο ΔΤΡ θα κάνει την κίνηση που χρωστάει. Με αγοραστές σε ΟΤΕ (7,66 ευρώ), ΟΠΑΠ (7,86 ευρώ) και ΔΕΗ στα 4,65 ευρώ. Σύντομη μέτρηση για τη μετοχή της Επιχείρησης ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Στα 2,83 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στο 1,54 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4,39 τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 8,55 ευρώ η μετοχή της Motor Oil κ.ά.

Προς ώρας η αγορά, που προεξοφλούσε τη συμφωνία, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μερική κατοχύρωση θέσεων λίγο υψηλότερα, με ορίζοντα προς τις 720 μονάδες. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα την αγορά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v