Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διψήφια κέρδη για Eurobank, Πειραιώς, Alpha

Ανοδος για το χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο στο +8,3%. Κέρδη υψηλότερα του 3% για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Viohalco. «Βαρίδι» για το Γενικό Δείκτη η Coca Cola, που υποχώρησε 4,7%. Χαμηλός ο τζίρος συναλλαγών.

Κέρδη με «λειψυδρία» συναλλαγών, σε μία χαμηλού κόστους προσπάθεια προεξόφλησης της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ δανειστών- Αθηνών.

Στις 690,24 μονάδες με 2,06% ο Γενικός Δείκτης, στις 204,87 (με 1,58%) ο FT25, με αιχμή τις τράπεζες (στις 297,25 με 7,66%) αλλά τροχοπέδη τα Ποτά- Διατροφή (λόγω Coca Cola hbc). Στα 45,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Με το βλέμμα των βραχυπρόθεσμων παικτών στραμμένο στην συνάντηση του Hilton, η σημερινή συνεδρίαση δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα από τις προσδοκίες των επενδυτών. Οι εξελίξεις στην διάρκεια της συνεδρίασης, η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων αλλά και επί μέρους κινήσεις ισχυρών χεριών έφεραν το ΧΑ προς τα υψηλά ημέρας. Σε μία συνεδρίαση αρκετά τεχνική, με δύο πρόσωπα και επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων μετά την αρχική ανοδική αντίδραση, με συναλλαγές που θεωρούνται μάλλον μέτριες. Πλην όμως στοχευμένες σε δεικτοβαρείς τίτλους, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και βαρόμετρο τη μετοχή της Coca Cola/hbc.

Στην περιοχή των 295-300 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, οδήγησε από την αρχή της συνεδρίασης την αγορά, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων των ισχυρών χεριών. Κοινή εκτίμηση, πως ο κλάδος κλειδί, ο τραπεζικός, είναι αυτός που επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από την υπογραφή της συμφωνίας ή ένα πρόγραμμα- γέφυρα, με την ευκταία λύση για την Αθήνα να είναι αυτή που "ξεκλειδώνει" ταχύτερα σημαντικά κεφάλαια για την υποστήριξη και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το γεγονός, πως ο ΔΤΡ κινήθηκε σταθερά σε θετικό έδαφος, ανεβάζοντας μάλιστα στροφές προς το κλείσιμο, θεωρήθηκε καταλυτικό για την εν γένει στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Το μεγαλύτερο μέρος άλλωστε του τζίρου, σχεδόν το 58% άλλαξε χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρήθηκε και στα warrants με της Πειραιώς να πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών.

Σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης ο FT25, αλλά με το κρίσιμο σημείο των 209 μονάδων να μην επιβεβαιώνεται σε κλείσιμο. Ωστόσο στα "χαμηλά" της ημέρας, κυρίως στο διάστημα που είχαν ενεργοποιηθεί ρευστοποιήσεις (κυρίως λόγω του σημαντικά αρνητικού ανοίγματος της Coca Coa/hbc) κράτησαν οι 200/202 μονάδες επίπεδο που στη συνέχεια λειτούργησε σαν ενδοσυνεδριακή στήριξη και σημείο αναφοράς για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Πράγματι σταδιακά μετά τις 11.15-11.25 και αφού διαμορφώθηκαν τα χαμηλά ημέρας ο δείκτης δεν πιέστηκε ξανά, καθώς εντολές αγοράς τροφοδοτούσαν την ανοδική αντίδραση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση κύλησε χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, κάτι που αποτυπώθηκε στην ευρύτερα καλή εικόνα των επί μέρους κλαδικών δεικτών. Ενδεικτικό το ότι από τους συνολικά 31 επί μέρους και κλαδικούς δείκτες στο μείον διαμορφώθηκαν μόνον 5 και αυτοί δευτερεύοντες. Αντιθέτως μεγάλη, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκαν όπως οι βασικοί κλαδικοί με προεξάρχοντα τον τραπεζικό.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε, πως δεδομένης της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης θα επιχειρείτο μία προσπάθεια επανάκτησης των 700 μονάδων, προσπάθεια που σε σημαντικό ποσοστό επιτεύχθηκε. Πλέον, και με την προϋπόθεση, πως η συνέχεια δεν θα επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις για τη αγορά ο ΓΔ θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο των 720 μονάδων, όπως είχαμε σημειώσει νωρίτερα και στον Εκηβόλο στη μέτρηση μας για τους δείκτες.

Η προσπάθεια της κυβερνητικής εκπροσώπου να βάλει ένα φρένο στην ακατάσχετη εκλογολογία προφανώς και δεν πείθει την πλειονότητα των παικτών, της αγοράς ωστόσο είναι μία κατ΄ αρχήν προσπάθεια προς την κατεύθυνση που πολλοί θέλουν. Ένα από τα τελευταία πράγματα που θα ήθελε η οικονομία θα ήταν ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση (μέσα στο 2015) καθώς το μείζον είναι η εφαρμογή των μέτρων του ίσως πιο σκληρού από τα τρία δανειακού πακέτου/Μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση για τους βραχυπρόθεσμους το ζητούμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας, η εκταμίευση του πρώτου μέρους από την αρχική δόση (των 82+ που θα δοθούν συνδυαστικά στην χώρα) με τις τράπεζες να θεωρούνται από τους άμεσους αποδέκτες.

Με σημαντικά κέρδη Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς με την πρώτη να πιάνει τον στόχο των 0,63 ευρώ ενισχύοντας το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης για πάνω από τα 0,70 ευρώ. Για την Alpha Bank η επιβεβαίωση της στήριξης στα 0,120-0,123 ευρώ- υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να ενεργοποιήσει νέες εντολές προς τα 0,15 ευρώ και με την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει το κλίμα αύριο-μεθαύριο.

Να συνεκτιμηθεί πως ειδικά ο τραπεζικός κλάδος υποβοηθείται από την συνεχιζόμενη απαγόρευση του short selling, με τα Συμβόλαια και επί των 4 μετοχών να κλείνουν σε τιμές υψηλότερες από την υποκείμενη αγορά.

Η μετοχή βαρόμετρο του ΧΑ, και λόγω ειδικού βάρους, της Coca Cola σήμερα λειτούργησε σαν επιβραδυντής, καθώς με λιγοστές πράξεις υποχώρησε έως τα 21 ευρώ μετρώντας απώλειες πάνω από 4,50%. Στα 21,60 ευρώ είναι η πρώτη αντίσταση για τον τίτλο, που σήμερα κρατήθηκε εφεδρεία για τη συνέχεια. Σε αντίθεση με την Παρασκευή, που η υπεραπόδωση και το νέο υψηλό στα 22 ευρώ είχαν στηρίξει τον δείκτη. Ειδκότερα για τη μετοχή της CC/hbc ανέβηκαν στοιχεία στον Εκηβόλο.

Σε FF Group, ΓΕΚ/Τέρνα και ΤΙΤΑΝ υπερίσχυσαν οι πωλητές αλλά με τις μετοχές να μην χάνουν τις βάσεις τους.

Τα 20,85-20,90 ευρώ θεωρούνται μία σημαντική τιμή για τον ΤΙΤΑΝα, όπως τα 1,60-1,65 ευρώ για τη ΓΕΚ/Τέρνα.

Με σημαντικά ή μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, με την ενέργεια στο προσκήνιο και τη ΔΕΗ να επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν πως και λόγω απαιτήσεων των δανειστών θα ξανά βρεθεί στο προσκήνιο Από τον ευρύτερο κλάδο χρήζουν προσοχής Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΕΤΚΑ.

Σημαντικές τοποθετήσεις στις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως αποτελούν σταθερές επενδυτικές επιλογές κυρίως ξένων (αλλά και εγχώριων επενδυτών) με τους πρώτους να είναι οι πιο ενεργοί αγοραστές στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, στα χαμηλότατα των 3 και 4 Αυγούστου.

Η αξία των συναλλαγών, όπως προαναφέρθηκε σε πολύ μέτρια επίπεδα, καθώς παρέμεινε χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v