Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες οδηγούν την άνοδο

Παραμένει το θετικό κλίμα στο ΧΑ, στον απόηχο της διαπραγμάτευσης-θρίλερ. Στο +10% η Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη υψηλότερα του 6% για Εθνική, Alpha, Eurobank. Στήριξη και από ΟΤΕ, Coca Cola. Απώλειες για Τιτάνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Με... θερινές συναλλαγές συντηρείται η αντίδραση στο ΧΑ, με χαρακτηριστικό ενδιαφέρον το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική φορά σταθερά πάνω από τις 690 μονάδες, την ώρα που η κυβέρνηση υπεραμύνεται της συμφωνίας.

Είναι προφανές πως (και) το ΧΑ περνά στην επόμενη φάση, αυτήν της σταδιακής αποτίμησης των όποιων πλεονεκτημάτων, των αδυναμιών, των βαρών και των συνεπειών του τρίτου πακέτου δανεισμού προς τη χώρα.

Σημειολογικά η περίοδος του Γ' Μνημονίου έχει ξεκινήσει ήδη από σήμερα το πρωί, με τις δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πρακτικά για το ΧΑ, με τη σημερινή επαναφορά του ΓΔ στα επίπεδα των 700 μονάδων, φαίνεται να ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος μετά την επαναλειτουργία (και) της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, με απολογισμό και για κέρδη αλλά και για σημαντικές ζημίες.

Οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, μέτριες όχι τόσο λόγω εποχής όσο λόγω των κάθε λογής περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να διαμορφώνουν μία στρεβλή κατάσταση στην αγορά. Στρέβλωση που θα χρειαστεί καιρό, ρευστότητα και σταδιακή επιστροφή στη στοιχειώδη κανονικότητα προκειμένου να ισορροπήσει η κατάσταση.

Με χαμηλό ημέρας τις 692,09 μονάδες και υψηλό τις 708,29, ο ΓΔ κυμαίνεται μέχρι τώρα σε ένα εύρος τιμών που ναι μεν επιβεβαιώνουν τη στήριξη (690), αλλά δεν φανερώνουν δυναμική πειστικής υπέρβασης της αντίστασης (720 μον.). Ο λόγος πάντα για βραχυπρόθεσμα σημεία αναφοράς.

Ανάλογα για τον FT 25 το εύρος μεταξύ 205,32 έως 212,13 μονάδων, με τον ΔΤΡ να σημειώνει και σήμερα τη μεγαλύτερη απόδοση αλλά περιοριζόμενος μεταξύ 299,08-330,82 μονάδων.

Αισθητά χαμηλότερα των 350/360 μονάδων, η υπέρβαση των οποίων θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την επόμενη κίνηση προς τις 450 μονάδες. Προς ώρας τέτοια δυναμική δεν σημειώνεται ούτε στην υποκείμενη πόσο δε μάλλον στο ΧΠΑ, όπου η συνεχιζόμενη απαγόρευση του short-selling δεν θεωρείται πως αποτελεί υγιές σύμπτωμα μίας χρηματιστηριακής αγοράς.

Το παιχνίδι των εντυπώσεων παραμένει επικεντρωμένο στο πολιτικό πεδίο, με την κυβέρνηση εύλογα να επιχειρεί να υπεραμυνθεί των ενεργειών της (μην ξεχνιόμαστε, ο λόγος για τρίτο πακέτο δανεισμού/Γ' Μνημόνιο), με την αγορά να προεξοφλεί πως θα ακολουθήσει ακόμη ένας γύρος άγονης πολιτικής σκιαμαχίας, όπου το ενδεχόμενο προσφυγής για ακόμη μία φορά σε πρόωρες κάλπες θα είναι πολύ ψηλά στην επικαιρότητα.

Εν πάση περιπτώσει στο σημείο που είχε συρθεί (και) η αγορά φαίνεται να ισχύει η λογική του "μη χείρον βέλτιστον", αν και θα πρέπει να αποτιμώνται άμεσα οι πρόνοιες της νέας συμφωνίας, κυρίως της εκταμίευσης των πρώτων δανείων από τους δανειστές. Εκ των ων ουκ άνευ, βέβαια, η επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η απρόσκοπτη (και χωρίς παγίδες) σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή και η τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων καταρχήν μέχρι τις 20 Αυγούστου, οπότε και η πληρωμή/κάλυψη του ευρω -ομολόγου (των 3,2 δισ. ευρώ).

Με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν δραματικά απρόοπτα για το ΧΑ, εκτιμάται πως νέα βάση για τη συνέχεια είναι η ζώνη τιμών από τις 660 έως τις 690 μονάδες, με κοντινότερη σημαντική αντίσταση στις 720 και κύριο στόχο και ζητούμενη την επιστροφή στην περιοχή των 800 μονάδων (όπου και είχε κλείσει ο ΓΔ στη συνεδρίαση της 26/6).

Η κυβερνητική πλευρά επικαλείται έντεκα πλεονεκτήματα που αποφέρει η συμφωνία και προσωπικά θα εστιάσω στο 5ο και μετά στα 3, 7, ενώ «κλειδί» για την επόμενη ημέρα θεωρώ την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με ποιους όρους, με ποια συμμετοχή του Δημοσίου, με ποιες δυνάμεις και με ποιες διασφαλίσεις προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και υπερβολές που οδήγησαν το εγχώριο σύστημα πέραν των ορίων του.

Περιοριζόμεθα ωστόσο στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, που "μετρά" την κίνηση του ΓΔ έως τις 720 (ως αντίδραση από τα χαμηλά/επιβεβαίωση των 610/615 μονάδων). Μέχρις εδώ καλά φτάσαμε, ωστόσο η συνέχεια προοιωνίζεται εξίσου δύσκολη.

Η αδυναμία υπέρβασης των 720 μονάδων πιθανότατα να ενεργοποιήσει σταδιακά εντολές πώλησης, "δοκιμάζοντας" τον ΓΔ και πάλι χαμηλότερα των 700 μονάδων, με την Coca Cola/HBC σε θετικό έδαφος και με συναλλαγές στο εύρος των 21,150-21,890. Η δεικτοβαρής μετοχή δείχνει να συσσωρεύει για έναν επόμενο κύκλο πάνω και από τα 22 ευρώ.

Στις τράπεζες παραμένει βραχυπρόθεσμα η προσοχή, με σημαντικά περιθώρια βραχυπρόθεσμης απόδοσης μετά τη δραματική βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο 0,632-0,660 ευρώ η ΕΤΕ, με το 0,70 ορατό στόχο, στο 0,149 η Alpha Bank, με το 0,152 αντίσταση και το 0,138 ευρώ στήριξη. Να προσεχθεί η κινητικότητα στο warrant της ΑΛΦΑ τπ, με αντίσταση το 0,07, πιθανό στόχο το 0,1150 και στήριξη το 0,048 ευρώ. Υπό προϋποθέσεις το ΑΛΦΑ τπ θα μπορούσε να "διπλώσει" .

Την τελευταία ώρα σε αρνητικό έδαφος έχουν υποχωρήσει οι μετοχές των Viohalco (με στήριξη στα 2,35 ευρώ), Lamda Development, με δυσάρεστο γύρισμα από τα 4,270 στα 3,950 όπου και ενεργοποιήθηκαν εκ νέου αγορές, ΕΥΔΑΠ στα 6,050, Ελληνικά Πετρέλαια στα 4,40, Μυτιληναίος στα 5,36, ΤΙΤΑΝ στα 21,14, ΤΕΝΕΡΓ στα 2,81, ΟΛΠ στα 14,85 ευρώ.

Εφτασε αλλά δεν πέρασε τα 8 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς στα 7,97 έγιναν αρκετές πωλήσεις, ενώ στον ΟΤΕ οι αγορές έφτασαν έως τα 7,99 ευρώ (!). Θα έλεγε κάποιος πως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κινούνται με παράλληλο σύστημα εντολών αγορών/πωλήσεων.

Περιορισμένη η κινητικότητα για τις μετοχές του Mid Cap, που στηρίζεται από τον Φουρλή (στα 2,51 ευρώ με 1,62%), Frigoglass (στο 1,88 ευρώ με 1,08%), ΕΥΑΘ (στα 2,84 με 3,65%), ΠΛΑΙΣΙΟ (στα 4,72 με 3,74%) και Τεχνική Ολυμπιακή με έως 9,92% στο 0,72 ευρώ.

Σε τροχιά διόρθωσης η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς από τη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX έφτασε να υποχωρεί στις 11.425 μονάδες (-1,545), το Λονδίνο με τον FTSE 100 να έχει χάσει τις 7.000 μονάδες (σ.σ. στις 6.695 με -ο,61%) μέχρι το ευρώ στο 1,10407 $, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v