Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όρια κινήσεων για τους βασικούς δείκτες

Τις εξελίξεις στη Βουλή αλλά και εκτός συνόρων καθώς και τη… θερινή ραστώνη καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά. Τα μηνύματα από τη χθεσινή διόρθωση και οι μετοχές που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Περιμένοντας τη... Ζωή, με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup. Χωρίς κάτι το σημαντικό η χθεσινή συνεδρίαση, δεν πρόσθεσε κάτι στα όσα μέχρι τώρα ξέραμε, με τον χαμηλό τζίρο των 43,1 εκατ. ευρώ ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε.

Στο χαμηλό ημέρας ο FT 25, στις 204,84 μονάδες, κρατώντας τη σημαντική περιοχή των 200 μονάδων.

Στα ενθαρρυντικά (και) της χθεσινής συνεδρίασης το γεγονός πως για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη η τρέχουσα τιμή είτε έχει υπερκαλύψει τα επίπεδα της Δευτέρας 3 Αυγούστου, είτε έχει επανέλθει ακόμη υψηλότερα, σε τιμές Παρασκευής 26 Ιουνίου. Και αυτό κατά την εκτίμηση πολλών επαγγελματιών της αγοράς είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος για τις εισηγμένες/μετοχές και τα blue chips, που τουλάχιστον χρηματιστηριακά επανήλθαν στα προ "τραπεζικής αργίας και επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων". Βέβαια τα αντίστοιχα μεγέθη στην επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία απέχουν παρασάγγες ακόμη, ενόσω ο τραπεζικός κλάδος παραμένει -επί της ουσίας- ανενεργός και η κατάσταση στην αγορά δραματική.

Στις 310,46 μονάδες με αντίδραση 0,83% ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο για Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, αλλά με πιέσεις/απώλειες για την Πειραιώς. Ο κλάδος ταλανίζεται από πολλά σοβαρά ανοιχτά μέτωπα, ωστόσο σε ορίζοντα τέλους έτους συνεκτιμώνται η νέα αναπόφευκτη ανακεφαλαιοποίηση, οι πολύ χαμηλές τρέχουσες τιμές (κοντά στα ιστορικά ελάχιστα), το ενδεχόμενο ένταξης και της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την άρση της επιβολής των capital controls κ.λπ.

Στις διεθνείς αγορές οι συνέπειες της κινεζικής κρίσης καλά κρατούν, με ενδεικτική τη "βουτιά" του DAX χθες με 3,27% στις 10.924 μονάδες, με το γερμανικό χρηματιστήριο να δοκιμάζεται σε κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Σε σχετικό θέμα γίνεται αναφορά για τις ασιατικές αγορές και τις παρεμβάσεις στο γουάν, εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τεχνικού "γυρίσματος". Σήμερα-αύριο, θα φανεί συνεκτιμώντας πώς λήγει η απλή σειρά μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Στο εσωτερικό μέτωπο και πάλι, με την Αθήνα να έχει στραμμένη την προσοχή της στην Βουλή, κυρίως όμως στο αυριανό Eurogroup. Στη στρατηγική Τσίπρα αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, για δύσκολο Eurogroup λόγω των γερμανικών ενστάσεων/παρεμβολών, κάνουν λόγο οι Financial Times, με ό,τι αυτό συνεπάγεται άμεσα (και) για το χρηματιστήριο.

Στα του ΧΑ, η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου της Coca Cola/HBC δικαιολογεί τη χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής/εισηγμένης το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση κατά 31,2% στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Το "γύρισμα" ακριβώς στο κλείσιμο και το χαμηλό ημέρας στα 20,54 ευρώ (διορθώνοντας από τα νέα υψηλά 22,35 ευρώ) μπορεί να ξάφνιασε αρνητικά, πλην όμως από τις 3/8 και μετά η CC/HBC εκπλήσσει θετικά την αγορά, (υπο)στηρίζοντας και τους βασικούς δείκτες.

Μία ομάδα μετοχών όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, FF Group, Jumbo, διατηρούν τις θέσεις τους, παραμένοντας βασικές επιλογές των ξένων κεφαλαίων, ενώ ακόμη για ορισμένες διαμορφώνονται προϋποθέσεις σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο κανάλι επαναφοράς. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν αυτές οι εισηγμένες/μετοχές να συνεχίσουν να αποτελούν επενδυτικά "καταφύγια" των ξένων επενδυτών και όσων τοποθετούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τεχνικά ο FT 25 έχει εμφανή κλίση, αλλά με τις 204 μονάδες να αποτελούν (για σήμερα-αύριο) σημείο αναφοράς και ενδεχομένως στήριξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι κύριες στηρίξεις είναι στις 201 και 197 μονάδες, ενώ κυριότερη αντίσταση παραμένει η περιοχή των 220 μονάδων για τον δείκτη. Αντίστοιχα οι 720 ως άνω όριο για τον ΓΔ, στο πλαίσιο της αντίδρασης από τα χαμηλά της 3ης Αυγούστου, τις 615 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v